Ελλάδα Ηλεία

Έκτακτη χρηματοδότηση 200 χιλ. ευρώ στην Αρχ. Ολυμπία για αντιπυρική προστασία

Γεωργιόπουλος: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να θωρακίσουμε την περιοχή»

Ποσό ύψους 2.840.000 ευρώ κατανέμεται σε 16 δήμους της χώρας (οι 14 στην Αττική) ως έκτακτη χρηματοδότηση για δράσεις αντιπυρικής προστασίας, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανταποκρίνεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας 11 δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ποσό καλύπτει την εκτέλεση εργασιών που αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της «Μήδειας» και την ενίσχυση της πυροπροστασίας. Οι δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, καθαρισμούς και απομάκρυνση καύσιμης ύλης.

Το ποσό κατανέμεται ανά δήμο ως εξής: Αγίας Παρασκευής 70.000 ευρώ, Καισαριανής 40.000 ευρώ, Κηφισιάς 200.000 ευρώ, Πεντέλης 100.000 ευρώ, Αχαρνών 120.000 ευρώ, Διονύσου 490.000 ευρώ, Λαυρεωτικής 220.000 ευρώ, Μαραθώνος 300.000 ευρώ, Μαρκόπουλου Μεσογαίας 100.000 ευρώ, Ραφήνας-Πικερμίου 120.000 ευρώ, Σπάτων-Αρτέμιδος 80.000 ευρώ, Ωρωπού 250.000 ευρώ, Μάνδρας-Ειδυλλίας 250.000 ευρώ, Μαντουδίου-Λίμνης – Αγ. Άννας 100.000 ευρώ, Αρχαίας Ολυμπίας 200.000 ευρώ και Σαλαμίνας 200.000 ευρώ.

«Μελέτη για την άπαξ δια παντός προστασία της Ολυμπίας»

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή του αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι ευελπιστεί σε μία ακόμα ισόποση δόση για την όσο τον δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε ότι κύριος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η εκπόνηση μελέτης για την δια βίου προστασία της Ολυμπίας από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. «Τα 200.000 ευρώ που δόθηκαν από την Κυβέρνηση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας είναι η αρχική πίστωση για έργα πυροπροστασίας στην περιοχή μας. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια ακόμη ισόποση χρηματοδότηση, όπως έχουμε συζητήσει με τους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας, για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη θωράκιση σ’ αυτή την αντιπυρική περίοδο.

Τόσο ο Υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς με τον οποίο είχα συναντηθεί και επικοινωνούσαμε αρκετούς μήνες, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου αλλά και ο Γενικός Διευθυντής κ. Φοίβος Ιωάννου που ήρθε εδώ και μας άκουσε με πολλή προσοχή, είχαν την αντίληψη και επέδειξαν την ευαισθησία για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Ολυμπία είναι μια εξαιρετική περίπτωση με μια μοναδικότητα παγκοσμίως και ως προς τον δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά και εξ’ αυτού τίθεται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 26 του ν.4662/2020 για να προστατευθεί αποτελεσματικά αυτό το κλιματικά δύσκολο καλοκαίρι με την πρωτοφανή ξηρότητα. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που έκαναν δεκτό το αίτημά μας για αυτή την έκτακτη χρηματοδότηση.

Παρότι βρισκόμαστε αρκετό καιρό ήδη σε αντιπυρική περίοδο, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο διάστημα που απομένει για να θωρακίσουμε την Ολυμπία, ώστε να μη δούμε ξανά εικόνες σαν αυτές του 2007.

Βεβαίως, κύριος στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα προστατεύει άπαξ δια παντός την Ολυμπία από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή στο μέλ

Όλη η επικαιρότητα