Ελλάδα

Ζάκυνθος: Συνεχείς απόπειρες εμπρησμού στο Σκοπό

Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει στόχος των εμπρηστών ο Σκοπός. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο έχουμε φωτιές στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχουν περιπτώσεις που οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα.

Χθες το απόγευμα, κατά τις 5.30 μ.μ. ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία για μία ακόμα φωτιά στο Σκοπό από την πλευρά του Καλαμακίου.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι καπνοί γέμισαν τον ουρανό και η εικόνα έδειξε ότι ήταν μια δύσκολη φωτιά αφού ο αέρας ήταν με το μέρος των εμπρηστών. Για το λόγο αυτό και πριν προλάβει να επεκταθεί κοντά σε σπίτια και τουριστικές επιχειρήσεις, κλήθηκαν για βοήθεια πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ο καπνός απλώθηκε σε μία μεγάλη ακτίνα και έφτασε μέχρι το αεροδρόμιο, ενώ η φωτιά είχε ανάλογη πορεία και επεκτείνονταν από το ένα σημείο στο άλλο.

Συντονισμένες προσπάθειες με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τις 9 η φωτιά να είναι υπό έλεγχο και τα πυροσβεστικά έμειναν μέχρι αργά τη νύχτα για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν ο ίδιος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου. Δ. Πατράκης.

Η φωτιά και οι καπνοί ήταν ορατοί από την πλευρά του Καλαμακίου και του κόλπου Λαγανά και αυτό επισημαίνεται γιατί εκατοντάδες τουρίστες έβλεπαν την προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά η οποία είχε αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα. Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική οι εικόνες αυτές δημιουργούν αγωνία στους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη μιας φωτιάς.

Για την περιοχή του Σκοπού η οποία καίγεται κάθε χρόνο και γι’ αυτό έχει μείνει χαμηλή βλάστηση, χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς για τον εντοπισμό των δραστών.

Η χθεσινή φωτιά εκτιμάται ότι έκαψε 15 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Πηγή: Ερμής 

Όλη η επικαιρότητα