Ηλεία

Ζαχάρω: Διχάζει η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου

14030_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου της Ζαχάρως και κυρίως, θα εξαλείψουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, περιλαμβάνει η μελέτη του έργου ανάπλασης του τμήματος της Εθνικής Οδού Ζαχάρω-Κυπαρισσία, από τη διασταύρωση Ξηροχωρίου (φανάρια) έως τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής αντιδρούν, μιλώντας για ένα έργο που όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αγοράς και της πόλης αλλά θα γίνει η «ταφόπλακά» της.


Το έργο, με προϋπολογισμό που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είναι έτοιμο προς δημοπράτηση -σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή- και από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες, σε λίγους μήνες θα έχει αλλάξει η εικόνα της εισόδου της πόλης από την Κυπαρισσία.

Τη θέση των εγκαταλειμμένων οχημάτων, της άναρχης στάθμευσης άλλων και των αναξιοποίητων υπαίθριων χώρων, θα αντικαταστήσει ένας σύγχρονος δρόμος με διαζώματα, κεντρική και δευτερεύουσα οδό, θέσεις στάθμευσης, φωτισμό και πράσινο. Το κυριότερο όμως, πέραν της αισθητικής εικόνας που θα βελτιωθεί σημαντικά, είναι το αίσθημα ασφάλειας που θα αποκατασταθεί για τους πολίτες, οδηγούς και πεζούς, αφού είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί «καρμανιόλα» και δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί εκεί.

Το έργο ωστόσο έχει «ξεσηκώσει» αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου που βλέπει να θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεών τους από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. Μιλούν μάλιστα για έργο που δεν συνηθίζεται σε κέντρα πόλεως -καθώς προβλέπει τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας- και ότι, όχι μόνο δε θα βοηθήσει την αγορά αλλά θα γίνει η αρχή του τέλους για την αγορά αφού θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο λουκέτο και τους υπαλλήλους τους στην ανεργία.

Σημείωσαν επίσης πως η ταλαιπωρία των κατοίκων και διερχομένων που επιθυμούν να ψωνίσουν θα είναι διπλή, αφού, αντί να διασχίσουν το δρόμο 10 μέτρων, θα πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο 400 και πλέον μέτρων για να πάμε από μια επιχείρηση στην άλλη. Οι έμποροι και επαγγελματίες αντιδρούν, σημειώνοντας πως δεν ρωτήθηκαν ποτέ επί της ουσίας για το έργο αυτό, και δεν έγινε ποτέ δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται.

Νάνσυ Σπυροπούλου

Όλη η επικαιρότητα