Πολιτική

Ζάεφ: Severna Makedonija το νέο όνομα της χώρας μας

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να ενημερώσει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, το όνομα στο οποίο κατέληξαν οι δύο πρωθυπουργοί είναι το Severna Makedonija.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καλή συμφωνία», η οποία «καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει»  κατά τον ζωντανό διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε, η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις.

«Μεταφέρω καλά νέα, γιατί πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής των τελευταίων 20 ετών».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δηλαδή «erga omnes».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς πέραν της αλλαγής του ονόματος καλούνται να παρέμβουν όπου υπάρχει αναφορά για αλυτρωτισμό». «Μ’ αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να οριστεί ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα