Ηλεία

Ακαρπία στα πορτοκάλια: Σοβαρό πρόβλημα σε Τραγανό και Βαρβάσαινα – «Θέμα επιβίωσης»

φυλλα πορτοκαλιας με ζημιες

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γουβιάς / Κώστας Ζαφειρίου

Δεν απέφυγε τις επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες η καλλιέργεια του πορτοκαλιού και στην ευρύτερη περιοχή της Βαρβάσαινας και του του Τραγανού, που έρχεται να προστεθεί στην ζημιά που έχει ήδη καταγραφεί και σε άλλα περιοχές του νομού Ηλείας.

Τα δέντρα παραμένουν… «στεγνά» από καρπό προμηνύοντας το μέγεθος της καταστροφής για την φετινή παραγωγή που αναμένεται να είναι 100%…

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ ο αγρότης- παραγωγός πορτοκαλιού στην περιοχή της Βαρβάσαινας, Βασίλης Δρεμπέλας «Εκκρεμούν δυο θέματα που μας αποδεκατίζουν ως αγρότες.

Το ένα έχει να κάνει η καταστροφή του καρπού από παγετό και η μη διάθεση του. Το άλλο έχει να κάνει με τον όψιμο πάγο που έκαψε τα άνθη στα δέντρα προκαλώντας 100% ζημιά στην παραγωγή. Μιλάμε για γενική ακαρπία!

Αν δεν μπορέσει να δει το πρόβλημα μας η Πολιτεία τώρα που επί δυο συνεχόμενα χρόνια παθαίνουμε ζημιά που έρχεται να προστεθεί στα προϋπάρχοντα γνωστά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της χαμηλής τιμής διάθεσης του προϊόντος,

Ο ΕΛΓΑ πρέπει ν` αλλάξει τη συμπεριφορά του και να υπολογίσει τη ζημιά στο άνθος… όλα τα δέντρα είναι στεγνά αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει ούτε ένα πορτοκάλι! Εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση για τον παγετό που έπληξε τον καρπό και ήρθε και η ζημιά στο άνθος…

Το μέλλον του αγρότη προβλέπεται δυσοίωνο και οι πορτοκαλιές θα χρησιμέψουν… για ξύλα! Όλοι οι παραγωγοί της περιοχής εκπέμπουν σήμα SOS! Τα έχει γράψει η εφημερίδα σας και για τις άλλες περιοχές και στον Κάμπο και αλλού».

«Αν δεν παράγουμε ποιος θα φάει;»

Ο κ. Δρεμπέλας προσθέτει πως «Θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση όλων των παραγωγών και να εκδοθεί ένα ψήφισμα – αίτηση που θα σταλεί σε Περιφέρεια αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Να πάρουμε κάποια αποζημίωση για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Αν δεν παράγουμε ποιος θα φάει;

Φτάνει να πως ότι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ήρθαν κι έκαναν εκτιμήσεις για τον παγετό στον καρπό και τα αποτελέσματα δεν έχουν σταλεί ακόμα. Για την ακαρπία, που δεν εντάσσεται στις ζημιές που αποζημιώνονται, δεν έχουν έρθει ακόμα και δεν ξέρω αν θα `ρθουν… έχουν περάσει ήδη δυο μήνες.

Απ` ότι ακούω το υπουργείο λέει πως απαιτούνται 350 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για την πρώτη ζημιά».

ΤΡΙΠΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ

Η τοπική οικονομία του Τραγανού στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, ειδικά πορτοκαλιών αφού την περίοδο της συγκομιδής, τουλάχιστον 25.000 τόνοι πορτοκαλιού φεύγουν από τα περιβόλια της ευρύτερης περιοχής.

