WEB tv Ηλεία

Ζαχάρω: Σε απόγνωση οι πολίτες στα Ροδινά με τη νέα περίεργη πυρκαγιά (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ανήμερα του Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη οι κάτοικοι της Αρήνης και των Ροδινών χθες το πρωί, αφού εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατη αναγεννημένη έκταση, σημαίνοντας συναγερμό στα χωριά.

Λίγο πριν από τις 7 το πρωί, δεκάδες πιστοί που κατευθύνονταν προς την εκκλησία στα Ροδινά, αντιλήφθηκαν έντονους καπνούς στο βουνό και αμέσως ειδοποίησαν την Πυροσβεστική.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει ουσιαστικά δίπλα ακριβώς στις καμένες εκτάσεις που άφησε πίσω της η φωτιά της 20ής Αυγούστου, κάτι που επισήμαναν στην εφ. «Πατρίς» οι κάτοικοι των Ροδινών, κάνοντας λόγο για εκούσιο εμπρησμό.

«Όλη η δουλειά γίνεται από 4-5 άτομα στο χωριό, οι οποίοι μάλλον ασκούν παράνομη υλοτομία. Το βουνό πάνω είναι γεμάτο κομμένα δέντρα. Ξέρουν οι περισσότεροι στο χωριό ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, ελπίζω να τους πιάσουν», δήλωσε κάτοικος των ΡΟδινών, ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ευτυχώς η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποδείχθηκε καθοριστική για την επέκταση της πυρκαγιάς, παρότι το σημείο είναι δυσπρόσιτο. Σημαντική ήταν η συμβολή ενός Καναντέρ, το οποίο επιχείρησε περίπου έξι ρίψεις, περιορίζοντας τις φλόγες. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η πυρκαγιά οριοθετήθηκε. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες, με επικεφαλής τον διοικητή της ΠΥ Πύργου, Γιάννη Πετρούτσο, συν 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Πύργο και Πάτρα, μαζί με οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως και της ΠΕ Ηλείας. Στην πυρκαγιά βρέθηκε και ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, καθώς και ο πρ. δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Ζαχάρως, Δημήτρη Κόσσυφα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περίπου 25 στρέμματα αναγεννημένης δασικής έκτασης. Ήδη από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς, το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ξεκίνησε την προανάκριση για τον εντοπισμό ύποπτων προσώπων για εμπρησμό, αξιοποιώντας μαρτυρίες αλλά και στοιχεία από την προηγούμενη πυρκαγιά.

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του χωριού ανήσυχοι και συζητούσαν έντονα το γεγονός ότι τα Ροδινά είναι ξανά στο «μάτι» και ότι κάποιοι μάλλον έχουν βάλει στόχο να κάψουν ό,τι έχει απομείνει στο περιβάλλον.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αγης

«Πριν από είκοσι μέρες τον ίδιο σκοπό, τώρα πάλι το ίδιο, εδώ κάτι γίνεται. Είκοσι άτομα είμαστε στο χωριό, να μας μαζέψουν να μιλήσουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει. Δεν γίνεται να πιάνει φωτιά στο ίδιο σημείο. Το ίδιο άτομο έχει βάλει και σήμερα τη φωτιά. Ξέρω τι γίνεται γιατί ήμουν πρόεδρος δώδεκα χρόνια. Την προηγούμενη φορά μου κάηκαν 250 ρίζες ελιές. Αν μου καούν πάλι τα λιοστάσια, τι θα κάνουμε; Από αυτό ζούμε», τόνισε στην εφ. «Πατρίς»

Γιάννης Νικολακόπουλος

«Ανησυχούμε γιατί η φωτιά μας κάνει ζημιά στα χωράφια και στις ελιές. Ουσιαστικά η φωτιά είναι στο ίδιο σημείο, μάλλον κάποιος θέλει να κάψει αυτό που είχε αφήσει την προηγούμενη φορά. Μόνη της δεν μπαίνει, κάποιος τη βάζει. Πρέπει να τον πιάσουν για να ησυχάσουμε».

Δημήτρης Κόσσυφας, αντ/ρχος Ζαχάρως

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 5.30 το πρωί, δίπλα ακριβώς στο σημείο όπου είχε εμφανιστεί η προηγούμενη πυρκαγιά. Είναι πολύ πιθανό να ήταν εμπρησμός, διότι είναι αρκετά δύσκολη η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο και η ώρα αρκετά ύποπτη επίσης. Ευτυχώς, δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ενώ η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη»

π.Παναγιώτης Νικολακόπουλος, εφημέριος Ροδινών

«Στη διαδρομή μου για την εκκλησία, αντιλήφθηκα ότι κάπου κοντά είχε ξεσπάσει φωτιά. Δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Εξακολουθούμε να βιώνουμε καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες του 2007»

Καλλιόπη Παναγοπούλου, κάτοικος Αρήνης

Η άφιξη της πυροσβεστικής, μας ανησύχησε, αλλά ευτυχώς δεν είχε αέρα κατά τις 06.00 το πρωί. Λίγες ώρες μετά, στις δέκα, ξεκίνησε να φυσά αέρας. Ελπίζω το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της φωτιάς να είχε καταλαγιάσει μέχρι τότε. Είναι αρκετά ύποπτο το γεγονός ότι μετά από 20 περίπου ημέρες, εμφανίστηκε νέα φωτιά στο ίδιο σημείο. Υπάρχει συνεχής ανησυχία και θλίβομαι αφάνταστα να βλέπω δάση να καταστρέφονται.

Mάρκος Μαντζιώρος, ιεροψάλτης και κάτοικος Άγ. Ηλία

Το πρωί κατευθυνόμουν προς τα εδώ, με αποτέλεσμα να δούμε τον καπνό και να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική. Καλό είναι να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργούνται τυχόν πυρκαγιές από ατυχήματα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δάση. Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και έγκαιρη. Δεν είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται εκ νέου πυρκαγιά στο ίδιο σημείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως πρόκειται για εμπρησμό.

Χρήστος Ζαχαράκης, κάτοικος Ροδινών

«Είδαμε τον καπνό περίπου στις 7:30 το πρωί και τα ελικόπτερα να επιχειρούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Εξακολουθεί να υπάρχει φόβος για μια επόμενη πυρκαγιά. Ελπίζω να μην ξανακινδυνεύσουμε»

Σπύρος Κανέλος, κάτοικος Αρήνης
Ερχόμουν προς τα εδώ κατά τις επτά, όταν είδα τον καπνό και κατάλαβα ότι υπάρχει πυρκαγιά εδώ κοντά. Είναι έντονα ανησυχητική η επανεμφάνιση της φωτιάς στο ίδιο ακριβώς σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα αίτια της πυρκαγιάς μόνο φυσικά δεν είναι.

Όλη η επικαιρότητα