WEB tv Ηλεία

«Αδέσποτες Πατούσες Πύργου»: Όσοι κακοποιούν ζώα, είναι εγκληματίες (VIDEO)

Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα του βασανισμού ζώων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διασφάλιση της προστασίας και ευζωίας των ζώων και με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης ζώων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η πρωτοβουλία του κ. Βορίδη έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του για περαιτέρω αυστηροποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου με σκοπό να καταστεί αποτελεσματικότερη η δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων.

Όπως τόνισε ο υπουργός, περιστατικά βίας εις βάρος των ζώων δεν έχουν θέση σε ένα ευνοούμενο κράτος και συνιστούν βαριά προσβολή τόσο σε βάρος της πολιτείας όσο και της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με στόχο την εξάλειψη τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων.

Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό ο Υπουργός πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου συνάντηση με τον ακτιβιστή, γνωστό για το έργο του κατά της κακοποίησης ζώων και για την προσπάθειά του να συστήσει – με τη συνεργασία των Δήμων – παράρτημα αστυνομίας ζώων, Παναγιώτη Μήλα.

Για τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων αναφέρθηκαν η κα. Μαριάννα Παπαϊωάννου κτηνίατρος και η κα. Μυρσίνη Σαλαμανή υπεύθυνη του φιλοζωικού συλλόγου «Αδέσποτες Πατούσες Πύργου».

Μαριάννα Παπαϊωάννου : «Πρέπει όλοι να έχουμε σεβασμό στα ζώα»

Η κα. Μαριάννα Παπαϊωάννου κτηνίατρος στον Πύργο στάθηκε στους δυο λόγους, που πιστεύει ότι οδηγούν στην κακοποίηση των ζώων.

«Συμφωνώ στο ότι η βία κατά των ζώων πρέπει να μετατραπεί σε κακούργημα και οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Ο ένας είναι ότι θα πρέπει όλοι να έχουμε σεβασμό στα ζώα και στη φύση. Αν όχι αγάπη, τουλάχιστον σεβασμό. Και ο δεύτερος λόγος που μας αφορά όλους, είναι ότι ο άνθρωπος που δεν θα διστάσει να ασκήσει βία σε ένα ζώο, θεωρώ ότι δεν θα δυσκολευτεί να κάνει το ίδιο στο μέλλον και σε έναν άνθρωπο. Οπότε είναι ένας εν δυνάμει επικίνδυνος πολίτης. Τώρα γιατί κάποιοι ασκούν βία σε ένα ζώο, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι παίρνουν ένα κουτάβι που στην αρχή είναι χαριτωμένο για να παίξουν είτε αυτοί, είτε τα παιδιά τους, χωρίς να έχουν σκεφτεί τις ευθύνες πού έχουν και φυσικά ότι μετά από ένα χρόνο αυτό το ζώο δεν θα είναι ένα χαριτωμένο κουταβάκι, αλλά θα είναι ένα μεγάλο σκυλί, που θα συνεχίσει να έχει ανάγκες και θα συνεχίσει να θέλει την φροντίδα και τον χρόνο μας. Όταν μεγαλώσει όμως το ζώο, μπορεί να ενοχλεί και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που οδηγεί κάποιον να ασκεί βία σε αυτό. Αλλά για αυτό καλύτερα θα πρέπει να μιλήσει ένας ψυχολόγος, παρά ένας κτηνίατρος. Στην πράξη όμως αυτό το βλέπουμε να γίνεται συχνά. Δηλαδή ο κόσμος να είναι πιο περιποιητικός στην αρχή της ζωής ενός ζώου και στην πορεία να το παραμελεί. Πιστεύω ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν περιστατικά βίας κατά ενός ζώου και πλέον μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης μαθαίνουμε τέτοια περιστατικά πιο εύκολα. Πιστεύω όμως ότι πάντα υπήρχαν παρόμοια περιστατικά».

Μυρσίνη Σαλαμανή : «Αυτοί που κακοποιούν ζώα είναι εγκληματίες»

Η κα. Μυρσίνη Σαλαμανή υπεύθυνη του φιλοζωικού συλλόγου «Αδέσποτες Πατούσες Πύργου» στάθηκε και αυτή την σημασία του νέου νόμου, που είναι ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και στο γεγονός ότι όποιος μπορεί να κτυπήσει ένα ζώο, μπορεί να κάνει το ίδιο και σε έναν άνθρωπο.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, το οποίο ζητούσαμε τόσο καιρό μέσω των Πανελληνίων ομοσπονδιών που έχουμε στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει έρθει και το FBI και έχει κάνει ειδικά σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία, για να αποδείξει ότι αυτός που κακοποιεί ένα ζώο, θα κακοποίει στο μέλλον και την οικογένειά του. Θα χτυπήσει και ένα παιδί, θα βιαιοπραγήσει στον γείτονά του, έχει δηλαδή το προφίλ του εγκληματία. Νιώθουμε μια μεγάλη δικαίωση για τις δηλώσεις του κου Βορίδη και ευχόμαστε να θεσμοθετηθεί η κακοποίηση των ζώων, που είναι κακούργημα και δεν είναι απλώς ένα ποινικό αδίκημα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι βάναυσοι και θα κακοποιήσουν και ανθρώπους, πέρα από ζώα. Αυτά τα φαινόμενα τα παρατηρούμε περισσότερο στην επαρχία, ίσως επειδή το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι πιο χαμηλό και ίσως επειδή ζουν πιο πολύ με τα ζώα και νιώθουν ότι τα ζώα τα έχουν για να τους υπηρετούν και όχι για να είναι σύντροφοι τους. Υπάρχει μία γενική άποψη ότι τα ζώα γεννήθηκαν για να μας υπηρετούν και αυτό δεν ισχύει. Πάντα πρέπει να έχουμε σεβασμό σε κάθε ζωντανό ον. Ειδικά οι δύο περιπτώσεις που έγιναν, αυτές του δημοσίου υπαλλήλου ο οποίος μπροστά στα μάτια των παιδιών του ακρωτηρίαζε ζώα, και του εκπαιδευτικού που βγήκε στο δρόμο και μαχαίρωνε το ζώο επειδή νευρίασε με αυτό είναι χαρακτηριστικές.

Αύριο θα είναι το παιδί κάποιας κυρίας όπου έκανε ιδιαίτερα… Θα έπεφτε από τα σύννεφα τότε ο κόσμος; Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεχόμαστε πάρα πολλές καταγγελίες ως σύλλογος από πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τον γείτονα ή το συγγενή να κακοποιεί ζώα και δεν τον καταγγέλλουν ή τον καταγγέλλουν ανώνυμα επειδή τους φοβούνται. Αυτοί που κακοποιούν ζώα είναι κακοί άνθρωποι, είναι εγκληματίες».

Όλη η επικαιρότητα