Φέτος η εικόνα είναι ζοφερή…

Φέτος η ακαρπία έχει καταστρέψει κατά 90% τα εσπεριδοειδή και σε συνδυασμό με αναμενόμενες εδώ και μήνες κορωνοενισχύσεις αλλά και τις αποζημιώσεις λόγω ακραίων φαινομένων που δεν έχουν δοθεί έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα που θα εκραγεί τον χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

O Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπουλος, αλλά και ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος πιέζουν εδώ και καιρό προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων γιατί γνωρίζουν ότι ο αγροτικός κόσμος του Τραγανού και της ευρύτερης περιοχής γονατίζει.

Οι πορτοκαλάδες καλούν και τους βουλευτές να σταθούν στο πλευρό τους και να πιέσουν την κεντρική πολιτική σκηνή για αναζήτηση οριστικής λύσης. «Λύση που πρέπει να δοθεί τώρα!» όπως τονίζουν.

Θέμα επιβίωσης

Συγκεκριμένα ο κ.. Τσάκωνας Δημήτριος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Δίας» στο Τραγανό, δήλωσε στην «Πατρίς»:

«Έχουμε σοβαρά προβλήματα, πριν από μερικούς μήνες είχαμε ενοχλήσει και το Υπουργείο για τα πορίσματα που είχαμε καταθέσει για την κορωνοενίσχυση, για την οποία δεν μας έχουν δώσει κάποια απάντηση ακόμη. Μετά έρχεται ο παγετός που έπληξε την περιοχή μας με ανεμοθύελλες και χαλάζι, όπου περιμένουμε τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ, τα οποία έχουν αργήσει και δεν έχουμε καμμία ενημέρωση από τον Οργανισμό και τώρα τελευταία έχουμε και την ακαρπία που αγγίζει το 90% όλου του Νομού Ηλείας.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την ακαρπία, έχουμε ενημερώσει και τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, είχαμε και συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη στη Νομαρχία. Πιστεύουμε και θέλουμε να μας βοηθήσει και ο ΕΛΓΑ γιατί τους πρώτους μήνες της ;ανθοφορίας είχαμε σοβαρό πρόβλημα γιατί ο παγετός που έπεσε τον Μάρτιο κατέστρεψε όλα τα άνθη κι έχουμε αυτή την ακαρπία τώρα. Έχουμε σοβαρό θέμα με τα πορτοκάλια και θα έχουμε μια τραγική χρονιά με τον παραγωγό.

Θα πρέπει και οι βουλευτές του Νομού Ηλείας να έλθουν εδώ, να μιλήσουμε, να κοιτάξουν ποια είναι τα προβλήματα του αγρότη και ειδικά των πορτοκαλοπαραγωγών, που έχουν πολύ σοβαρό θέμα, θέμα επιβίωσης για όλους εμάς που τα πορτοκάλια είναι η δουλειά μας».

Αυξημένες εισφορές

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κυπριώτης τέως πρόεδρος του «ΔΙΑΣ» αναφέρθηκε σε άλλο ένα πρόβλημα, τονίζοντας:

«Για δήλωση ΟΣΔΕ η ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 25% και σημειώστε ότι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ έχουμε να πάρουμε από το 2008! Για τα καρπούζια δώσανε, για τις πατάτες δώσανε, για τα πορτοκάλια τίποτα! Πάθαμε την περυσινή ζημιά και τα δώσαμε τζάμπα,φέτος Σεπτέμβρη Οκτώβρη, ξέρετε τι θα γίνεται στον Κάμπο; Χαμός! Θα πέσει κλάμα! Μιλάμε για μεγάλη ζημιά…»

Σήμα κινδύνου

Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Σταυρόπουλος Γιώργος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματά μας φέτος είναι μεγάλα και δημιουργούν άσχημο κλίμα για την τοπική οικονομία. Τον Οκτώβρη θα κλαίμε…Το Τραγανό εκπέμπει σήμα κινδύνου…».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του μέλους του Συνεταιρισμού κ. Φωτόπουλου Γιώργου:

«Στο Τραγανό υπάρχουν επί το πλείστον παραγωγοί πορτοκαλιού. Με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί να ξέρετε ότι έρχεται ένας δραματικός χειμώνας.»

Όλη η επικαιρότητα