Ηλεία

Έτοιμα δύο εμβολιαστικά κέντρα στο ΚΥ Πύργου

ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του Ιανουαρίου 2021, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών για να αποκτηθεί η απαραίτητη ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού στον covid-19.

Όλοι στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, περιμένουν με … κομμένη την ανάσα την έναρξη του εμβολιασμού, προκειμένου πολύ σύντομα να αντιμετωπιστεί αυτός ο ύπουλος ιός και η ανθρωπότητα να επιστρέψει σε μία ομαλή καθημερινότητα, που τόσο πολύ μας έχει λείψει!

Ενόψει λοιπόν του εμβολιασμού των πολιτών του Πύργου, το κέντρο Υγείας της πρωτεύουσας της Ηλείας, είναι έτοιμο να ξεκινήσει την απαραίτητη διαδικασία, αφού έχουν δημιουργηθεί δύο εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη «μάχη» που δίνεται για να νικηθεί ο covid-19.

Φυσικά δεν λείπουν και τα προβλήματα, τα οποία είναι κυρίως η έλλειψη εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού, αφού όπως τόνισε ο κος Ιωάννης Παρασκευόπουλος, υπεύθυνος του κέντρου υγείας Πύργου, μπορεί να έχουν έρθει ιατροί, αλλά δεν ανήκουν στις ειδικότητες που είναι ειδικευμένες σε αυτή τη διαδικασία. Θα χρειαζόταν σίγουρα να υπάρχει η παρουσία πνευμονολόγου και καρδιολόγου κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν θα γίνεται με την πρέπουσα ασφάλεια. Απλά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχαν και οι συγκεκριμένες ειδικότητες στο κέντρο Υγείας Πύργου, για να αντιμετωπιστούν οι όποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν από το εμβόλιο.

Φυσικά οι εταιρείες οι οποίες παράγουν τα εμβόλια, τονίζουν ότι οι οποίες παρενέργειες υπάρχουν είναι ιδιαίτερα ήπιες, αλλά σίγουρα θα χρειαζόταν η παρουσία καρδιολόγου και πνευμονολόγου κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, για να αντιμετωπιστεί κάθε ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί και συγκεκριμένα κάποιο αλλεργικό σοκ.

«Βρήκαμε δύο χώρους με πολλά βάσανα και πλέον όλα είναι έτοιμα»

 

Για το σχεδιασμό που γίνεται στο Κέντρο υγείας Πύργου για την έναρξη των εμβολιασμών και φυσικά για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο κος Παρασκευόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από την 6η ΥΠΕ είναι ότι όταν έρθουν τα εμβόλια, τέλος του χρόνου, αρχές του νέου έτους, θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός πρώτα από τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς. Σε αυτό το χώρο, στο κέντρο Υγείας Πύργου έχουν οργανωθεί δύο εμβολιαστικά κέντρα, που είναι ένα στο κέντρο Υγείας και ένα στην ΤΟΜΥ. Βρήκαμε δύο χώρους με πολλά βάσανα γιατί δεν έχουμε και την απαραίτητη κτιριακή υποδομή, συμπτύξαμε τους γιατρούς, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού».

«Θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα»

 

Όπως τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα.

«Τα κέντρα θα λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Τώρα πώς θα λειτουργήσουν; Ακόμη σαφείς οδηγίες δεν έχουμε, δηλαδή από ποια εταιρεία θα είναι το εμβόλιο το οποίο θα έρθει στο κέντρο υγείας Πύργου, αν θα είναι δηλαδή της Pfizer ή της Moderna. Θα υπάρχει σε έναν προκαθορισμένο χώρο στην Πάτρα ένα ψυγείο, το οποίο θα είναι στους μείον 70 βαθμούς, στο οποίο θα πρέπει να συντηρούνται τα εμβόλια και μάλλον τα εμβόλια θα έρχονται σε μας ως μία προμήθεια τεσσάρων-πέντε ημερών, και θα μπαίνουν στην ψύξη αφού έχουμε τέτοια ψυγεία στο κέντρο Υγείας Πύργου. Τα δύο εμβολιαστικά κέντρα που υπάρχουν σε αυτό το χώρο έχουν κάποιον εξοπλισμό. Δηλαδή υπάρχει μία εξεταστική καρέκλα, ένα πιεσόμετρο, ένα οξύμετρο, ένα θερμόμετρο του μετώπου, καρδιογράφος και απινιδωτής. Τώρα το θέμα είναι πώς θα πλαισιωθούν αυτοί οι δύο χώροι που θα λειτουργούν σαν εμβολιαστικά κέντρα. Γενικούς ιατρούς εμείς δεν έχουμε. Αυτοί που πήραμε τώρα με την δικαστική απόφαση όπου δικαιώθηκαν και δέχτηκαν να έρθουν (στην ουσία εγώ ήθελα γενικούς ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους αλλά δυστυχώς δεν ήρθε κανένας), είναι ένας δερματολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας γυναικολόγος, 2 οδοντίατροι και δύο ΩΡΛ.  Οι οποίοι φυσικά δεν έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Η εντολή της διοίκησης είναι να μπουν όλοι στο εμβολιαστικό κέντρο».

«Έπρεπε να έχουμε και καρδιολόγους»

 

Σε ερώτηση μας πως θα γίνεται ο εμβολιασμός και πως θα αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση, ο κος Παρασκευόπουλος τόνισε.

«Λογικά αν υπάρξει παρενέργεια το προσωπικό το οποίο υπάρχει θα το αντιμετωπίσει. Εξαρτάται φυσικά τι είδους παρενέργεια θα υπάρξει. Τώρα αν υπάρξει ένα αλλεργικό σοκ (μία αλλεργία αντιμετωπίζεται με κάποια θεραπευτική αγωγή την οποία θα δώσουμε εδώ) θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο Κέντρο Υγείας. Θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά ποιος θα το κάνει αυτό; Ο οδοντίατρος; Ο ΩΡΛ; Αυτοί οι γιατροί δεν είναι ειδικευμένοι σε αυτά. Αν χρειαστεί η χρήση ενός απινιδωτή ποιος θα την κάνει; Οι ιατροί αυτοί δεν έχουνε ειδικότητα στην καρδιολογία. Έπρεπε να υπάρχουν και καρδιολόγοι τους οποίους όμως δεν έχουμε… Είναι αρκετά τα προβλήματα, τα οποία θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Θα δούμε και τι εντολές θα μας έρθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως εμείς σε γενικές γραμμές είμαστε έτοιμοι. Όταν θα έρθει το εμβόλιο θα αρχίσουμε τη χορήγηση του στα άτομα τα οποία το έχουν μεγάλη ανάγκη και ιδίως τις ευπαθείς ομάδες. Ευχόμαστε να μην συμβεί τίποτα και όλα να πάνε καλά. Δεν ξέρουμε δηλαδή τι παρενέργειες θα έχουμε. Μακάρι να μην έχουμε καμία παρενέργεια και να πάνε όλα καλά».

Όλη η επικαιρότητα