Ηλεία

Αγορά Κρεστένων: Ο καιρός και οι ετεροδημότες βοήθησαν το καλοκαίρι

Ανέλπιστα καλά κινήθηκε η αγορά της Κρέστενας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού οι καιρικές συνθήκες, η κάθοδος των ετεροδημοτών, αλλά και η έλλειψη κρουσμάτων κορωνοιού, οδήγησε τους πολίτες στο να επισκεφτούν την κεντρική αγορά και να μπορέσουν να πιουν τον καφέ τους ή να δειπνήσουν στα καταστήματα εστίασης, όχι μόνο της κεντρικής Πλατείας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σίγουρα προβλήματα υπήρξαν, κυρίως στις επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, αλλά σε γενικές γραμμές η κίνηση στην ευρύτερη αγορά ήταν καλύτερη του αναμενομένου.

Όλοι πλέον ελπίζουν και ο χειμώνας που έρχεται να είναι μία καλή εποχή για τους επαγγελματίες της περιοχής, αν και υπάρχει ο φόβος για ένα νέο lockdown λόγω του κορωνοιού.

Ένα lockdown που φυσικά εύχονται όλοι να αποφευχθεί, γιατί θα είναι πάρα πολύ άσχημο για την οικονομική κατάσταση της περιοχής και οι επιχειρήσεις ίσως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φυσικά σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα η κίνηση στην αγορά των Κρεστένων, «παίζει» και η τιμή του λαδιού, αφού η περιοχή είναι αγροτική κυρίως και αν οι αγρότες δεν έχουν χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου, τότε θα υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό.

Τάσος Καρνάρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων:

«Δεν είχαμε το καλοκαίρι την πτώση που είχαν άλλες περιοχές»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων κ. Τάσος Καρνάρος, στις δηλώσεις του για την κίνηση που υπήρξε στην τοπική αγορά, στάθηκε και αυτός στα καλά επίπεδα στα οποία κινήθηκε.

– Τι απολογισμός μπορεί να γίνει πλέον για την κίνηση στην αγορά της Κρέστενας, τώρα που τελειώνει σιγά-σιγά το καλοκαίρι και ετοιμαζόμαστε για την έλευση του χειμώνα;

«Το καλοκαίρι η περιοχή μας δεν είχε την πτώση που είχε όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή η πτώση παρατηρήθηκε και στις τουριστικές περιοχές της περιοχής μας, αφού εμείς βασιζόμαστε πιο πολύ στους ντόπιους, αλλά και στους ετεροδημότες που έρχονται το καλοκαίρι και φέτος μας τίμησαν με την παρουσία τους. Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε μεγάλη πτώση στα πιο πολλά καταστήματα. Η μεγαλύτερη πτώση ήταν αρχικά στην εστίαση, ιδίως μετά το άνοιγμα που είχαμε λόγω του κλεισίματος που προϋπήρχε από  τον κορωνοιό, μία κατάσταση η οποία σταθεροποιήθηκε τον Αύγουστο, αφού τότε είχαμε αρκετό κόσμο στην αγορά της πόλης. Η εμπορικότητα στα υπόλοιπα καταστήματα, εκτός της εστίασης, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, αφού ο κόσμος κάνει τις αγορές του από το διαδίκτυο, ειδικότερα σε ρούχα και παπούτσια, που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα διατροφής – κυρίως – κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα».

– Οι εκπτώσεις βοήθησαν καθόλου στο να ενισχυθεί η τοπική αγορά;

«Εμείς δεν έχουμε πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα, όμως οι προσφορές πάντα βοηθούν στην τόνωση της αγοράς. Η προσπάθεια η δικιά μας είναι να βοηθήσουμε τα καταστήματα με προωθητικές ενέργειες και από κει και πέρα περιμένουμε ένα περίεργο χειμώνα».

