Αθλητισμός Ελλάδα

Άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ με ραντεβού εξετάζει προσεχώς η κυβέρνηση

«Δύσκολα εφαρμόσιμο το μέτρο αλλά από το ολότελα…»

Τις επόμενες κινήσεις για τη σταδιακή άρση του δεύτερου lockdown αναμένεται να καθορίσει η κυβέρνηση, αφού πρώτα λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποτιμήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ένα από τα βήματα που εξετάζονται για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας είναι και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ από την 1η Φεβρουαρίου εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι θετικά.

Βεβαίως, το άνοιγμα του άνοιγμα του εν λόγω κλάδου αναμένεται να γίνει με αυστηρούς κανόνες που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο ραντεβού από τους πελάτες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Δελτίο με ραντεβού

Το σήμα της επανεκκίνησης του κλάδου έδωσε ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί της περασμένης Τετάρτης.
Όπως ανέφερε, λοιπόν, ο ίδιος είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν τη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσει το «πράσινο φως», κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει με ραντεβού, ξέρουμε ότι ο ΟΠΑΠ έχει λειτουργήσει ένα μεγάλο σχέδιο ιχνηλάτησης όσων μπαίνουν με στοιχεία επικοινωνίας. Θα το θέσουμε γιατί είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να γίνει εν κινήσει, δηλαδή κάποιος που πάει στο σούπερ μάρκετ να σταματήσει να κάνει και αυτή την υπηρεσία», είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πως αρκετοί πολίτες επιλέγουν τα συγκεκριμένα σημεία για να πληρώσουν λογαριασμούς, αποφεύγοντας τις τράπεζες.

Η εφ. «Πατρίς» συνομίλησε με τρεις ιδιοκτήτες πρακτορείων από τον Πύργο Η και ζήτησε την γνώμη τους για το εν λόγω μέτρο.

Γιάννης Σαραμαντάς (Ιδιοκτήτης Πρακτορείου ΟΠΑΠ): «Καλύτερο το κάτι από το μηδέν!»

«Το θέμα αυτό είναι δύσκολο και δεν είναι τόσο απλό γιατί πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό μέσω τηλεφώνου. Εντάξει, με το στοίχημα κάπως μπορεί να γίνει, όμως με άλλα παιχνίδια όπως το ΚΙΝΟ θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό, είναι η φύση της δουλείας αυτή… Αν γίνει αυτό το πράγμα, εμείς θα πρέπει να έχουμε και ένα τηλεφωνητή γιατί θα είναι αδύνατο και να εξυπηρετούμε τον κόσμο και ταυτόχρονα να σηκώνουμε τα τηλέφωνα για να κλείσουμε τα ραντεβού.Πάντως από το ολότελα, έστω και αυτό καλό θα είναι, πάντα το κάτι είναι καλύτερο από το μηδέν. Έτσι και αλλιώς πάντως πιστεύω ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ η όλη κατάσταση και θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. Στην πρώτη καραντίνα, όταν δεν είχαμε καρέκλες, η λογική ήταν μπες, ρίξε το δελτίο και βγες και έστω και έτσι είχαμε μια ροή.. Και μην ξεχνάμε, ότι και τότε όλα μας φαίνονταν βουνό και μετά σιγά σιγά ο κόσμος το συνήθισε και βρήκαμε τη σειρά μας. Θεωρητικά κάπως έτσι μπορεί να λειτουργήσει και τώρα ωστόσο βλέποντας και κάνοντας… Όλη σχεδόν η οικονομία είναι κλειστή, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή! Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι στις γιορτές θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση για να ανοίξουμε και εμείς κάποιες μέρες. Ο κόσμος στράφηκε στο ιντερνετικό παιχνίδι αφού δεν είχε άλλη επιλογή και μπορεί να του έγινε συνήθειο όμως θεωρώ ότι όταν ξανανοίξουμε ο κόσμος θα μας στηρίξει. Το πρακτορείο δεν είναι μόνο για να παίξεις, είναι και ψυχαγωγία. Ο πελάτης έρχεται να διαβάσει την εφημερίδα του, να πιει τον καφέ του, να μιλήσει με τον διπλανό του οπότε πιστεύω πως θα υπάρξει ανταπόκριση και θα επανέλθει ο κόσμος στις παλιές του συνήθειες. Παράλληλα, πλέον στα πρακτορεία μπορείς να πληρώσεις και λογαριασμούς και νομίζω ότι το άνοιγμα εξετάζεται και σαν μέτρο αποσυμφόρησης των τραπεζών. Πρώτα από όλα όμως είναι η υγεία, οπότε παραμένουμε αισιόδοξοι και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα».

