WEB tv Ηλεία

Ζαχάρω: Βυθίστηκαν οι Ταξιάρχες – Απίστευτες εικόνες (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Παρ΄ολίγον τραγωδία στους Ταξιάρχες Ζαχάρως προχθές το μεσημέρι, καθώς η γη «κατάπιε» πάνω από δύο στρέμματα λιοστάσια στον οικισμό «Μαυρονικόλα», απειλώντας τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και των παραγωγών που έχουν τις καλλιέργειές τους στο σημείο.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αγροτοκτηνοτρόφος Νίκος Μπινιώρης, ο οποίος μένει μόνιμα στον οικισμό, βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η γη, μόλις δέκα μέτρια μακριά από το σπίτι του.

«Κουβαλούσαμε τα ζώα μας εκείνη την ώρα, γύρω στις 11, και ευτυχώς δεν πάθαμε μεγαλύτερη ζημιά. Μόνο έναν σκύλο μάς έχωσε μέσα. Το σπίτι είναι στα δέκα μέτρα από το βύθισμα. Ο πατέρας μου είχε πάει στον στάβλο να ταΐσει τα ζώα και με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ο στάβλος έφυγε», τόνισε ο κ. Μπινιώρης εκφράζοντας την έκπληξή του για το πρωτόγνωρο φαινόμενο.

«Αυτό το πράγμα δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν το χωράφι και δίπλα ήταν ο στάβλος με τα ζώα, που τον πήρε και τον μετακίνησε τουλάχιστον κατά 50 μέτρα. Έφυγε μονοκόμματο. Φανταστείτε ότι πριν από δέκα λεπτά είχε περάσει ο πατέρας μου από το σημείο», είπε με νόημα ο κ. Μπινιώρης.

Πλέον η σύνδεση των Ταξιαρχών με την Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας είναι αδύνατη, καθώς ο δρόμος «τεμαχίστηκε», συνεπώς οι κάτοικοι της ορεινής ζώνης θα πρέπει να μετακινούνται μέσω Λεπρέου για να φτάσουν στη Ζαχάρω.

«Από τη πρώτη στιγμή είμαστε εδώ και ειδοποιήσαμε όλους τους παράγοντες που έτρεξαν αμέσως. Η αστυνομία είπε ότι θα ειδοποιήσει τον δήμο που δεν εμφανίστηκε. Μπράβο στην περιφέρεια που βρέθηκε εδώ για να δούμε τους ανθρώπους. Η καταστροφή έδειχνε ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Οι άνθρωποι έχουν εδώ τα ζώα και το σπίτι τους. Δεν ξέρουμε εάν κινδυνεύουν οι παρακείμενες οικίες, αλλά εδώ στη θέση Μαυρονικόλα υπάρχουν πολλές περιουσίες. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Για να πας Ζαχάρω-Ταξιάρχες πρέπει να πας από το Λέπρεο, συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει κύκλο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΚ Ταξιαρχών, Γ.Θάνος.

Άμεση αυτοψία από ΔΕΥΑΖ και Περιφέρεια

Στο σημείο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο και αναφέρθηκε στην ανάγκη κρατικής μέριμνας.

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Οι υπηρεσίες μας έκαναν την πρώτη εκτίμηση και τώρα θα ενημερώσουμε το ΙΓΜΕ. Από την πλευρά μας, ως περιφέρεια θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Ήδη με εργολάβους και μηχανήματα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο.  Ο Περιφερειάρχης είναι γνώστης και έχουν γίνει ενέργειες για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Το σημείο επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ζαχάρως, Γρηγόρης Κλημαντίρης, για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος στην υδροδότηση. «Είναι τρομακτική η κατολίσθηση, εδώ και 55 χρόνια δεν έχω ξαναδεί όμοια, και είχε σαν συνέπεια να παρασυρθεί και ένας αγωγός της ΔΕΥΑΖ και για μία μέρα θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης για επτά σπίτια. Έως αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι θα είμαστε και πάλι έτοιμοι για να δώσουμε νερό στους κατοίκους. Οι ανάγκες το 24ωρο αυτό θα καλυφθούν από την ΔΕΥΑΖ», δήλωσε ο κ. Κλημαντίρης, προσθέτονας ότι η Επιχείρηση αποκατέστησε παρόμοιες βλάβες στη Ζαχάρω και στο Ανήλιο τις  προηγούμενες ημέρες.

Όλη η επικαιρότητα