Αποδράσεις Ηλεία

Άγιοι Απόστολοι Πύργου: Όμορφο χωριό… σαν μια μεγάλη οικογένεια!

Φεύγοντας από το κέντρο του Πύργου δεν θα χρειαστείς περισσότερο από δέκα λεπτά για να φτάσεις στους Αγίου Απόστολους. Μόλις 10 χλμ είναι η απόσταση κι όμως μέχρι να φτάσεις εκεί… έχεις χορτάσει πράσινο!

Διαθέτοντας και θέα (αφού είναι χτισμένο σε υψόμετρο 128 μέτρων) υπάρχουν σημεία που αντικρίζεις τη θάλασσα του Ιονίου. Παλιότερα ονομαζόταν Βυτινέϊκα και έτσι αναφέρεται επίσημα το 1879 να προσαρτάται στον τότε δήμο Λετρίνων. Το 1931 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και το 1940 μετονομάστηκε σε Άγιοι Απόστολοι. Σήμερα διαθέτει σχεδόν 100 κατοίκους, με τον πληθυσμό του να φθίνει σταθερά… οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, ενώ υπάρχουν ορισμένοι που καλλιεργούν ελιές και σταφίδα…

Το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης στο σημείο -και με τον τρόπο- που είναι φτιαγμένο θα σας εντυπωσιάσει..

Θεόδωρος Τζίφας (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αγίων Αποστόλων)

«Το χωριό μας είναι μικρό, χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα κι οι κάτοικοι του είμαστε ενωμένοι και νοιαζόμαστε ο ένας για τα προβλήματα του άλλου.
Όπως οι περισσότερες κοινότητες έτσι κι εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας. Προσπαθούμε και με ιδιωτικά μέσα να τα καταφέρνουμε ενώ περιμένουμε και τη στήριξη του Δήμου Πύργου απ` όπου έχουμε πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ο φωτισμός μας είναι πολύ καλός, αλλάζω κι εγώ τις λάμπες, η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται χωρίς πρόβλημα και γιατρός έρχεται μια φορά το μήνα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση του πληθυσμού του χωριού ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι και με την πανδημία υπάρχει φόβος. Λίγοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες. Αν το Κράτος βοηθήσει με τις τιμές των προϊόντων θα είναι ένας σοβαρός λόγος να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά και να μην ερημώνουν.
Διαθέτουμε και Πολιτιστικό σύλλογο ενώ συμμετέχουμε και στις αιμοδοσίες του συλλόγου του Ελαιώνα. Στην είσοδο του χωριού, σε χώρο που παλιότερα πετιούνταν απορρίμματα, με έξοδα των κατοίκων φτιάξαμε μια πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό από τον Ερύμανθο και φυτέψαμε δέντρα και με τη στήριξη του Δασαρχείου Πύργου, ελπίζω να κάνουμε ακόμα καλύτερο το χώρο».

Δημήτρης Τζίφας (Αγρότης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Αποστόλων)

«Δεν είναι ότι καλύτερο να υπάρχουν χωριά που εγκαταλείπονται από τους νεότερους. Από την άλλη οι εποχές είναι δύσκολες και κανένας δεν πρέπει να μένει πίσω. Εγώ έμεινα και πάλεψα και παλεύω και για το χωριό και για μένα… με ότι ασχοληθείς στη ζωή δεν σ` αφήνει!

Είναι πολύ δύσκολο ν` αντιστραφεί πάντως η αρνητική δημογραφική εξέλιξη. Με την πανδημία όταν δεν έχεις και κάτι δικό σου είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές…

Η λειτουργία του Πολιτιστικού είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Υπάρχουν πέντε άτομα και κάνουμε πολλά πράγματα αφού το χωριό δεν διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό. Φυσικά με τον κορωνοιό ο σύλλογος βρίσκεται… σε αγρανάπαυση! Όμως έχουμε σχέδια για δράσεις και θα είμαστε έτοιμοι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Σπύρος Κούρβας (Συνταξιούχος ναυτικός)

«Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια σταφίδας και ελιάς, με αυτά προσπαθεί να επιβιώσει. Φέτος η σταφίδα είχε νορμάλ παραγωγή αλλά δεν είχε καλή τιμή. Κάποιοι κράτησαν σταφίδα για να πάρουν καλύτερη τιμή όμως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συνέβη. Αν βάλουμε κάτω τα έξοδα που χρειάζονται για την καλλιέργεια της σταφίδας τότε αυτό που μένει είναι μόνο η επιδότηση, πολλές φορές όμως χάνει κι από αυτή.