Νίκος Τεκερλέκης (Ιδιοκτήτης Πρακτορείου ΟΠΑΠ): «Δύσκολο να εφαρμοστεί αλλά από το τίποτα…»

«Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στον κλάδο μας αυτό το μέτρο με τα ραντεβού γιατί ο άλλος θέλει να μπει στο πρακτορείο, να δει την κλήρωσή του, να διαβάσει την εφημερίδα του, να πιει τον καφέ του. Αλλά από το τίποτα, και αυτό κάτι θα είναι… Βάσει των περιοριστικών μέτρων, τα άτομα που επιτρέπεται να μπουν στο πρακτορείο σύμφωνα με τα τετραγωνικά είναι πολύ λίγα για να δουλέψεις έστω κάτω του μετρίου, ούτε καν καλά. Ουσιαστικά μας κάνουν να δουλεύουμε σαν take away και δε μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο καιρό δεν μπορούσαμε να δουλεύουμε έστω και έτσι, τη στιγμή που άλλα μαγαζιά, ακόμα και αυτά που δεν πωλούσαν είδη πρώτης ανάγκης παρέμεναν ανοιχτά και μάλιστα με πολύ κόσμο μέσα. Θα μπορούσε η Πολιτεία να βρει μια φόρμουλα ώστε να παραμείνουμε ανοιχτοί και να δουλεύουμε τηρώντας τα μέτρα. Αν εφαρμοστεί το μέτρο με τα ραντεβού θα αναγκαστούμε να κάνουμε τους αστυνόμους… Φανταστείτε να έρθει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό και ο άλλος να περιμένει απ’ έξω για να παίξει το ΚΙΝΟ ή το στοίχημα… Και όπως γνωρίζετε αυτά τα παιχνίδια είναι παιχνίδια που κρίνονται στο δευτερόλεπτο… Αλλά επαναλαμβάνω, καλύτερα έτσι, από το τίποτα γιατί το διάστημα που μείναμε κλειστοί μας έκανε πολύ κακό. Ο κόσμος οδηγήθηκε στο ιντερνετικό παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει μερικώς την δουλειά μας ωστόσο θεωρώ ότι ο διαδικτυακός τζόγος απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας που έτσι και αλλιώς και πριν κλείσουμε, δεν έρχονταν συχνά. Οι μεγαλύτερης ηλικίας, παραδοσιακοί πελάτες πιστεύω πως θα συνεχίσουν να έρχονται καθώς το πρακτορείο γι’ αυτούς είναι και μια διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τόπος ψυχαγωγίας».

Δημήτρης Μουσταφέρης (Ιδιοκτήτης Πρακτορείου ΟΠΑΠ): «Δεν είμαστε κομμωτήρια για να μπορούμε να δουλεύουμε με ραντεβού»

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στον δικό μας τον κλάδο. Άλλα μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων και οι είσοδος σε συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όμως όχι με ραντεβού. Δεν είμαστε κομμωτήρια, όπου κλείνεις το ραντεβού σου, πας κουρεύεσαι και φεύγεις. Δεν μπορεί ο πελάτης να παίρνει και να κλείνει ραντεβού κάθε φορά που θα θέλει να παίξει ένα ΚΙΝΟ ή ένα στοίχημα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, απόρροια των τριών μηνών που είμαστε κλειστοί και ειδικά την περίοδο των εορτών που ο τζίρος έτσι και αλλιώς είναι αυξημένος σε όλες τις επιχειρήσεις θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί μια λύση από την Πολιτεία προκειμένου να ανοίξουμε και εμείς. Εξάλλου, στα πρακτορεία πλέον μπορείς να πληρώσεις και λογαριασμούς, οπότε θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση των τραπεζών όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κόσμος στράφηκε στο ιντερνετικό παιχνίδι όμως θεωρώ ότι όταν ανοίξουμε και πάλι ο κόσμος θα μας στηρίξει γιατί τα πρακτορεία δεν είναι μόνος μέρος όπου έρχεσαι, παίζεις και φεύγεις! Είναι και ψυχαγωγία και διασκέδαση για τον κόσμο που θέλει να ξεφεύγει».

Όλη η επικαιρότητα