Καιρός

Υποχωρεί από αύριο ο καύσωνας

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο σήμερα να σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η μεταφορά σκόνης από την Αφρική σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλεις. 

Ωστόσο ο καύσωνας αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση από την Κυριακή, με την θερμοκρασία να σημειώνει από τα δυτικά πτώση και να φτάνει τους 33 με 35 βαθμούς. 

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

Αττική

Αίθριος ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά θα είναι 2 με 4 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Αίθριος ο καιρός στην Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Αίθριος ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 και στην Κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 21 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά από 25 έως 37 βαθμούς.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 41 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη 

Αίθριος ο καιρός στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 και στην νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Αίθριος ο καιρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 02-07-2017

Καιρός: γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις

Στα βόρεια ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: στα βορειοανατολικά μεταβλητοί ασθενείς. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε πτώση στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλή επίπεδα.

Σχέδιο έκτακτων αναγκών από τον δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα

Σχέδιο ενεργειών εκτάκτων αναγκών θέτει σε εφαρμογή ο δήμος Αθηναίων, εν όψει των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, της αστικής πανίδας και του πρασίνου, καθώς αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι πολίτες για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε κλιματιζόμενο χώρο, ατόμων που το έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα του δήμου Αθηναίων, κ. Λευτέρη Καστανάκη το σχέδιο ενεργειών έκτακτων αναγκών έχει ως εξής:

Φύλαξη των λόφων Λυκαβηττού και Στρέφη, καθώς και του Άλσους Παγκρατίου, με εναλλασσόμενες βάρδιες της διεύθυνσης Καθαριότητας ως συνδρομή στην πυροπροστασία. Σε ετοιμότητα τίθενται δυο υδροφόρες για περίπτωση ανάγκης.

Στους λόφους Λυκαβηττού, Φιλοπάππου και Λαμπράκη στο Νέο Κόσμο, δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας θα συνδράμουν στην εποπτεία και φύλαξη των σημείων, με εποχούμενες υπηρεσίες, όπως και όχημα ελέγχου πυρασφάλειας της διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας. Βυτίο νερού για πυρασφάλεια θα υπάρχει στο λόφο του Φιλοπάππου.



zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα