Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος: Ενας χρόνος από τον θάνατο του, η δικαίωση ακόμα να έρθει

Ακούστε το άρθρο

Ήταν μεσημέρι 21ης Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο της οδού Γλαδστώνος μετά από άγριο ξυλοδαρμό.

Ένα χρόνο μετά, η δικαίωση ακόμη δεν έχει έρθει.

Η υπόθεση του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συγκλόνισε το Πανελλήνιο δίνοντας ένα μάθημα σε πολλούς για την διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι».

Το «φαίνεσθαι»

Ο Ζακ Κωστόπουλος παρουσιάστηκε ως τοξικοεξαρτημένο άτομο που μπήκε σε ένα κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, εγκλωβίστηκε εκεί και τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να βγει από την σπασμένη τζαμαρία.

Ωστόσο μόλις κυκλοφόρησαν τα βίντεο, η υπόθεση πήρε γρήγορα διαφορετική τροπή.

Το «είναι»

Οι εικόνες σοκάρουν. Ο Ζακ προσπαθεί να διαφύγει. Έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κατάστημα που προσπάθησε να ληστέψει.

Στην αρχή προσπαθεί να σπάσει τη γυάλινη πόρτα του καταστήματος με έναν πυροσβεστήρα.

Δείχνει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Στη συνέχεια προσπαθεί να διαφύγει σπάζοντας με το κεφάλι του το κάτω μέρος της βιτρίνας.

Εκεί δέχεται έναν καταιγισμό απο κλωτσιές από έναν άγνωστο και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Καταφέρνει να βγει και σωριάζεται κάτω. Συνεχίζουν να τον δέρνουν, έως ότου κάποιος προσπαθεί να τους απομακρύνει.

Φθάνουν οι άνδρες του ΕΚΑΒ και του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Μόλις εκείνος συνέρχεται κάπως, προσπαθεί να φύγει. Τελικά καταρρέει και συλλαμβάνεται από τους άνδρες της Αστυνομίας. Αλλά είναι ήδη αργά…

Τα βίντεο που σόκαραν

Μεταγενέστερο βίντεο ανέτρεψε εκ νέου τα γεγονότα, δείχνοντας ότι ο Κωστόπουλος δέχτηκε τραμπουκισμό την ώρα που προσπαθούσε να μπει σε διπλανό ταχυφαγείο για να πάρει ένα μπουκάλι νερό, ενώ υπάρχει μαρτυρία νεαρής κοπέλας ότι φώναζε για βοήθεια πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο, απομακρύνοντας το σενάριο ληστείας ή κλοπής αφού ο Κωστόπουλος παρέμεινε για αρκετά λεπτά έξω από το ταχυφαγείο κρατώντας μόνο ένα μπουκάλι νερό.

Σε ένα άλλο σκληρό βίντεο ο Ζακ Κωστόπουλος φαίνεται αιμόφυρτος στο έδαφος, με το κεφάλι του να αιμορραγεί και ακινητοποιημένος, πεσμένος ανάσκελα με τα χέρια πίσω, στην πλάτη.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, στην προσπάθειά τους να του βάλουν χειροπέδες, τον κλωτσούν και τον σέρνουν στο πεζοδρόμιο. Ένας από τους αστυνομικούς, μάλιστα, κρατάει γκλομπ.

Σε κάποια στιγμή ακούγεται ένας από τους αστυνομικούς να λέει «πάρ’ του το μαχαίρι», ενώ σε άλλο πλάνο ένας άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ φαίνεται να κρατά ένα μαχαίρι.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για το μαχαίρι με το οποίο υποτίθεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος απειλούσε τον κόσμο έξω από το κοσμηματοπωλείο. Το μαχαίρι, σύμφωνα με μετέπειτα πληροφορίες  είχε βρεθεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Τα βίντεο πριν-κατά την διάρκεια και μετά την δολοφονία του Ζακ σύντομα φανέρωσαν την αλήθεια και προκάλεσαν οργή, θλίψη, αντιδράσεις.

Σύντομα εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι δύο ύποπτοι της υπόθεσης. Πρώτος ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και δεύτερος ένας 55χρονος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στην περιοχή,  ο οποίος αναγνωρίστηκε από το βίντεο, όπου φαινόταν να χτυπά με κλωτσιές τον Ζακ μαζί με τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου.

Aκολούθησαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων

Ο Ζακ είχε πάρει ένα κοινό αναλγητικό. Ούτε ναρκωτικά, ούτε αλκοόλ. Άλλωστε η ποσότητα που βρέθηκε στον οργανισμό του 33χρονου, ήταν σε βαθμό που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για την οδική κυκλοφορία.

Στην συνέχεια ήρθε το τελικό πόρισμα των ιατροδικαστών

Ο Ζακ Κωστόπουλος έπαθε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του που προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του και τον θάνατο του.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η οικογένεια του θύματος κατέθεσε στις 12/2/2019 εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και όχι θανατηφόρες σωματικές βλάβες, όπως ήταν μέχρι πρότινος η κατηγορία.

Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία κατά των αστυνομικών μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που συνέστησε την επιβολή των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

Κατάθεση αστυνομικών

Σύμφωνα με την κατάθεση των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν, ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό τη ληστεία και κρατούσε μαχαίρι, ενώ επιτέθηκε με σπασμένο γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ που νωρίτερα είχε φροντίσει τα τραύματά του.

Κατόπιν του ξυλοδαρμού του από τον κοσμηματοπώλη και τον κτηματομεσίτη, ο Ζακ υπέστη δεύτερο ξυλοδαρμό από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος.

Ερωτώμενος ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος από τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου αν θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία στην αντιμετώπιση του Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, είχε απαντήσει: «Αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει…»,[ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον».

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι αστυνομικός κατά τη διάρκεια της επίθεσης κρατούσε το εικαζόμενο ως πειστήριο εγκλήματος μαχαίρι με γυμνά χέρια.

Ο κ. Πάκος δικαιολόγησε τον αστυνομικό λέγοντας ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για την προστασία των περαστικών και του ατόμου σε παροξυσμό.

Σημειώνεται πως αν και οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν καθαρές, η υπεράσπιση των 8 αστυνομικών ζήτησε επανέλεγχο των αποτελεσμάτων, τα οποία βρέθηκαν αρνητικά όπως και οι πρώτες εξετάσεις του ιατροδικαστικού πορίσματος.

Κοσμηματοπώλης: Έκανα ό,τι έκανα από αγανάκτηση

O 73χρονος κοσμηματοπώλης στην απολογία του στον ανακριτή είχε αναφέρει πως κλώτσησε τον Ζακ Κωστόπουλο γιατί βρισκόταν σε «κατάσταση σοκ» και ήταν αγανακτισμένος επειδή ήταν «το τρίτο πλήγμα» που έχει δεχθεί στο κατάστημά του.

Ο 73χρονος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για το χαμό του Ζακ Κωστόπουλου. «Θέλω ζητήσω μεγάλη συγνώμη για το παιδί, δεν ήθελα να πεθάνει, έχω παιδιά στην ηλικία του. Λυπάμαι πάρα πολύ για την όλη κατάσταση, ζητάω συγνώμη απ΄όλους, λυπάμαι αφάνταστα από καρδιάς» αναφέρει. Ο κατηγορούμενος που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους υποστηρίζει ότι ο δράστης δεν ήταν σε καλή κατάσταση, πως είχε μαζί του μαχαίρι καθώς και ότι το θύμα ήταν αυτό που κατέστρεψε όλες τις τζαμαρίες πριν επιχειρήσει να βγει. «Τον είδα να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, αλλά όχι να παίρνει κάτι» είχε πει.

Ενας χρόνος μετά και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη

Ένα χρόνο μετά την φρικτή δολοφονία εκείνο το πρωινό της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στο κέντρο της Αθήνας, η δίκη στην οποία έχουν παραπεμφθεί έξι άτομα δεν έχει οριστεί, oι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι και η οικογένειά του ζητά ακόμη την απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο του παιδιού της.

Η δίκη αναμένεται το δικαστικό έτος 2019-2020. Κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο δυστυχώς είναι πως ο Ζακ δεν ζει πια …. Κι αυτό δεν αλλάζει.

Πορείες και εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από τα τραγικά γεγονότα της οδού Γλάδστωνος, πορείες και εκδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα, Σάββατο, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει για το μεσημέρι του Σαββάτου στην οδό Γλάδστωνος, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

via

Όλη η επικαιρότητα