Οικονομία

Υπ. Οικονομίας: Ώριμο ενδιαφέρον για επενδύσεις από Αυστραλούς

Ακούστε το άρθρο

Ώριμο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εντοπίσθηκε στις επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αυστραλία.

Όπως σημειώνεται σε απολογιστικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το ταξίδι του υπουργού, το ενδιαφέρον αφορούσε επενδύσεις υπερπολυτελών, σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, καθώς και τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Road show του υπουργού Οικονομίας και αντιπροσωπείας του Οργανισμού Enterprise Greece στην Αυστραλία.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στη Μελβούρνη, ο κ. Παπαδημητρίου έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της πολιτείας της Βικτώριας, Daniel Andrews, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την επικείμενη επίσκεψη του κ. Andrews στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Πολιτείας της Βικτώριας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη. Συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επιχειρηματικής αποστολής από την πολιτεία της Βικτώριας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και η στενή συνεργασία των στελεχών της πολιτείας με τον Οργανισμό Enterprise Greece.

Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με την Ομοσπονδιακή υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Julia Bishop, παρουσία της ομογενούς ομοσπονδιακής βουλευτή Julia Banks, προέδρου της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας. Η συζήτηση εστιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ και της Αυστραλίας σχετικά με τη μεταξύ τους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Αυστραλία στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (HACCI), επενδυτική ημερίδα ενημέρωσης στο Victorian Chamber of Commerce and Industry με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 ομογενών και Αυστραλών επενδυτών και επιχειρηματιών.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά τις παρουσιάσεις σχετικά με τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα, τον τουρισμό και τα ακίνητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενέργεια. Οι Ελληνο-αυστραλοί επιχειρηματίες ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων και τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σημαντικούς ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με εκπροσώπους συνταξιοδοτικών ταμείων της Αυστραλίας, τα οποία επενδύουν, εκτός Αυστραλίας, σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα ακίνητα, αλλά και μέσω Private equity funds σε εταιρείες. Εκπρόσωποι ενός εκ των συγκεκριμένων ταμείων πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα για να αξιολογήσουν επενδυτικά projects.

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου ο υπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον ομογενή πολιτειακό υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας, Phillip Dalidakis, με τον οποίο συζήτησαν την εμπειρία της Αυστραλίας στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Το βράδυ της ίδια ημέρας ο κ. Παπαδημητρίου χαιρέτησε την έναρξη της εκδήλωσης της ετήσιας απονομής βραβείων Αριστείας των νέων επιχειρηματιών του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στην οποία, όμως, δεν παρακάθισε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο υπουργός συναντήθηκε με την ομογενή ομοσπονδιακή Βουλευτή, Μαρία Βαμβακινού, τον ομογενή πολιτειακό βουλευτή Steve Dimopoulos και με τον John Pandazopoulos, πρώην πολιτειακό υπουργό, αμφότεροι μέλη του προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Bill Papastergiadis, Managing Partner, Moray & Agnew Lawyers, και πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στην οποία συμμετείχαν και εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπρόσωποι συνταξιοδοτικών ταμείων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις της αποστολής στη Μελβούρνη συμμετείχε η πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία, Κατερίνα Ξαγοράρη και η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη.

Στη συνέχεια, η αποστολή μετέβη στο Περθ, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Αυστραλίας. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους αυστραλιανών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων, από τα ορυχεία έως τα ακίνητα.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδημητρίου, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο στο Περθ, Αντώνιο Κολιάδη, επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, World of FoodFestival, πέρασε από το ελληνικό περίπτερο και παρακολούθησε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς μαθητών του Ελληνορθόδοξου Σχολείου «Άγιος Ανδρέας». Στους χώρους του Φεστιβάλ, ο υπουργός πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με την κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας, Kerry Sanderson, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το Φεστιβάλ Γαστρονομίας.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία παρακάθησε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν ομογενειακοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Δυτικής Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής: ο Jim Litis, συνιδιοκτήτης επενδυτικού ταμείου ακίνητης περιουσίας και μεγάλος ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», ο Nick Mitaros, επενδυτής στον τομέα των ακινήτων που εκπροσωπεί συμφέροντα Αράβων επενδυτών, ο Emanuel Petrelis, επενδυτής στον κλάδο ακίνητης περιουσίας και μεγάλος ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», έχει τιμηθεί από την αυστραλιανή πολιτεία με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, Terry Battalis, ιδιοκτήτης αλυσίδας φαρμακείων σε όλη την Αυστραλία, οι ελληνοκυπριακής καταγωγής George Georgiou και Basil Georgiou, διαπρεπείς δικηγόροι, ο Andrew Liveris με ενδιαφέρον να επενδύσει στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία, ο Christopher Michael, ιδιοκτήτης της Caerus Capital, συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων-wealth managementfor private high net worth families και ο Nicholas Kailis, εκπρόσωπος της εταιρείας αλίευσης και διαχείρισης/πώλησης/εξαγωγής αλιευμάτων Kailisbros.

Ανάμεσα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα στελέχη του Enterprise Greece αξίζει να αναφερθεί αυτή με τον Paul Afkos, ομογενή από την Καστοριά, επιχειρηματία στον χώρο της εξόρυξης μεταλλευμάτων http://afkos.com.au/, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επένδυση στην Ελλάδα, συγκεκριμένα έχει κατασκευάσει το πολυτελές ξενοδοχείο Afkos Grammos Luxury Collection Boutique Hotel, του οποίου είναι ιδιοκτήτης και δήλωσε ενδιαφέρον να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον John Rothwell, πρόεδρο της Austal Ships, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ναυπήγησης εμπορικών πλοίων παγκοσμίως με έδρα την Δυτική Αυστραλία, καθώς και με υψηλόβαθμούς εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού Woodside Petroleum Limited, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έχει έδρα το Περθ. Η Woodside ενδιαφέρεται για την εξόρυξη/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ενώ, ως γνωστόν, κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Το επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση επενδυτικού σεμιναρίου, σε συνεργασία με το WA Chamber of Commerce andIndustry, στο οποίο εκ μέρους της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας απηύθυνε χαιρετισμό ο πολιτειακός υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Bill Johnson. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 80 Αυστραλοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της ομογένειας.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποχαιρέτησε με γεύμα στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, προς τιμήν του υπουργού, ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής της Κάτω Βουλής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Παναγιώτης Κατσαμπάνης, παρουσία σημαντικού αριθμού εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα