Ηλεία

Υπόθεση ζωής το Κέντρο Υγείας Βάρδας

Ακούστε το άρθρο

Βουπρασία και Δυτική Αχαία με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας και την στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης ανέλαβαν δράση για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βάρδας και την αναβάθμισή του. Μάλιστα για να πετύχουν τον ιερό σκοπό δεν αποκλείουν και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ενημερωτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στη Βάρδα απεδείχθη ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και κρίσιμη αφού ο κόσμος πληροφορήθηκε την ύπαρξη του νέου Υγειονομικού σχεδιασμού που υποβαθμίζει και οδηγεί σταδιακά σε κλείσιμο το ΚΥ Βάρδας

Στην ενημερωτική συγκέντρωση ήταν όλοι εκεί: ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας Ανδρέας Τσίρος και τα μέλη του ΔΣ, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, πρόεδροι και σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων και δεκάδες πολίτες από τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και τον δήμο Δυτικής Αχαΐας, αφού ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του εξυπηρετούνται από το ΚΥ Βάρδας.

Από την πλευρά των δημοτικών αρχόντων ήταν εκεί ο αντιδήμαρχος κ Τάσος Μυλωνόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Σοφιανόπουλος, ως εκπρόσωποι του δημάρχου Ναμπίλ Μοράντ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ανδρέας Κορομηλάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος και κ. Αντώνης Τζιτζογλάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λέντζας, ο κ. Θεοδωρόπουλος Γιάννης (επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση») και από την πλευρά του ΚΥ ο ιατρός κ. Χάρης Σταμίρης.

Κίνδυνος για λουκέτο

Άπαντες οι ομιλητές είτε έμμεσα είτε άμεσα παραδέχθηκαν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το ΚΥ Βάρδας θα κλείσει και όλοι συμφώνησαν ότι όχι μόνο πρέπει να μείνει ανοικτό αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί. Κάποιοι επίσης τόνισαν ότι υπάρχει  κίνδυνος να μείνει ακάλυπτη η νυκτερινή βάρδια κάτι που θέτει σε εγρήγορση την τοπική κοινωνία.

 Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας

Στην προχθεσινή συγκέντρωση αποφασίστηκε να ιδρυθεί και ένας σύλλογος Φίλων του Κέντρου Υγείας Βάρδας, ο οποίος μεταξύ άλλων θα αναλάβει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και χωρίς να θίγεται το ΕΚΑΒ, την διαχείριση του ασθενοφόρου που  δώρισε η ανθρωπιστική οργάνωση των Γάλλων στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Ήδη ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών για την δημιουργία του Συλλόγου.

Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ομόφωνο ψήφισμα από τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης στο οποίο θα αναφέρεται η ανάγκη αναβάθμισης του ΚΥ Βάρδας και το ψήφισμα αυτό θα κατατεθεί στην 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Αν δεν υπάρξει από την πολιτεία ενδιαφέρον θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Επιστολή στο Δήμο

Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας απέστειλε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.Δημ. Χάρδα την ακόλουθη επιστολή.

«Κύριε Πρόεδρε σε συνέχεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας την Δευτέρα 22 – 5 – 17 και συμμετείχαν τοπικοί σύμβουλοι του πρώην Δήμου Βουπρασίας , πρώην Δήμου Λαρισσού , Δημοτικοί Σύμβουλοι Βουπρασίας , Αρχηγοί παρατάξεων του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης , το σύνολο των συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου εξουσιοδότησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας να καταθέσει αίτημα στον δήμο για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα :

«Ενέργειες προκειμένου για την μη υποβάθμιση και παραμονή του Κέντρου Υγείας Βάρδας»

Με δεδομένο ότι οι όποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν από τον δήμο και λοιπούς φορείς και να έχουν ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών από σήμερα προκειμένου να προωθηθούν στην 6 η Υγειονομική Υπηρεσία και  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να προλάβουμε την ψήφιση του σχετικού νόμου που θα εισαχθεί στην Βουλή σε περίπου 25 ημέρες . Επειδή ο χρόνος πιέζει και δεν παίρνει αναβολή το παρόν αίτημα κατά δήλωση τους μπορεί να συνυπογραφθεί αν απαιτηθεί από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της Βουπρασίας καθώς και από τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων.Σας αναφέρουμε μερικούς λόγους για τους οποίους το Κέντρο Υγείας Βάρδας δεν πρέπει να υποβαθμιστεί αλλά να αναβαθμισθεί όπως :

  1. Το Κέντρο Υγείας Βάρδας είναι η μόνη υγειονομική δομή ανάμεσα σε κ Αχαία και Γαστούνη και σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων. Με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται άνω των 40.000 κατοίκων τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αχαΐα.
  2.  Σε αυτό καταφεύγουν τραυματίες ατυχημάτων που συμβαίνουν στο Εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής με αποτέλεσμα να σώζονταί ζωές.Πιθανή μη λειτουργία κατά την διάρκεια της νύχτας καθιστά όσους με αμέλεια ή παράλειψη δεν φροντίσουν να λειτουργεί ηθική υπεύθυνους για το θάνατό τους.
  3. Μεγάλος αριθμός αλλοδαπών με την όποια νοσηρότητα συνεπάγεται καθώς και τραυματισμοί από βίαια γεγονότα όπως καυγάδες ή εγκληματικές ενέργειες καθιστούν επιτακτική την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βάρδας κατά την διάρκεια της νύχτας.
  4. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι αγροτική από τσιμπήματα εντόμων και φιδιών δημιουργούνται αλλεργικά σοκ που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.Αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος των κατοίκων να προσέλθουν όσο και ο χρόνος διακομιδής αυτών δείχνει την σημαντικότητα της λειτουργίας του.

Παρακαλούμε το έκτακτο αυτό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Βάρδας λόγω του ειδικού βάρους που έχει το θέμα και του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής όπως και για τις άμεσες ενέργειες σας».

Όλη η επικαιρότητα