Πολιτική

Το ζήτημα της «ιρανικής επιθετικότητας» θα θέσει ο Νετανιάχου στον Πούτιν

Ακούστε το άρθρο
Το ζήτημα της «ιρανικής επιθετικότητας» θα θέσει ο Νετανιάχου στον Πούτιν στις συνομιλίες που θα έχουν την Τετάρτη στο Σότσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού Πρωθυπουργού.

«Θέλω να εγείρω το πρόβλημα του Ιράν, το οποίο αποπειράται να εγκατασταθεί στρατιωτικά στη Συρία», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η επιθετικότητα του Ιράν δεν μειώνεται μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα (σ.σ. η οποία συνήφθη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις), κάτι που έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του κόσμου, όχι μόνο του Ισραήλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο άνδρες εξάλλου «θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», όπως ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο άνδρες έχουν κάνει επανειλημμένα συναντήσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου «να αποφευχθούν προστριβές ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και αυτή της Ρωσίας στη Συρία».

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη της κατάστασης στη γειτονική του χώρα, προσέχοντας να μην παρασυρθεί να εμπλακεί στη σύρραξη αλλά ταυτόχρονα επιφυλασσόμενο του δικαιώματος να πλήττει αυτοκινητοπομπές με εφόδια που προορίζονται τη Χεζμπολάχ ή και θέσεις των συριακών τακτικών δυνάμεων.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα κλήθηκε στο ΥΠΕΞ τον Μάρτιο έπειτα από πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον στόχων που σύμφωνα με την ίδια συνδέονταν με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία πολεμάει στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία είναι, όπως και το Ιράν, ένας από τους βασικούς συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού και τον Σεπτέμβριο του 2015 ενεπλάκη στον συριακό πόλεμο, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τον Νετανιάχου θα συνοδεύσει στη Ρωσία ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Γιόσι Κοέν, και ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα