Αρθρογραφία

Ένας νέος κόσμος έρχεται

Η μετάβαση από την 3η στην 4η βιομηχανική επανάσταση ήταν σύντομη. Περάσαμε από την πληροφορική και την εικόνα, στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ψηφιακή εποχή.

Η οικονομική κρίση που συνέπεσε, με τη γέννα της νέας εποχής που φέρνει η 4η τεχνολογική επανάσταση στις κοινωνίες, την έκανε επώδυνη και η σύμπτωση  της «πανδημίας»  έφερε περισσότερο πόνο στους ανθρώπους.

Αυτές οι δύο παράμετροι έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο παγκόσμιο σύστημα και στις αντοχές του, όπου έδειξε αδύναμο και απροετοίμαστο να τις αντιμετωπίσει. Στους δε ανθρώπους έφερε μεγάλη σύγχυση, βλέποντας την πραγματικότητα τους να αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα  που ξεπερνούσε τα δεδομένα που είχαν ως πρότυπα. Απεδείχθη έτσι ότι το όλον σύστημα παγκόσμια δεν μπορεί με την υφιστάμενη μορφή του να αντιμετωπίσει και να αφομοιώσει όλες αυτές τις αλλαγές στην πραγματικότητά μας  η οποία διαμορφώνεται  πολυσύνθετη και πολύπλοκη για τις κοινωνίες.

Αυτό που μέχρι τώρα λέγαμε παγκοσμιοποίηση δείχνει παρελθόν και διαμορφώνεται ένας νέος κόσμος που δεν μοιάζει με τον παρελθόντα, αυτό το νέο πλέγμα μας δημιουργεί το φόβο του άγνωστου, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει μια προσδοκία για κάτι καλύτερο.

Ο παλιός κόσμος της παγκοσμιοποίησης  μέσα από  μια οικονομική κρίση και την «πανδημία», που του συντόμευσαν  τον τερματισμό ως άλλος πόλεμος, φεύγει, για να  αντικατασταθεί  από μια νέα εποχή μέσα από μια επανεκκίνηση  ολιστική και καθολική όπου όμοια της δεν έχει γνωρίσει το ανθρώπινο γένος.

Αυτός ο κόσμος θα είναι βιοτεχνολογικός με γενετικά φάρμακα προσωπικών  θεραπειών, με ψηφιακά χρήματα συναλλαγών στην καθημερινότητά μας, με τηλεργασία για τους ανθρώπους  ρομποτική παραγωγική εργασία στις βιομηχανίες, ανάπτυξη  του αλγορυθμικού καθεστώτος, κάμερες παντού για τον έλεγχο της εγκληματικότητας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας από τυχόν παρενοχλήσεις.

Τα lockdown  ίσως να αποτελούν στο μέλλον  μέτρο ασφάλειας των πολιτών από εν δυνάμει κινδύνους όποιας παρέμβασης εξωτερικής ή εσωτερικής. Περνάμε κατά αυτό τον τρόπο σε ένα νέο κόσμο που γεννιέται με νέα κανονικότητα της επανεκκίνησης της κοινωνίας από τον λήθαργο της «πανδημίας» διαμορφώνοντας και την νέα πραγματικότητα μας ως αβαρή λεγόμενη οικονομία και ψηφιακή εποχή. Η

δημοκρατία μας είναι ήδη περιορισμένη για χάρη της ασφάλειας μας με στρατούς να ελέγχουν πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου από τυχόν τρομοκράτες, κατά αυτό τον τρόπο είναι ελάχιστα εγγυημένη όπως και τα εισοδήματά μας που είναι πλέον καθολικός κανόνας σε ένα καθολικά ανασφαλή και αδύναμο πληθυσμό, όπου η ανεργία αντικατέστησε την εργασία γιατί οι νοήμονες μηχανές είναι πραγματικότητα και ακούραστες.

Απαλλαγήκαμε από την έγνοια απόκτησης στέγης και περιουσίας και την φροντίδα τους γιατί είναι αδύνατη όχι μόνο η απόκτησή τους αλλά και η συντήρησή τους ως ιδιοκτησίες. Όσοι δε κατέχουν ακόμη, για τον λόγο της δυσκολίας συντήρησης, θα τις παραχωρούν οικειοθελώς στο κράτος των τραπεζών για να μπορούν να έχουν το εγγυημένο εισόδημα έστω και ελάχιστου τύπου.

Τέλος δε η νέα κανονικότητα καθιερώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα καταργεί τις  ελευθερίες των πολιτών γιατί δεν μπορούν να απολαμβάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που δικαιούνται. Κατά αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να έχουμε ελεύθερα έθνη-κράτη αλλά ενώσεις όπως η Ε.Ε. με πολυπολιτισμικούς κοινωνικούς αχταρμάδες  πολιτών με δικαιώματα που δεν είναι ίδια για όλους μας όπως η ελευθερία και θα προσδιορίζουν την προσωπική μας ζωή μέσα από παγκόσμιους ισχυρούς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ., κάτι που θα κάνει περιττό και το υπάρχων πολιτικό σύστημα.

Αυτός ο νέος κόσμος είναι αντιληπτός  από όλους μας πλέον  στην καθημερινότητά μας μέσα από τις αλλαγές και προσαρμογές των lockdown ασφάλειας μας και καταστροφής ταυτόχρονα  του παλιού κόσμου  που δεν έχει λόγο ύπαρξης κατά την επανεκκίνηση, η οποία θα φέρει νέα πραγματικότητα στην ζωή μας.

Βιώνουμε λοιπόν  τη  φάση μετάβασης και προσαρμογής από τον νεωτερικό κόσμο του διαφωτισμού των ιδεών και της ελευθερίας έκφρασης στον κόσμο της νέας εποχής του μετά παγκοσμιοποιημένου  συστήματος της  ψηφιακής διακυβέρνησης  των ολιγοπωλίων του πλούτου και της ολοκληρωτικής διακυβέρνησης του ελέγχου μέσα από τις σκεπτόμενες μηχανές  του, και των δικαιωμάτων όπου ο λόγος θα είναι περιορισμένος όπως και οι ιδέες  αφού τα πανεπιστημιακά φυτώρια τους θα ελέγχονται για την ασφάλειά τους.

Όμως όπως και να έχουν τα πράγματα ο άνθρωπος υπερτερεί στη σκέψη και τη νόηση όποιας μηχανής είναι δε εγγενώς ελεύθερος και δυνητικός στην  κατανόηση και στην αντιμετώπιση πολύπλοκων καταστάσεων.

Αναπτύσσοντας  τις νέες γνώσεις και δεξιότητες και συνδυάζοντας συνειδητή σκέψη, έχει την ικανότητα προσαρμογής που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι υπολογιστές όσο ισχυροί και αν είναι.

Αυτό είναι που το έχει κάνει άτρωτο εκατομμύρια χρόνια και θα πάρει στα χέρια του την ζωή στρέφοντας την νέα εποχή και τις  σκεπτόμενες μηχανές προς όφελος του.

Όλη η επικαιρότητα