Καιρός

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Πότε θα χτυπήσει την Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία

Για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής προειδοποιεί η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως 8 μποφόρ θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων που αναμένονται, μεταξύ άλλων, σε ήδη πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη νύχτα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2020 το βόρειο Ιόνιο και η
Ήπειρος.

2. Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020:

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Βαθμιαία από τα δυτικά η Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη, με εξασθένηση από τα δυτικά τις απογευματινές ώρες.

γ. Πιθανώς η δυτική και η βόρεια Θεσσαλία έως το μεσημέρι.

3. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, εκ νέου τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Το ψυχρό μέτωπο

Έρχεται ψυχρό μέτωπο στην Δυτ. Ελλάδα που θα επηρεάσει τον καιρό το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει πρόγνωση του Νικόλα Σερέτη στο www.meteoclub.gr, ψυχρότερες αέριες μάζες κατερχόμενες από την Βορειοδυτική Ευρώπη συναντούν τα θερμά ύδατα της Μεσογείου και συντελείται κυκλογένεση. Το βαρομετρικό χαμηλό που έχει ήδη σχηματιστεί στον κόλπο της Γένοβας (ΒΔ Ιταλία) αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ προς την Αδριατική θάλασσα αποτελούμενο από ένα άρτια δομημένο ψυχρό μέτωπο. Το ψυχρό αυτό μέτωπο θα κινηθεί προς την Ελλάδα μεταβάλλοντας τον καιρό στα δυτικά, κεντρικά και δευτερευόντως στα βόρεια τμήματα και στο ΒΑ Αιγαίο. Σταδιακά έως το τέλος της ημέρας θα έχει αποχωρήσει και ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Ένα νέο όμως βαρομετρικό χαμηλό σχηματιζόμενο και αυτό στο ύψος του κόλπου της Γένοβας στην Ιταλία αναμένεται να κινηθεί μέσα στην Κυριακή 27/9/2020 προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας με το ψυχρό του μέτωπο την χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής και από τα Βορειοδυτικά, με τα δυτικά ηπειρωτικά και παράκτια τμήματα να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο κατά την διάρκεια της Δευτέρας 28/9. Βελτίωση του καιρού από τις πρωϊνές-προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης 29/9 από τα ΒΔ και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας σε όλη την επικράτεια.

Όλη η επικαιρότητα