Κόσμος

Ίσως η πιο δυνατή φωτογραφία της δεκαετίας τραβήχτηκε σήμερα στη Γάζα

Χαμός γίνεται τις τελευταίες λίγες ώρες στο ίντερνετ με φωτογραφία που τράβηξε Τούρκος φωτογράφος προχθές, 22 Οκτωβρίου και απεικονίζει τον σύγχρονο ‘Δαβίδ’ από τη Γάζα, ο οποίος γυμνόστηθος και κρατώντας τη σημαία του μάχεται τον ‘Γολιάθ’.

Ίσως να είναι η πιο επική φωτογραφία του αιώνα που διανύουμε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Ο φωτογράφος Μουσταφά Χασούνα του πρακτορείου Anadolu απαθανάτισε τον 20χρονο Παλαιστίνιο Α’έντ Αμπού Άμρο, από την συνοικία Αλ Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας, να προβάλλει μέσα από τους καπνούς με μια πόζα που φέρνει αμέσως στο μυαλό κλασσικό πίνακα του περίφημου γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά.

Πρόκειται για τον πασίγνωστο πίνακα «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό»: Aπεικονίζει την Ιουλιανή επανάσταση του 1830 στη Γαλλία, μέσω της οποίας ανατράπηκε ο βασιλιάς.

Η φωτογραφία έχει ήδη αποσπάσει σχόλια όπως “Ο Δαβίδ πολεμά τον Γολιάθ ζωντανά“, ενώ ο φωτογράφος αναφέρεται σαν ένας Μικελάντζελο με κάμερα.

O ίδιος ο 20χρονος, πιστός διαδηλωτής κάθε Παρασκευή και κάθε Δευτέρα, φάνηκε να μην ενθουσιάζεται ιδιαίτερα, όταν οι φίλοι του του έδειξαν πως έγινε διάσημος.

Όπως δήλωσε στο Al Jazeera:

«Εξεπλάγην όταν αυτή η εικόνα μου έγινε viral. Συμμετέχω κάθε βδομάδα σε διαδηλώσεις, πολλές φορές και συχνότερα. Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε φωτογράφος κοντά μου.

Δεν πάω σε διαδηλώσεις για να βγω φωτογραφίες, αλλά αυτό με έχει ενθαρρύνει να συνεχίσω να το κάνω. Η σημαία που κρατούσα στα χέρια είναι αυτή που κρατώ πάντα σε κάθε διαμαρτυρία που έχω συμμετάσχει. Οι φίλοι μου με κοροϊδεύουν, λέγοντας μου ότι είναι ευκολότερο να πετάς πέτρες χωρίς να κρατάς μια σημαία στο άλλο χέρι, αλλά το έχω συνηθίσει.

Αν σκοτωθώ, θέλω να τυλιχτώ σε αυτή την ίδια σημαία. Απαιτούμε το δικαίωμά μας να επιστρέψουμε (σ.σ. στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), και διαδηλώνουμε για την αξιοπρέπειά μας, και για την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών».

Σύμφωνα τουλάχιστον με τον μύθο, είναι η μοίρα του μεγάλου, πάνοπλου Γολιάθ να ηττηθεί από τον μικρό Δαβίδ.

Πηγή: avant-garde.com.cy

Όλη η επικαιρότητα