WEB tv Ηλεία

Ζαχάρω: «Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος» (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Με 24ωρη απεργία εξέφρασαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας στους δήμου Πύργου και Ζαχάρως την αντίθεσή τους στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως να αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην εταιρεία Αλληλέγγυας Οικονομίας. Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον όρχο του δήμου Ζαχάρως και τόνισαν ότι με τη διαχείριση που προωθεί η δημοτική αρχή, ουσιαστικά καταργούνται οι θέσεις εργασίας στην Καθαριότητα και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόλυση.

«Με την απόφαση αυτή θίγονται οι θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί μια τόσο σοβαρή απόφαση να παρθεί χωρίς να είναι στα τακτικά θέματα του συμβουλίου, χωρίς εισήγηση από κάποια αρμόδια υπηρεσία και χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη. Θέλουμε να μας εξηγήσουν πού θα πάει το προσωπικό, διότι δεν μπορεί να εργαστεί σε έργα οδοποιίας, διότι είναι εργάτες καθαριότητας. Θα κάνουμε τον αγώνα μας και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η απόφαση να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

»Αν οι εργαζόμενοι φύγουν από την Καθαριότητα, πολύ φοβόμαστε ότι ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης. Με το χαμηλό επίπεδο που έχουν, δεν μπορούν να απασχοληθούν σε άλλη υπηρεσία», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας- Ζαχάρως, Χρ. Γαρύφαλλος, προσθέτοντας ότι στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας του δήμου Πύργου.

Σφοδρή κριτική από Αλεξανδρόπουλο

Τη στήριξή του στην απεργία των εργαζομένων εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ανακρίβειες και κινήσεις εντυπωσιασμού, που θέτουν σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον των δημοτικών υπαλλήλων.

«Είναι μια απόφαση αυθαίρετη και παράνομη που θα εκπέσει από τον έλεγχο του ελεγκτή νομιμότητας, διότι εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να υπάρχει εισήγηση. Αυθαίρετα αναφέρθηκε ένα νούμερο και ότι θα γίνει οικονομία στον δήμο κατά 300.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει οικονομική μελέτη. Αυτές οι αποφάσεις που φέρνουν θεμελιακές αλλαγές στην υπηρεσία του δήμου, διότι καταργείται η νομική μορφή της σχέσης εργασίας των υπαλλήλων της καθαριότητας με τον δήμο, είναι σοβαρές και πρέπει να έχουμε πλήρη εισήγηση από τη δημοτική υπηρεσία», είπε αρχικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος και πρόσθεσε ότι η δική του θέση είναι να ενισχυθεί με προσωπικό η Καθαριότητα και να προωθηθεί η ανακύκλωση.

«Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα τους στηρίξουμε μέχρι τέλος στο δίκαιο αίτημά τους. Είχαμε τονίσει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και να ενισχυθεί η υπηρεσία καθαριότητας και όχι να αποδυναμωθεί ή να διαγραφεί. Eίναι μια προσπάθεια εντυπωσιασμού για να τονωθεί το προφίλ μιας δημοτικής αρχής που καταρρέει και μια απόφαση που εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων», είπε ο κ. Αλεξανδρόπουλος και επιτέθηκε εκ νέου στη δημοτική αρχή.

«Δεν μπορεί σε όλη την Ελλάδα να παριστάνει η δημοτική αρχή και το συγκεκριμένο κέντρο που συντονίζει αυτές τις ενέργειες ότι πρωτοπορεί, μία με τα κόκκινα δάνεια και την κατάργηση της ΔΕΥΑΖ και τώρα με την υπηρεσία καθαριότητας, που θα αντικατασταθεί από 20 άτομα Ρομά και ανθρώπους σε φάση αποτοξίνωσης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα αν δεν είναι καλομελετημένα και δεν σκέφτονται τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους και τον τρόπο με τον οποίο βγάζουν το ψωμί τους», τόνισε

«Δεν απολύεται κανένας»

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο απολύσεων και ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν σε άλλους τομείς, όπως η οδοποιία και  η καθαριότητα στις τοπικές κοινότητες.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Ν. Φάμελος, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν κινδυνεύει κανένας υπάλληλος.

«Ο στρατηγός Φάμελος δεν είναι ανάλγητος και λόγω ονόματος και λόγω οικογενείας. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ να για τους δημότες μου. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα κάνουμε απολύσεις. Απεναντίας θα έχουμε όφελος δυο οδηγούς για τα οχήματα και να κάνουν αυτοψίες και 4 εργάτες που θα αξιοποιηθούν στιθς καθαριότητα των τοπικών κοινοτήτων. Δεν απολύεται κανένας», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Πανταζής Χρονόπουλος, εξαπέλυσε «μύδρους» κατά της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και για ρητορική κοινωνικών διακρίσεων.

«Όλα αυτά είναι μια παραπληροφόρηση της αντιπολίτευσης και πιθανόν και των συνδικαλιστών για να έχουν και αυτοί λόγο ύπαρξης. Στο δημοτικό συμβούλιο αναλύθηκε με χαρτιά της υπηρεσίας το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, που είναι 555.000 ευρώ. Με την αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα στοιχίζει ουσιαστικά 62.000 ευρώ. Οι εργάτες καθαριότητας θα ασχολούνται με την καθαριότητα όλου του δήμου, διότι έχουμε 25 χωριά και 6 οικισμούς, και θα ενισχυθούμε. Οι οδηγοί θα οδηγούν άλλα οχήματα, διότι έχουμε πολύ μεγάλη αγροτική οδοποιία», σχολίασε ο κ. Χρονόπουλος προσθέτοντας ότι δεν έχει πρόβλημα με την απεργία και ξεκαθάρισε ότι  δεν κινδυνεύει κανένας εργαζόμενος, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Αλεξανδρόπουλου.

«Όσοι δεν έχουν κάνει φτωχοί και δεν έχουν πεινάσει, ειδικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κάνουν διακρίσεις. Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις και στηρίζουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει ένα πρόβλημα, είτε απεξαρτημένοι είτε αποφυλακισμένοι, και τους φτωχούς περισσότερο και τους Ρομά, διότι πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Χρονόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα