Ηλεία

Άγγελος Μπακόπουλος-‘’BEAUVOIR’’ Seaside: Μας αποκαλύπτει μυστικά και γεύσεις που θα απολαύσουμε στον επίγειο παράδεισο της Ηλείας

Ο Άγγελος Μπακόπουλος,

Τις πύλες του άνοιξε και αυτό το καλοκαίρι το αγαπημένο και τόσο ιδιαίτερο ‘’BEAUVOIR’’ Seaside, στον Άγιο Ανδρέα Κατακόλου, σε ένα μοναδικό τοπίο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γαλάζιο και πολύ πράσινο..

Ένας καλοκαιρινός προορισμός υψηλής αισθητικής που έχει βραβευτεί και αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Εκτός όμως από το φυσικό κάλλος και την άρτια αφαιρετική σε παστέλ χρώματα διακόσμηση, η κουζίνα και οι γεύσεις της φέτος θα διαδραματίσουν ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως μας υπόσχεται η παρουσία του βραβευμένου chef Άγγελου Μπακόπουλου με καταγωγή από το Λαντζόι Ηλείας.

Ο κ. Μπακόπουλος σπούδασε στην σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης και ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα κατάφερε να εργαστεί εκτός και εντός συνόρων δίπλα σε αναγνωρισμένους επαγγελματίες και με σκληρή δουλειά μπόρεσε να εξελιχθεί και να καθιερωθεί στο χώρο. Μέσα από τη σύντομη αυτή συζήτηση, συνειδητοποιήσαμε και βασικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την προσωπικότητά του, όπως η εργατικότητα, η ευγένεια και το ήθος… Όσο για τις γαστρονομικές προτάσεις του, μπορούμε ήδη να τις απολαύσουμε στο Beauvoir, με θέα το Ιόνιο στον Άγιο Ανδρέα…

Κύριε Μπακόπουλε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δεν μου χαρίστηκε τίποτα και δεν βρήκα τίποτα έτοιμο, δούλεψα και δουλεύω σκληρά. Το μυστικό της επαγγελματικής καταξίωσης είναι να μην επαναπαύεσαι, να μη λες ότι είσαι σεφ και πως δεν έχεις ανάγκη και να μην τα παρατάς. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Το μότο μου ήταν και είναι : δουλειά, ταπεινότητα και ήθος. Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα; Η παραδοσιακή κουζίνα μας ποτέ δεν έφυγε, ούτε θα φύγει από το προσκήνιο, αυτή είναι η βάση μας και ο πολιτισμός μας, εκεί πατάμε και δημιουργούμε την νέα ελληνική κουζίνα. Είναι ένα στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς που η γνώση της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και χωρίς να χάσουμε την δημιουργικότητα μας, πρέπει να στηρίξουμε τα όσα χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κόπο και ιδρώτα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την νέα γενιά μαγείρων;

Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να γράψει τις δικές της ένδοξες σελίδες, αρκεί να ενωθούμε όλοι μαζί και να ορίσουμε μια κοινή πορεία και γραμμή, στο τι θέλουμε να κάνουμε. Ένα πολύ σοβαρό γεγονός είναι αυτό της αντιγραφής και του copypaste, το ότι κάνεις ένα stage στο εξωτερικό ή ανοίγεις ένα βιβλίο ενός 3άστερου, δεν σε κάνει αυτομάτως τον καλύτερο. Τα stage τα κάνουμε για να πάρουμε φιλοσοφία, τρόπο σκέψης και αναβάθμιση τεχνικής. Σήμερα ο ένας αντιγράφει τον άλλον και όλοι τους 3 άστερους του εξωτερικού. Ας μελετήσουμε τις δικές μας βάσεις και συνταγές, με τη σκέψη ενός 3 άστερου. Για να πετύχει η νέα γενιά πρέπει να περιορίσει τις φανφάρες, τα κόμπλεξ και το αίσθημα του καλύτερου όλων και να ενωθούμε όλοι μαζί ταπεινά και ηθικά.

Τι πιστεύετε για τα reality μαγειρικής;

Υπήρξα παίκτης σε τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής. Ο κόσμος της τηλεόρασης είναι ιδιαίτερος και θέλει μια προσεγμένη αντιμετώπιση στην προβολή και τη δημόσια έκθεση. Το ότι κέρδισες ένα διαγωνισμό μαγειρικής δεν σε κάνει αυτομάτως σεφ, τα τηλεπαιχνίδια προσφέρουν θετικά αποτελέσματα αρκεί να φερθείς έξυπνα και να μην σε παρασύρει η υπεροψία και η αλαζονεία.

Φέτος θα απολαύσουμε τις δημιουργίες σας στο Beauvoir στον Άγιο Ανδρεά. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη συνεργασία…

Αγαπώ πολύ τον τόπο μου και είναι μεγάλη χαρά για μένα να επιμεληθώ φέτος το μενού στο Βeauvoir και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου που τρέχει το μενού και το operation του εστιατορίου. Επίσης πιστεύω ότι ο Γιάννης και ο Γιώργος έχουν μεγάλο όραμα και όρεξη για αυτά που κάνουν και γι αυτό έρχονται και άλλα ωραία πράγματα, τα οποία θα τα μάθετε στην ώρα τους.

Στις δημιουργίες σας προτιμάτε προϊόντα της Ηλείας;

Πάντα προσπαθώ να δουλεύω με τοπικά προϊόντα. Υπάρχουν εξαιρετικές πρώτες ύλες όπως τυριά, ντόπια κρέατα, ψάρια ημέρας από το Κατάκολο, και φρέσκα λαχανικά. Chef και παραγωγός πρέπει να πηγαίνουν χέρι -χέρι.

Έχετε διακριθεί και βραβευτεί από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, τί σημαίνει αυτό για εσάς;

Είναι πολύ σημαντικό διότι είναι μια ανταπόδοση στους κόπους και στις θυσίες που έχει κάνει κάποιος έτσι ώστε να διακριθεί ή να βραβευτεί. Προσωπικά τις διαχειρίζομαι με χαρά και πάντα είναι καλοδεχούμενες, χωρίς αυτό όμως να είναι αυτοσκοπός και εμμονή. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι γεμάτα τα εστιατόρια και οι πελάτες να έχουν μια ολοκληρωμένη και ωραία εμπειρία.

Τί επικρατεί στα «άβατα» μιας κουζίνας;

Το να είσαι μάγειρας δεν είναι εύκολο, απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όμως στις κουζίνες μου κυριαρχεί ηρεμία και σεβασμός. Νομίζω πως ήρθε καιρός να αλλάξουμε την γνωστή ρώτα, φωνής, υπεροψίας και αλαζονείας που κυριαρχεί… Σίγουρα κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν, όμως η γενιά μας πρέπει να λανσάρει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων πιο ανθρώπινο και προσιτό.

Όλη η επικαιρότητα