Υπουργείο υποδοχής επενδυτών

Σε εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης προχωράει η Κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στις προκαταρκτικές διαδικασίες του διαλόγου με τους περιφερειακούς φορείς και με τους πολίτες, κάνοντας αρχή από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με συγκέντρωση τοπικών φορέων και θεσμών στην Κοζάνη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει διαβούλευση και συζήτηση σε όλη την περιφέρεια της χώρας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, έτσι ώστε το υπό κατάρτιση σχέδιο να καλύψει όλη τη χώρα και κυρίως περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα, αλλά και άλλες που έχουν ειδικές και αυξημένες δυνατότητες να κάνουν σοβαρά βήματα και άλματα προόδου.

Βέβαια τέτοιες διαδικασίες έχουμε παρακολουθήσει πάρα πολλές στο απώτερο και στο πιο κοντινό παρελθόν, κάποιες πετυχημένες, αλλά τις περισσότερες αποτυχημένες, που έμειναν μόνο στο σχεδιασμό, με διάφορες αιτίες και δικαιολογίες, με κυριότερη και σχεδόν μόνιμη, την μη χρηματοδότησή της από την πολιτεία ή από την ΕΕ.

Τούτη λοιπόν τη φορά φαίνεται πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πολύ σοβαρά στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αν και απ όσο καταλαβαίνουμε προσκρούει στις ιδεοληπτικές της απόψεις και θέσεις, ιδιαίτερα στελεχών της προερχομένων από το παλιό ΚΚΕες, έχει πρόθεση όμως να προχωρήσει σοβαρά γιατί ήδη δεσμεύτηκε από τα αιτούμενα, προαπαιτούμενα, μέτρα και όρους, που αποδέχτηκε και υπέγραψε στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να προκύψουν και όνειρα από αυτά που βγαίνουν αληθινά, από αυτά που μπορεί να ανοίξουν δρόμους σε επενδύσεις ξένων κεφαλαίων ιδιωτών, που θα ήθελαν να επενδύσουν, αλλά αποφεύγουν ,λόγω χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών αφενός, αλλά κυρίως λόγω μη παραχώρησης κινήτρων και μείωσης της φορολογίας αφετέρου.

Πάντως η απόφαση της Κυβέρνησης, αν δεν εξανεμισθεί μέχρι το τέλος και κυριαρχήσουν οι ιδεοληψίες περί προστασίας της αξιοπρέπειάς μας και επίσης προστασίας του εθνικού πλούτου κλπ. βαρύγδουπα και λαϊκοπατριωτικά, προς κατευνασμό των κλακαδόρων και νεοεπαναστατών, και εν τέλει αν προχωρήσει σε πραγματικό διάλογο θέσεων και αρχών στην πραγματικότητα της κοινωνίας και όχι σε ιδεολογήματα των περασμένων αιώνων, μπορεί τουλάχιστον να αλλάξει το κλίμα και στην συνέχεια  να εδραιωθεί μία κατάσταση με κατεύθυνση την πρόοδο και το ξεσκάλωμα από την μιζέρια μας.

Μπορούμε να αισιοδοξούμε λοιπόν, ίσως ναι ίσως όχι, ανάλογα όπως βλέπει κανείς το ζήτημα και ανάλογα με το σκεπτικό του καθενός, πάντως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να περάσει στην κοινωνία ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής ως τα πρώτα βήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος και βέβαια να προχωρήσει τάχιστα στα επόμενα, στα πρακτικά πλέον βήματα, ώστε να σχεδιαστεί η ανάπτυξη και να απευθυνθεί προσκλητήριο προς ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ένα Υπουργείο Υποδοχής Ξένων Επενδυτών θα ήταν το καλύτερο βήμα προς την επίτευξη του στόχου προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.