Ηλεία

Αγρότες: Bγήκαν στους δρόμους – «Σπάμε τη σιωπή. Δεν θα πληρώσουμε πάλι τη κρίση»

Υπόμνημα παρέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλο

“Σπάμε τη σιωπή. Δεν θα πληρώσουν πάλι αγρότες, κτηνοτρόφοι και λαός την κρίση”,  ήταν το μήνυμα του αγροτικού κόσμου που για ακόμα μία φορά κατέβηκε στους δρόμους ζητώντας απαντήσεις από την πολιτεία στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.  Απαντήσεις που έχουν άμεση σχέση με το παρών και το μέλλον τους, με την ίδια της επιβίωσή τους ως επαγγελματίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες της γης, προσφέροντας σε όλους τους την τροφή που είναι απαραίτητη για την ίδια την ζωή.

Πατάτες, οπωροκηπευτικά, ελιές, λάδι, πορτοκάλια, καρπούζι, κορινθιακή σταφίδα και άλλα προϊόντα δέχθηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα από την πανδημία του κορονοϊού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ηλεία κατά περιόδους με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και άλλο το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.

Το ραντεβού είχε δοθεί  για τις δώδεκα το μεσημέρι στο κόμβο του Αγίου Γεωργίου όπου αγρότες από την νότια και την βόρεια Ηλεία έφθασαν με τα τρακτέρ τους για να δείξουν πως είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την μέριμνα της πολιτείας και την έμπρακτή της στήριξη στον πρωτογενή τομέα.

“Είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις για όλα τα καυτά προβλήματα που έχουμε θέσει σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και όχι μόνο. Καλούμε τους αγρότες από εδώ από αυτή την συγκέντρωση  για να αγωνιστούμε όλοι για όλους. Έπρεπε σήμερα όλοι οι αγρότες που φωνάζουν και διαμαρτύρονται να είναι εδώ. Είμαστε αρκετοί όμως  για να δείξουμε ότι είμαστε ζωντανοί καθώς και ότι  θα  είμαστε πάντα  εδώ για να παλεύουμε και να διεκδικούμε”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Θανάσης Βομπίρης.

Πορεία και υπόμνημα

Σαράντα λεπτά μετά τις 12 οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους που είχαν συγκεντρωθεί στο κόμβο πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Πύργου και διασχίζοντας το κέντρο κατέληξαν στο διοικητήριο φωνάζοντας συνθήματα που αφορούσαν την διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. “Η Αστυνομία είχε ενημερωθεί για το πως θα γινόταν η πορεία μας. Κάποιος στα ΚΕΠ του Πύργου θεώρησε καλό να κρίνει το ποιοί  είναι αγρότες και το ποιός συμμετέχει στη πορεία και έκοψε όλα τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά από το να ακολουθήσουν την πορεία. Μάλιστα όταν του είπαμε ότι είμαστε για την πορεία έλεγε ότι η πορεία τελείωσε και πως τα τρακτέρ έφυγαν”, επεσήμανε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος.

Αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε έως το τρίτο όροφο προκειμένου να συναντήσει τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας ο οποίος όμως απουσίαζε σε προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και συναντήθηκαν με τον ομότιμό του Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο όπου του παρέδωσαν το υπόμνημα με τα θέματα για τα οποία ζητούν απαντήσεις από πολιτεία και περιφέρεια.

Αποζημιώσεις 

Η συζήτηση που είχε η αντιπροσωπεία των αγροτών με τον κ Βασιλόπουλο περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αποζημιώσεις λόγω πανδημίας αλλά και την υλοποίηση μίας γενικότερης πολιτικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Από την πλευρά των αγροτών τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την οπωροκηπευτικά, το καρπούζι, την πατάτα και το λάδι κυρίως ενώ υπήρξε μία γενικότερη αναφορά και στα άλλα καλλιέργειες.

“Τα ζητήματα όλα αυτά που μου έχετε βάλλει σήμερα εδώ δεν είναι άγνωστα. Ένα προς ένα από την πρώτη στιγμή τα έχω επιμεληθεί και  δεν εμπίπτουν στην ευθύνη της περιφέρειας αλλά αφορούν την κυβέρνηση, την πολιτεία. Εμείς προωθούμε προς την πολιτεία καθημερινά αιτήματα με τον αγροτικό τομέα  όπως για παράδειγμα σήμερα ασχοληθήκαμε και ολοκληρώσαμε την μελέτη για το τι πρέπει να γίνει με την αλιεία. Εδώ στην περιοχή μας και ειδικά στο νομό Ηλείας τα περισσότερα ζητήματα που σας απασχολούν έχουν να κάνουν με τα οπωροκηπευτικά, το καρπούζι, την πατάτα, τη κορινθιακή σταφίδα, το οινοποιήσιμο αμπέλι, τη  κτηνοτροφία, τα σιτηρά το ελαιόλαδο και όχι μόνο. Αν τα πάρουμε με την σειρά τα προϊόντα μας εδώ στην περιφέρεια το τελευταίο 13μηνο έχουμε κάνει καλή δουλειά. Όμως δεν έχουν λυθεί πολλά θέματα. Ένα σοβαρό είναι η αποζημίωση λόγω της πανδημίας στα οπωροκηπευτικά. Όταν ακούσαμε ότι θα αποζημιώσει τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης μαζί με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες, ως επικεφαλής μίας άτυπης επιτροπής που αποτελείται από τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης όλης της χώρας,  θέσαμε στον Υπουργό και με υπόμνημα αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης το αίτημα να αποζημιωθούν όλες οι περιοχές και η  Ηλεία αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έμεινε στα χωράφια. Η πατάτα έφαγε μεγάλο χαστούκι από την αρχή της πανδημίας. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε να διασφαλίσουμε 4,5 εκ ευρω για τους παραγωγούς της νότιας Ελλάδος με βάση τα 21.000 στρέμματα που έχουν δηλωθεί. Δηλαδή 220 ευρώ ανά στρέμμα κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος. Επίσης έκανε αναφορά στην ενίσχυση των 30 ευρώ ανά στρέμμα στους ελαιοπαραγωγούς με βάση τη δηλωθείσα έκταση στο ΟΣΔΕ το 2019 καθώς και σε άλλα. Οι αγρότες ζήτησαν όμως από τον αντιπεριφερειάρχη να προωθήσει το υπόμνημα στην κυβέρνηση για να δώσει άμεσα απαντήσεις στα θέματα που έχουν θέσει προειδοποιώντας ότι την επόμενη φορά η κινητοποίηση που θα κάνουν θα είναι πιο δυναμική.

Όλη η επικαιρότητα