– Τι πρέπει να προσέξουν ενόψει του χειμώνα τα καταστήματα στην Κρέστενα και γενικότερα ο εμπορικός κόσμος της περιοχής;

«Οι επιχειρήσεις εδώ βασίζονται στους αγρότες. Έχω την αισιοδοξία ότι θα είναι ένας καλός χειμώνας για το λάδι, ανάλογα φυσικά και με την τιμή που θα δοθεί και φυσικά τη διάθεσή του προϊόντος στο εξωτερικό. Φυσικά το πιο σημαντικό από όλα είναι η πορεία της πανδημίας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε το πρόβλημα το μεγάλο που είχαμε αυτό το τρίμηνο της πανδημίας από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο- Ιούνιο. Θέλω να πιστεύω ότι και με τις ενέργειες της περιφέρειας, με την μη επιστρεπτέα καταβολή, θα δοθούν τα ποσά αξιοκρατικά και θα βοηθήσουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που πραγματικά το έχουν μεγάλη ανάγκη».

Έφη Γρίβα επαγγελματίας

«Πήγαμε ανέλπιστα καλά, μακάρι να είναι καλός και ο χειμώνας»

Η κα. Έφη Γρίβα που διατηρεί κατάστημα εστίασης στην κεντρική πλατεία των Κρεστένων, τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν ανέλπιστα καλό παρά τον κορωνοϊό.
«Για μας το φετινό καλοκαίρι ήταν ανέλπιστα πολύ αισιόδοξο, παρά τον κορωνοϊό. Δούλεψαν όλα τα καταστήματα και η πλατεία της Κρέστενας έγινε στέκι για όλο τον κόσμο και από την περιοχή, αλλά και από τον Πύργο, από την Ζαχάρω και τα χωριά. Καθημερινά ο κόσμος από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν εδώ, μας στήριξαν πάρα πολύ, δεν υπήρχε ουσιαστικά ο φόβος του κορωνοιού. Εμείς απολυμαίνουμε συνέχεια τα τραπέζια, τα καθίσματα, τα σερβίτσια μας, όλα γενικά και έτσι μας εμπιστεύτηκαν και ερχόντουσαν εδώ καθημερινά. Είχαμε μεγάλη προσέλευση κόσμου, ακόμα και τώρα έρχονται άνθρωποι από την Αθήνα, αλλά και τουρίστες. Τώρα όσον αφορά το χειμώνα πιστεύω ότι θα είναι δύσκολος αν παρθούν μέτρα. Αν έχουμε νέο lockdown, αν παρθούν μέτρα με αποστάσεις, θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλες τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει. αλλά και πάλι θα είναι φοβισμένος. Γιατί θα είναι μέσα σε κλειστό χώρο, δεν θα μπορούν να φέρουν τα παιδιά τους, όπου όλο το καλοκαίρι έπαιζαν στην πλατεία της Κρέστενας, χωρίς να έχουν να φοβηθούν κάτι. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολος ο χειμώνας και για αυτό τα μέτρα τα οποία θα πάρουν, θα πρέπει να βοηθήσουν έτσι ώστε να βγαίνει ένα μεροκάματο, αφού από κάθε μαγαζί ζουν 5,6,7 οικογένειες, έτσι ώστε και εμείς να μπορέσουμε να κρατήσουμε το προσωπικό μας και να έχουμε και εμείς ένα σεβαστό μεροκάματο, να βγουν τα έξοδα και δεν θέλουμε κάτι παραπάνω. Ευελπιστώ ότι τους επόμενους μήνες και εμείς θα είμαστε ακόμη καλύτεροι, η προσέλευση του κόσμου θα είναι η ίδια και ίσως και μεγαλύτερη».

Αντώνης Καούκης επαγγελματίας

«Αν έχουν πρόβλημα οι αγρότες, θα έχουμε και εμείς»

Ο κ. Αντώνης Καούκης ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κρεστενα τόνισε ότι όταν έχουν οικονομικό πρόβλημα οι αγρότες, έχουν και οι επαγγελματίες της περιοχής πρόβλημα.

«Όλες οι αγορές, παντού, όχι μόνο στην Κρέστενα, έχουν πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη αγορά, στην ευρύτερη περιοχή, που είναι αγροτική περιοχή, όταν οι αγρότες έχουν πρόβλημα έχουμε πρόβλημα και εμείς.  Είναι κάποιες μέρες που ο αγρότης δεν έχει λεφτά. Δεν περιμένουμε λεφτά από κάπου αλλού. Με τον κορωνοιό τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αφού ο κόσμος δεν έβγαινε και δεν υπήρχαν λεφτά. Κάποιες υποχρεώσεις έμειναν πίσω, εμείς εδώ, όπου κάνουμε και εξοφλήσεις λογαριασμών, βλέπουμε κάποιους λογαριασμούς κυρίως στην ΔΕΗ να έχουνε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δηλαδή βλέπουμε να υπάρχει μία οφειλή 800 ευρώ, ενώ πριν ο άνθρωπος πλήρωνε 100 ή 200 ευρώ . Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο».

– Βλέπετε αυτό ότι μπορεί να αλλάξει τώρα το χειμώνα πού αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος;

«Ο χειμώνας που θα μας έρθει από ότι δείχνουν τα πράγματα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, σε σχέση με κάποιες άλλες χρονιές. Εγώ δεν είμαι αγρότης, αλλά ακούω από κάποιους άλλους ανθρώπους που είναι αγρότες, ότι δεν θα έχουμε πολλή δουλειά φέτος και το λάδι θα έχει τιμή, αλλά δεν θα έχουμε ελιές. Πέρυσι είχαμε ελιές, αλλά δεν είχαμε τιμή. Όλα αυτά δυστυχώς επηρεάζουν και τα μαγαζιά, αφού τα ενοίκια τρέχουν, υπάρχουν υποχρεώσεις όπως το ΕΝΦΙΑ και όλοι έχουν μεγάλο πρόβλημα».

Απόστολος Αναστασόπουλος επαγγελματίας

«Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, αλλά και αισιοδοξία»

Ο κ. Απόστολος Αναστασόπουλος επαγγελματίας και αυτός στην Κρέστενα αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά λόγω κορωνοιού, αλλά είναι και αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά στο μέλλον.
«Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, ο κόσμος είναι φοβισμένος, αλλά ευτυχώς δεν είναι σε μία φάση πανικού. Πιστεύω ότι σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι στο νομό μας και στην περιοχή δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Προσέχουμε όλοι και όσον αφορά εμάς τους επαγγελματίες, προσπαθούμε να κρατάμε τους κανόνες υγιεινής ψηλά και αυτό βοηθάει τον κόσμο να μη φοβάται και να μας έχει εμπιστοσύνη. Η αγορά έχει προβλήματα, και πιστεύουμε ότι αυτή η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που οργανώνει η περιφέρεια, θα δώσει χρήματα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, γιατί εμείς δεν έχουμε πάρει τίποτα. Προσωπικά σαν γυμναστήριο μείναμε πολλούς μήνες κλειστοί. Πιστεύουμε να πάνε τα πράγματα καλά, υπάρχει αισιοδοξία και θα δούμε».

– Πάντως επειδή σαν επιχείρηση έχετε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, σίγουρα τα έξοδα θα είναι πάρα πολλά όσον αφορά την καθαριότητα.
«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, γιατί φανταστείτε ότι ακόμα είναι καλοκαίρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Εμείς σαν επιχείρηση έχουμε μία καλή σχέση με τους κανόνες υγιεινής και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να μας έχει εμπιστοσύνη και να έχουμε προσέλευση. Βέβαια δεν είναι η προσέλευση πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα έξοδα σίγουρα είναι παραπάνω, γιατί, για να κρατούμε τους κανόνες υγιεινής, κάνουμε πιστοποιημένη απολύμανση αρκετά συχνά, που είναι ένα σημαντικό έξοδο. Έχουν μειωθεί και τα έσοδα μας. Πιστεύω να μας βοηθήσει η πολιτεία, να δώσει χρήματα και θα δούμε. Είμαστε πάντως αρκετά αισιόδοξοι».

Όλη η επικαιρότητα