Τεχνολογία

Έρχονται οι τηλεοράσεις που θα αναδύουν… μυρωδιές;

Ακούστε το άρθρο

H τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ πια ώστε όταν βλέπουμε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια ταινία να έχουμε μπροστά μας ένα τόσο ρεαλιστικό θέαμα που πραγματικά ξυπνά τις αισθήσεις μας. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς μερικές από αυτές…

O Frederik Duerinck είναι ένας επιχειρηματίας από την Ολλανδία που σκέφτηκε πως η τηλεόραση θα ήταν πιο απολαυστική εάν θα μπορούσε να αναδύει… μυρωδιές! Ήδη έχει εφεύρει μια πολύ μικρή ψηφιακή συσκευή που έχει το σχήμα ενός μικρού κύβου και λειτουργεί με μπαταρία, η οποία αναδύει μυρωδιές αρωμάτων κατά παραγγελία! Αυτή την εφεύρεσή του θέλει να την αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο, ώστε να συνδέεται ψηφιακά με μια εφαρμογή στο κινητό.

Η ιδέα του είναι ο χρήστης να μπορεί να οσφρίζεται συγκεκριμένες μυρωδιές την ώρα που παρακολουθεί μια ταινία, σε συγκεκριμένες κρίσιμες σκηνές! Οι δυσκολίες που έχει να ξεπεράσει είναι πολλές. Όπως αναφέρει στο BBC το τρέχον μέγεθος της συσκευής και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι σημαντικά εμπόδια, όπως και η ποιότητα του αρώματος και της προβολής. Αλλά παραμένει αισιόδοξος. ” Έχουμε ήδη έχουμε κάνει αίτηση για την εξασφάλιση της πατέντας. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα αλλά θα πετύχουμε”.

Ο Duerinck, φυσικά, γνωρίζει πως δεν είναι ο μοναδικός που επιχειρεί να προσφέρει μια ιδιαίτερη αισθητηριακή εμπειρία στο κοινό. Πολλοί επενδυτές έχουν επιχειρήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν αλλά δεν τα κατάφεραν είτε για τεχνικούς λόγους είτε για οικονομικούς.

Η προσπάθεια να διεγερθεί η όσφρηση των θεατών φαίνεται έγινε ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που πιστεύουν πως ακόμα και τότε, είχαν γίνει ανάλογες προσπάθειες. Ένα αρχαίο ποίημα αφηγείται μια ιστορία κατά την οποία σε μια θρησκευτική τελετή τα φτερά των περιστεριών ήταν διαποτισμένα με αρωματικά έλαια για να ευφράνουν και να συγκινήσουν τους παρεβρισκόμενους επισκέπτες! Τα θυμιάματα άλλωστε διαδραμάτιζαν πάντα σπουδαίο ρόλο σε όλες τις τελετές…

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, ένας ιδιοκτήτης κινηματογράφου το 1916 στις ΗΠΑ είχε επιχειρήσει να αναδύει μέσα στο χώρο αρώματα κατά τη διάρκεια μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων προκειμένου για να πετύχει τη μέγιστη απόλαυση των θεατών. Το 1939 ένα νέο εγχείρημα επιχείρησε να διεγείρει την όσφρηση με το να τοποθετεί μικρές πίπες στις καρέκλες του κοινού από τις οποίες αναδύονταν μυρωδιές. Από τότε κυριάρχησε διεθνώς ο όρος Scentovision (Θέαμα και αρώματα δηλαδή). Aνάλογες και πιο εξελιγμένες τεχνολογικά προσπάθειες έγιναν τη δεκατεία του 80 από τον κινηματογραφιστή John Waters και επαναλήφθηκαν πολλές φορές μέχρι τις ημέρες μας.

Το βασικό πρόβλημα που ίσως να αγνοεί και ο επενδυτής από την Ολλανδία έχει να κάνει με το ότι επιστημονικά, είναι πολύ δύσκολο να “αναπαραστήσει” κανείς τις οσμές με πετυχημένο τρόπο και να γίνουν αντιληπτές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν να είναι πραγματικές. Η βιομηχανία του θεάματος έχει καταφέρει πάρα πολλά, γίνεται ακόμα λόγος και για θεάματα με ολογράμματα που θα δημιουργούν μια οπτική εμπειρία τόσο ρεαλιστική όσο ποτέ αλλά δεν έχει κατορθώσει να διεγείρει την όσφρηση των θεατών. Και όπως φαίνεται, θα αργήσει λίγο ακόμα.

Όλη η επικαιρότητα