Αρθρογραφία

Ένα Πάσχα αλλιώτικο…

Άλλο ένα Πάσχα αλλιώτικο από τα άλλα.

Πόσο μακριά φαντάζουν αυτά που ξέραμε, όσα ζήσαμε. Το παρόν απειλητικό και απαιτητικό.

Κι αυτό το Πάσχα – όπως και το περσινό – είναι διαφορετικό.

Μια Μεγάλη Εβδομάδα που τα Πάθη του Χριστού οι περισσότεροι – λόγω του… πλαφόν στον αριθμό των πιστών στις εκκλησίες – τα βιώσαμε διαδικτυακά, μένοντας σπίτι και προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας, τους εαυτούς μας, τους δικούς μας ανθρώπους.

Μείναμε σπίτι, μένουμε σπίτι παρά το επώδυνο σε πολλές πτυχές της ζωής μας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία.

Οι αποφάσεις μας διαταράσσουν την ομαλότητα της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Διασφαλίζουν, όμως, την υγεία μας και όλων αυτών που αγαπούμε. Και με τις δικές μας θυσίες, με τον δικό μας αγώνα, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτήν την μάχη.

Από την μάχη αυτή δεν πρέπει να λείπει κανείς. Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούμε, ο καθείς εφ’ ω ετάχθη, την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ιδιώτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αυτοεργοδοτούμενοι,– όλοι ανεξαιρέτως – να ενώσουμε δυνάμεις και σε πνεύμα κοινωνικής ευθύνης να ενεργήσουμε. Για να μην λείπει κανένας από το επόμενο οικογενειακό τραπέζι. Για να συνεχίσουμε να έχουμε τους φίλους μας, τους δικούς μας ανθρώπους μαζί μας. Για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε έξω με χαμόγελο. Για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες αντιλαμβανόμαστε τα Πάθη του Χριστού με ένα διαφορετικό τρόπο. Και αναλογιζόμαστε την σημασία της ζωής, της ανθρώπινης ύπαρξης, της Αγάπης και αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουμε πάντοτε.

Η Σταύρωση και η Αποκαθήλωση, η Ταφή και η Ανάσταση οριοθετούν τις δικές μας δράσεις. Η κοινωνική απόσταση που επιβάλλεται στην καθημερινότητα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε κοινωνική αποξένωση, αλλά σε μια νοοτροπία που στηρίζει τους συνανθρώπους μας, ειδικά αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Δεν υπάρχει χώρος και τόπος να καλύψει τις οποιεσδήποτε μεμψιμοιρίες, πολιτικές ατζέντες και προσωπικές επιδιώξεις. Υπάρχει, όμως, χώρος και τόπος και πολύς χρόνος να αντιληφθούμε τις πραγματικές αξίες της ζωής και όλοι μαζί να πολεμήσουμε τον αόρατο εχθρό. Και να είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσουμε.

Δεν φοβόμαστε τον ιό, δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν χρειαζόμαστε πανικό. Ο φόβος του θανάτου μετριάζεται από την αξία που δίνουμε στη ζωή.

«Μένουμε σπίτι» και αυτό το Πάσχα κι αυτό αποτελεί αλτρουιστική επιλογή και αυτοπροστασία. Ότι έχει αρχή έχει και τέλος, νομοτελειακά!

Αισιοδοξία και μετά τη Σταύρωση έρχεται πάντα και η Ανάσταση!


Οι εργαζόμενοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή σας εύχονται Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και φως! 

Όλη η επικαιρότητα