Περιβάλλον

Έρευνα: Οι πόλεις μετά την πανδημία της Covid-19 – Μονόδρομος ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, ποιος θα είναι ο κόσμος μας μετά το οριστικό τέλος της πανδημίας Covid 19; Που ελπίζουμε να έρθει πολύ σύντομα, αν και δυστυχώς αυτή την περίοδο είμαστε μπροστά σε ένα τρίτo κύμα κορωνοϊού στην χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την χωροθέτηση και τη ρύθμιση. Πώς δηλαδή θα αλλάξουν η πόλεις μετά την Πανδημία.

Για παράδειγμα, οι νέοι αρχιτέκτονες πώς σκέφτονται την αρχιτεκτονική του μέλλοντος, έτσι ώστε οι πόλεις της Ελλάδας να γίνουν πιο όμορφες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον;

Οι περισσότερες προτάσεις όλων όσων ασχολούνται με την αρχιτεκτονική ή την αναβάθμιση των πόλεων και των κτηρίων, αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την χρησιμοποίηση ειδικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και τονίζουν ότι οι σύγχρονες πόλεις μετά τον κορωνοιό, θα πρέπει να είναι πιο ανθρώπινες και πιο φιλόξενες για τους κατοίκους.

Όλα τα νέα έργα και οι αναπλάσεις, θα πρέπει να γίνονται με σύγχρονα υλικά που θα βοηθούν να διατηρείτε μία καλή θερμοκρασία και μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού αλλά και στο κρύο του χειμώνα, που θα εξοικονομούν ενέργεια και φυσικά θα είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον που τόσο πολύ έχει υποβαθμιστεί.

Γενικά οι προτάσεις τους εστιάζουν γύρω από το έμβιο περιεχόμενο των πόλεων, τον σχεδιασμό για την τήρηση αποστάσεων, την μετατροπή των πόλεων σε περιπατητικές, το μοντέλο της εθνικής οικονομίας ως αντίβαρο στα τουριστικά νησιά, την επιστροφή στα προάστια ιδίως για τις μεγάλες πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου πολλές φορές η διαβίωση είναι εφιαλτική!

Σταύρος Δημόπουλος: «Σύγχρονες πόλεις στην εποχή του κορωνοϊού»

Ο Σταύρος Δημόπουλος Διπλωματούχος Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός τονίζει πως μια σύγχρονη πόλη θα πρέπει να έχει υποδομές που να εξασφαλίζουν την απροβλημάτιστη και ασφαλή καθημερινότητα των κατοίκων της. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς.

«Η επέλαση του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες άλλαξε την ζωή όλων μας.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία, υπήρξαν έντονες επιπτώσεις στην ζωή όλων μας. Σύντομα βρέθηκαν λύσεις που επέτρεψαν την επιστροφή στην καθημερινότητα ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι υποδομές δεν είναι επαρκείς.

Μια σύγχρονη πόλη θα πρέπει να έχει υποδομές που να εξασφαλίζουν την απροβλημάτιστη και ασφαλή καθημερινότητα των κατοίκων της. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς.

Μία από αυτές είναι  αναβάθμιση των υποδομών για πρόσβαση στο ίντερνετ. Πέρα από τις ηλεκτρονικές αγορές, τις τραπεζικές συναλλαγές και την ψυχαγωγία, το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για εργασία εξ’ αποστάσεως, για εκπαίδευση αλλά και για κοινωνικοποίηση.

Ο φόρτος είναι τέτοιος που οι υφιστάμενες υποδομές έφτασαν στα όριά τους σε βαθμό που η Ευρωπαϊκή ένωση ζήτησε από γνωστή εταιρεία να μειώσει την ποιότητα των βίντεο για να μην καταρρεύσει το δίκτυο.

Πολλοί μαθητές και εργαζόμενοι δεν είχαν επαρκή πρόσβαση στο ίντερνετ ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έστω και αν κατοικούσαν κοντά σε πόλη. Μια σύγχρονη πόλη πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της αλλά και όσων εξυπηρετούνται από αυτές.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να εκπαιδεύσουν όσους δεν γνωρίζουν την χρήση του διαδικτύου, κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι αγράμματοι της σημερινής εποχής.

Είναι σημαντικός και ο επανασχεδιασμός των πόλεων για εύκολη μετακίνηση με ποδήλατο αλλά και για υπαίθρια άθληση. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, π.χ. μπάσκετ και ποδοσφαίρου, δεν καλύπτουν την απαίτηση κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικού τύπου υπαίθριοι χώροι άθλησης.

Με τον σωστό σχεδιασμό, μπορούμε να μεταβούμε σε μια νέα, πιο ευχάριστη καθημερινότητα».

Χρήστος Θεοδωρόπουλος: «Όταν αλλάζουν οι ανάγκες των πολιτών, τότε αλλάζουν και οι πόλεις»

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός αναφέρει πως ο σχεδιασμός της κατοικίας επιτακτικά πλέον μας οδηγεί στο να αποφύγουμε προχειρότητες πολλές φορές και στο βωμό του κέρδους.

«Όταν εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση και εργάζονται από το σπίτι, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα σπίτι;

Όταν τα πλήθη δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους, πώς αλλάζουν οι πόλεις και οι δημόσιοι χώροι; Σε ό,τι αφορά το design εσωτερικών χώρων, ποιες είναι οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες  της πανδημικής πραγματικότητας;

Ερωτήματα που πλέον καλούμαστε να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Σε κάθε περίπτωση διαχείρισης υγειονομικής κρίσης, ο σχεδιασμός μίας πόλης θα πρέπει να έχει δύο γενικούς σκοπούς:

– την αντιμετώπιση του ξαφνικού μεγάλου αριθμού ασθενών

– τη διατήρηση της κανονικότητας της ζωής στο μέτρο του εφικτού για όλους τους υπόλοιπους.

Ο σχεδιασμός δε της κατοικίας επιτακτικά πλέον μας οδηγεί στο να αποφύγουμε προχειρότητες πολλές φορές και στο βωμό του κέρδους π.χ όταν κλείναμε έναν ημιυπαίθριο χώρο, όταν χωρίς καμία σκέψη σχεδιάζαμε ανοίγματα, κοινόχρηστους χώρους κλπ., στοιχεία που όλοι καταλάβαμε την χρησιμότητά τους.

Τώρα λοιπόν που τα κτίρια μπορεί πάλι να σφραγιστούν στο μέλλον  η αρχιτεκτονική θέτει τα όρια της βιώσιμης  κατοικίας.

Όταν αλλάζουν οι ανάγκες των πολιτών, τότε αλλάζουν και οι πόλεις και οι κατοικίες τους».

Όλη η επικαιρότητα