Σημείο αναφοράς στην Ορεινή Ηλεία αποτελεί η ιστορική πέτρινη βρύση του Άι-Γιαννάκη (θέση Μάρμαρα) λίγο πριν την Ε.Ο. 111, ύστερα από το επιτυχημένο έργο της συντήρησης και αποκατάστασής της από την Ένωση Κουμανιωτών Ηλείας.
Η πέτρινη βρύση του Άι-Γιαννάκη, η χρονολογία κατασκευής της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι μία από τις τρεις πιο παλιές πηγές υδροδότησης του Κούμανι (μαζί με τις βρύσες Τσιγκάρι και Μόλλα). Βρίσκεται επί της Επαρχιακής Οδού Αρχαίας Ολυμπίας-Λαμπείας, στη θέση Μάρμαρα που αποτελεί πρώην συνοικισμό του Κούμανι, απέναντι από το ομώνυμο εξωκλήσι του Άι-Γιάννη. Αποτελώντας μέχρι και πριν μερικά χρόνια αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους Κουμανιώτες αλλά και τόπο όπου σταματούσαν οι περαστικοί και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, η βρύση κατείχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μνημεία και αξιοθέατα της Ορεινής Ηλείας. Το νερό της συνέχιζε να τρέχει άφθονο όλες τις εποχές του χρόνου χάρη στην προ 20-ετίας παρέμβαση των τότε τοπικών αρχών, μετά από την οποία η βρύση παραμελήθηκε και αφέθηκε στη φθορά του χρόνου. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης ήταν να μειωθεί κατά 50% η ποσότητα του νερού, αφού έτρεχε ανεξέλεγκτο δίπλα από τη βρύση παρασύροντας μεγάλο όγκο χωμάτων και δημιουργώντας έναν λασπότοπο ολόγυρα.
Με τη δυναμική της πρωτοβουλία να αποκαταστήσει το μνημείο, η Ένωση Κουμανιωτών Ηλείας με τον Πρόεδρό της Διονύσιο Αλεξανδρόπουλο, ζήτησε να γίνει αυτοψία στο σημείο της βρύσης από ειδικούς, την οποία και ακολούθησε η πρώτη παρέμβαση στις 6 Αυγούστου επί της πηγής του νερού. Οι παλιοί σωλήνες αντικαταστάθηκαν με σύγχρονους και αμέσως το νερό συγκεντρώθηκε και άρχισε και πάλι να τρέχει άφθονο και δροσερό. Στις 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελευταία φάση της παρέμβασης στον χώρο της βρύσης, που περιλάμβανε τον καθαρισμό της, μια ελαφριά τσιμεντόστρωση όπου ήταν αναγκαία και ένα αποστραγγιστικό έργο ώστε τα βρόχινα ύδατα να μην επηρεάζουν την πηγή της βρύσης.
Μία βρύση κόσμημα για την Ορεινή Ηλεία, με μακραίωνη ιστορία και αμέτρητες μνήμες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή και συνέδεσαν μέρος των καθημερινών τους δραστηριοτήτων με τα καθάρια νερά της, δεσπόζει αγέρωχη ξανά και μας δροσίζει, προσφέροντάς μας μια ευχάριστη ανάπαυλα από τους σκληρούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής…