Ηλεία Υγεία

Έχεις κορωνοϊό; Πάρε κολχικίνη! – Τι λένε για τη χορήγησή της φαρμακοποιοί του Πύργου 

Πολλές ελπίδες, σε όλο τον κόσμο, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει η είδηση ότι η κολχικίνη (colchicine) μπορεί να βοηθήσει όλους όσους ασθενούν και μάλιστα είναι σε σοβαρή κατάσταση.

H κολχικίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο – γνωστό από την αρχαιότητα –  και πλέον μπαίνει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στη χώρα μας, με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με τον ιό.

Το φάρμακο εκτός του ότι μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής φλεγμονής, ελαττώνει και το ποσοστό διασωλήνωσης σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα από τον κορωνοϊό.

Και μπορεί μία μεγάλη καναδική μελέτη να αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας, το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο πριν είχε προηγηθεί μία πολύ σημαντική κι ενδελεχής έρευνα που διενήργησαν Έλληνες επιστήμονες.  Η κολχικίνη μπαίνει λοιπόν δυναμικά στη μάχη κατά του covid-19, ενώ ακόμη ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι πως θα χορηγείται σε ασθενείς και εκτός νοσοκομείου.

«Οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ θα πρέπει να λαμβάνουν την κολχικίνη εντός 48 ωρών από τη διάγνωση», ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, κ. Δευτεραίος, προσθέτοντας πως το φάρμακο θα χορηγείται και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (υπέρταση, παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια) ή πυρετό 38ο C και πάνω.

Οι φαρμακοποιοί του Πύργου, τονίζουν ότι  σίγουρα η κολχικίνη μπορεί να βοηθήσει όσους ασθενούν από κορωνοϊό, αλλά θα πρέπει πρώτα να επισκεφτούν  γιατρό προκειμένου να τους το συνταγογραφήσει, αφού διαφορετικά δεν μπορεί να τους χορηγηθεί.

Μαρία Ιωάννα Κακόγιαννου, Φαρμακοποιός Πύργος

«Όπως ενημερωθήκαμε και εμείς, αυτό το φάρμακο, η κολχικίνη, βοηθάει αποτελεσματικά τουλάχιστον κατά 50%, να έχουν καλύτερη νοσηλεία οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορωνοιό. Είναι ένα φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές, γιατί είναι πάρα πολλά χρόνια στην αγορά, ίσως και πάνω από έναν αιώνα, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην πανικοβληθεί ο κόσμος και έρχεται να το ζητάει, πιστεύοντας ότι θα τον βοηθήσει χωρίς να έχει νοσήσει. Αυτό το φάρμακο δίνεται μόνο μέσω ιατρικής συνταγής. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως για τις αρθρώσεις και το ουρικό οξύ, με παρενέργειες φυσικά, όπως όλα τα φάρμακα. Φυσικά θα κρίνει ο γιατρός αν είναι απαραίτητο ο ασθενής να πάρει την κολχικίνη. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία ζήτηση για αυτό το φάρμακο».

Κατερίνα Αυγερινοπούλου, Φαρμακοποιός Πύργος

«Η κολχικίνη από πέρσι που ξεκίνησε το πρόβλημα, εξετάστηκε και ανέδειξαν την αξία της στην Γαλλία, ότι δηλαδή βοηθάει στην θεραπεία του covid. Είχαν πει ότι φέρνει κάποια καλά αποτελέσματα. Αργότερα όμως το θέμα ξεχάστηκε, αλλά τώρα όμως είναι και πάλι στην επικαιρότητα και αυτό λόγω μιας μελέτης που έγινε στον Καναδά. Αν υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, μπορούμε να το παίρνουμε με τις εντολές βέβαια του ιατρού και τις δοσολογίες που είπαν οι ιθύνοντες, δηλαδή όταν είσαι πάνω από 60 χρόνων, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα η έκβαση της θεραπείας. Είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή βέβαια. Πιο παλιά αυτό το φάρμακο το ζητούσαν και για αυτό είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή τώρα, επειδή ανακοινώθηκε μόλις προχθές. Θα δούμε μέσα στη βδομάδα τι θα γίνει, πάντως εμείς δεν το δίνουμε χωρίς ιατρική συνταγή».

Δημήτριος Καραμάνης, Φαρμακοποιός Πύργος

« Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο σχετικά φτηνό, το οποίο χρησιμοποιείται σε καρδιολογικές παθήσεις. Στην αρχή της πανδημίας είχε δοκιμαστεί σαν φάρμακο που βοηθάει στην καταπολέμηση του ιού και στη θεραπεία των ασθενών, αλλά τώρα βγήκαν μελέτες με μεγάλο δείγμα ασθενών. Συγκεκριμένα αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε μία μεγάλη μελέτη που έγινε στον Καναδά και στην οποία όμως συμμετείχαν και ελληνικές κλινικές που χρησιμοποίησαν το φάρμακο στην αντιμετώπιση του κορωνοιού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη, έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, αφού έχουμε μείωση κατά 44% της θνησιμότητας, όσοι λαμβάνουν την θεραπεία έχουν περίπου 25% συντόμευση της θεραπείας τους, ενώ έχουμε και κατά 50% μείωση των διασωληνώσεων. Είναι ένα φάρμακο δηλαδή που μειώνει κατά πολύ την επικινδυνότητα της ασθένειας, έχουμε πολλές ελπίδες ότι με αυτό το φάρμακο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο. Πρακτικά και  σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο, θα μπορούσαν να παίρνουν το φάρμακο οι ασθενείς που είναι άνω των 60 ετών και έχουν επιβεβαιωμένο τεστ κορωνοιού. Δεν έχει κανένα νόημα να παίρνουμε το φάρμακο προληπτικά. Μόνο κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να το πάρει για να αντιμετωπίσει τη βαρύτητα της ασθένειας. Στους υπόλοιπους κάτω των 60 ετών, μπορούν να το παίρνουν μόνο αυτοί που έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα. Το φάρμακο αυτό θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, επομένως για να το πάρει κάποιος από το φαρμακείο θα πρέπει ήδη να έχει επισκεφτεί γιατρό, να έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχει από τον ιό, για να μπορέσει να του συνταγογραφηθεί και να το πάρει».

Όλη η επικαιρότητα