Οι νεότεροι φεύγουν γιατί, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχουν και μεγάλοι κλήροι να καλλιεργήσουν. Για ν` αλλάξουν τα δεδομένα χρειάζεται το Κράτος να προσέξει τις τιμές… το λάδι πουλήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις 1,80 ευρώ, φέτος κάπως κινήθηκε. Το πλαφόν στην τιμή ήταν το καλύτερο που έχει εφαρμοστεί ποτέ. Από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν οι τιμές ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να υποκύψει για να μπορέσει να ζήσει…

Χρειάζεται κρατική μέριμνα και συνεταιρισμοί με κρατική εποπτεία και στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό. Ο αγρότης από μόνος του πάει για την επιβίωση. Ας θυμηθούμε ποιος ήταν ο ΑΣΟ και μετά ήρθαν οι Ενώσεις… τώρα πουλάνε τα κτίρια του ΑΣΟ αντί να τα αξιοποιήσουν. Τώρα όλα στον έμπορα και το γεωπόνο».

Ελένη Μαρούση (Ιδιοκτήτρια του μοναδικού καφενείου της κοινότητας)

«Οι Άγιοι Απόστολοι είναι ένα μικρό, μαζεμένο και καθαρό χωριό. Προσπαθούμε να είμαστε ενωμένοι σαν οικογένεια με ότι συμβαίνει, πλέον, στον κόσμο λόγω της πανδημίας. Ο κόσμος φοβάται δεν βγαίνει εύκολα έξω. Προσπαθούμε το πρόβλημα κάθε σπιτιού να το αντιμετωπίζουμε μαζί, δεν είμαστε σαν την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις… είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια και παλεύουμε να το κρατήσουμε αυτό!
Αυτό που λείπει περισσότερο από το χωριό μας είναι η νεολαία. Δεν είναι τα πράγματα όπως κάποτε».

Γιάννης Μπαρμπίκας (Συνταξιούχος)

«Ασχολούμαι με κάποια ζωάκια που έχω και με τις ελιές μου. Μου αρέσει η ζωή στο χωριό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό φυσικά. Γιατρός περνά και συνταγογραφεί 1-2 φορές το μήνα, με το νερό έχουμε κάποιες διακοπές, φωτισμό έχουμε και μαζεύουν και τα σκουπίδια.

Για να ζωντανέψει το χωριό μας πρέπει να μείνουν τα παιδιά εδώ, να κάνουν οικογένεια, να μεγαλώνει το χωριό μας. Παλιά στο σχολείο μας πήγαιναν εξήντα παιδιά. Τώρα έχουμε δυο και πάνε Δημοτικό στο Μαλαπάσι (Ελαιώνας)».

Πέτρος Αλεξόπουλος (Συνταξιούχος)

«Έζησα πολλά χρόνια στην Αθήνα κι επέλεξα να `ρθω να μείνω στο χωριό μου γιατί μ` αρέσει το πράσινο και η φύση γενικότερα. Για να μένει ο κόσμος στα χωριά του πρέπει ν` ανοίξουν δουλειές. Δεν υπάρχει εργοστάσιο στην Ηλεία, δεν υπάρχει τίποτα, γι` αυτό φεύγει ο κόσμος.

Ο κεντρικός μας δρόμος θέλει λίγο φτιάξιμο. Κατεβαίνω στον Πύργο και παίζω στοίχημα αφού δεν έχει πρακτορείο εδώ κοντύτερα. Δεν το κάνω με το ιντερνέτ, μ` αρέσει παραδοσιακά.

Με την πανδημία το βλέπω δύσκολο. Και φέτος θα είμαστε μαζεμένοι, από του χρόνου θα είναι καλύτερα αν και βλέπω ότι το πάνε για να κοπούν τα έθιμα όλα και να κλεινόμαστε στα σπίτια από τις 10 το βράδυ και το καλοκαίρι».

Όλη η επικαιρότητα