Ηλεία

Αίτημα χρηματοδότησης για επέκταση ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά

Στην έγκριση της υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, «προχώρησε» προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή δήμου Ήλιδας.

Η Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε την υποβολή της σχετικής αίτησης χρηματοδότησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η μελέτη επέκτασης έχει ήδη κατατεθεί στο ΕΠΕΡΑΑ και το αίτημα της χρηματοδότησης, μετά και την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χωρητικότητα σήμερα του εργοστασίου είναι περίπου 420- 450.000 τόνοι, από τους οποίους απομένουν ελεύθεροι περίπου 140-150.000. Με την ενδιάμεση λύση της μηχανικής διαλογής, που εφαρμόζεται θα έχουν καλυφθεί μέχρι να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, υποβάλλεται, μετά και την προ ημερών απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, και το αίτημα χρηματοδότησης σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΥ.

Η μελέτη προβλέπει την επέκταση του ΧΥΤΥ με δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης 37,5 περίπου στρεμμάτων μονάδα συλλογής και διαχείρισης των παραγόμενων από το ΧΥΤΥ στραγγισμάτων, δίκτυο διαχείρισης όμβριων υδάτων και άλλα έργα υποδομής.

Στη νέα λεκάνη θα μεταφέρεται και θα διατίθεται το μη αξιοποιήσιμο κλάσμα από τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, τη Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης και τη Μονάδα Αερόβιας Βιολογικής Επεξεργασίας – Κομποστοποίησης. «Πιστεύουμε ότι η επεξεργασία από τη μονάδα θα μειώσει σημαντικά τα υπολείμματα που προορίζονται για ταφή σε σχέση με τη μηχανική διαλογή, για αυτό και προσπαθούμε να διεκπεραιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στόχος είναι το έργο να δημοπρατηθεί ως το τέλος του 2021 και να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε το 2024 το έργο να παραδοθεί, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα με την εναπόθεση των απορριμμάτων, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν στον νομό μας, όπως όλοι θυμόμαστε», δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 11,8 εκατ. ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα