Ελλάδα

Ζάκυνθος: «Ναυάγιο» η επένδυση…

Ακούστε το άρθρο

Δυναμικές αντιδράσεις των Ζακυνθινών που χάνουν περιουσίες από μια σκοτεινή αγοραπωλησία με βάση ενετικό έγγραφο

Του Μάκη Νοδάρου

Με τη νέα διακυβέρνηση, ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται ότι έχει ανοίξει στις αμφιλεγόμενες κινήσεις για… επένδυση στην τουριστικότατη περιοχή του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, παρόλο που η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι

Στο προσκήνιο βρίσκεται ξανά η ομιχλώδης αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων στην παγκοσμίως γνωστή τουριστική περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα, ενώ παράλληλα 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. Η κ. Κράτσα τάχθηκε ευθέως υπέρ της σχεδιαζόμενης επένδυσης από την Pimana S.A., η οποία φέρεται να έχει αγοράσει με σκανδαλώδη τρόπο τη συγκεκριμένη έκταση στις 7 Μαΐου 2014 από ιδιώτη με βάση ενετικό διάταγμα του 1783!

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν εντονότατες αντιδράσεις από τους Ζακυνθινούς που κινδυνεύουν από το πουθενά να χάσουν τις περιουσίες τους! Οργισμένοι προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, έξω από το κτίριο της παλιάς νομαρχίας Ζακύνθου, με σκοπό, όπως λένε, να καταγγείλουν την επιχειρούμενη «νομιμοποίηση» μιας καραμπινάτης παρανομίας από κυβερνητικά στελέχη.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών Αναφωνήτριας, Βολιμών, Έξω Χώρας, Καμπί, Ορθονίων και Μαριών που θίγονται άμεσα από την αγοραπωλησία σε ανακοίνωσή τους ζητούν από την κ. Κράτσα και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαντήσουν σε ορισμένα βασικά ερωτήματα: κατατέθηκαν στην ποινική διαδικασία της υπόθεσης πλαστογραφημένα και χαλκευμένα έγγραφα; Κατατέθηκε πλαστή γνωμοδότηση δικηγόρου στην έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη; Κατατέθηκαν στην ποινική διαδικασία ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και πλαστογραφημένα προσύμφωνα; Με το επίμαχο υπ’ αριθ. 23.943/2014 συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταξύ του Γεωργίου Χάρου και της Pimana S.A. κλάπηκαν 8.600 στρέμματα κοινοτικής και δημοτικής περιουσίας στις τοπικές κοινότητες Αναφωνήτριας, Βολίμων, Έξω Χώρας και Μαριών; Κλάπηκε η περιουσία 200 χωρικών της ορεινής Ζακύνθου; Κλάπηκε το μοναστηριακό δάσος του Αγίου Γεωργίου μαζί με το παμπάλαιο μοναστήρι του Κάτου Αϊ- Γιώργη των Κρημνών (ολόκληρη η περιοχή του Ναυαγίου); Πουλήθηκε το Κατοικητήριο και ο ιερός ναός Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου;

Τι υποστηρίζει ο Δικηγόρος των κατοίκων

«Στην ουσία του το θέμα πυροδοτήθηκε από την αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων δημόσιων προσώπων, στο πλαίσιο του παραληρήματος περί επενδύσεων, να πείσουν ότι η “επένδυση” της Primana θα είναι θείο δώρο για την ήδη κορεσμένη τουριστικά Ζάκυνθο. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν ότι αδιαφορούν αν είχε ή όχι κυριότητα ο δήθεν πωλητής κι αν έχει διαπραχθεί κολοσσιαία απάτη σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του» λέει στο Documento ο Διονύσης Γκούσκος, δικηγόρος των κατοίκων που απειλούνται με αρπαγή της περιουσίας τους.

«Είναι το ίδιο με το να μην ενδιαφέρεσαι αν έχει προηγηθεί  βιασμός, εφόσον η πράξη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Πιθανόν αδυνατούν να καταλάβουν πως ό,τι ξεκινάει με μία απάτη σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν γίνεται να εξελιχθεί σε ευεργεσία γι’ αυτήν. Η προσπάθεια που επιχειρείται από τους ίδιους κύκλους να γίνει άλλος ένας γραφειοκρατικός φορέας διαχείρισης στην περιοχή του “Ναυαγίου”, ο οποίος προφανώς με το πρώτο νεύμα και μέσα από νομικίστικες κατασκευές θα περάσει στην εκμετάλλευση του “επενδυτή”, πρέπει να ακυρωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Ζακυνθίων, της εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής, που οφείλουν άμεσα κι ενόψει της τουριστικής περιόδου να συγκροτήσουν δικό τους φορέα, γιατί αλίμονο αν μια προηγμένη κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της και παρακολουθεί εκ του μακρόθεν άβουλη και μοιραία» σημειώνει ο κ. Γκούσκος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στη δικαστική εξέλιξη σημειώνει ότι αναμένεται η έκδοση πρωτοβάθμιας αστικής απόφασης, η οποία εκτιμάται πως θα δικαιώσει πλήρως την εκκλησία. Αμέσως μετά, όπως λέει, θα ασκηθεί έφεση προκειμένου το Εφετείο της Πάτρας να κρίνει εξαρχής το κύρος του συμβολαίου.

«Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ότι το πρωτοδικείο μέχρι τώρα έχει επιμελώς αποφύγει να πάρει θέση περί του κρίσιμου ζητήματος, δηλαδή αν είχε ο πωλητής κυριότητα ή όχι. Αναμένεται παράλληλα οι ιδιώτες που θίγονται αλλά και ο Δήμος Ζακυνθίων να προσφύγουν στο δικαστήριο με τακτικές αγωγές. Ισχύει πάντοτε η από φάση των ασφαλιστικών μέτρων που απαγορεύει στην Pimana να πράξει οτιδήποτε στην περιοχή. Από πλευράς ποινικής, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας αναμένεται να εκδηλώσει βούλευμα περί της παραπομπής ή όχι στο δικαστήριο για τις κακουργηματικές κατηγορίες που βαρύνουν τους εκπροσώπους της Pinama μετά το πόρισμα των εισαγγελέων εφετών (Μπρη – Αθανασίου). Παράλληλα η Δικαιοσύνη ερευνά εάν έχει επιχειρηθεί παράνομη παρέμβαση στο έργο της και από ποιους» τονίζει ο κ. Γκούσκος.

Η τυχαία ανακάλυψη

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης που κατείχαν θέσεις – κλειδιά, όπως δηλώνεται εν αγνοία του τέως Πρωθυπουργού , λειτουργούσαν αυτοβούλως και εμπλέκονται στη σκανδαλώδη αγοραπωλησία.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τυχαίο εντοπισμό των εν λόγω προσώπων μέσα από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την ΕΥΠ, οι οποίοι ελέγχονταν για την πιθανή προώθηση μαύρου χρήματος σε οργανώσεις τζιχαντιστών.

Εκεί, όπως αναφέρεται, ακούγονται καθαρά οι επαφές και οι μεθοδεύσεις τους υπέρ της αγοραπωλησίας στη Ζάκυνθο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Όλη η επικαιρότητα