Olympia Forum

Αλέξης Χαρίτσης στο Olympia Forum Ι: «Αναγκαιότητα η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου» (vid)

Ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου, με σκοπό την επιβίωση και την ευημερία των κοινωνιών. Ακόμη, επισήμανε την δυνατότητα αξιοποίησης των νέων εργαλείων του ΕΣΠΑ 21′-27′, και ην υλοποίηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι σημαντικό σε καταστάσεις όπως αυτή που διανύουμε να διεξάγονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις όχι μόνο για λόγους ψυχολογίας αλλά και για λόγους ουσίας αφού γύρω μας έχουν αλλάξει τα πάντα. Προκύπτουν ζητήματα όπως η αναγκαία κρατική παρέμβαση, στήριξης των δημοσίων Επενδύσεων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα και της εθνικής οικονομίας. Επίσης η στήριξη του κοινωνικού κράτους για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική.

Μία άλλη κρίσιμη αλλαγή είναι ότι διαπιστώνεται μέσα στην Πανδημία ότι σπάνε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής και κατανάλωσης. Έχουμε πλέον οικονομίες που αρχίζουν να λειτουργούν σε πιο Περιφερειακή βάση. Αυτό συνοδεύεται σε μία πιο ανταγωνιστική βάση των εθνικών οικονομιών και αυτή η τάση μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Πολύ κρίσιμη αλλαγή είναι αυτό που ονομάζεται και στη Διεθνή βιβλιογραφία, το ζήτημα της ανθεκτικότητας. Πως δηλαδή οι κοινωνίες μας θωρακίζονται απέναντι σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής. Κρίσιμα έργα υποδομών, σε Εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Τέτοιου είδους κρίσεις θα τις βρίσκουμε πιο συχνά στο μέλλον. Άρα αυτό που προκύπτει ως αναγκαιότητα είναι να σταματήσει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεξιά και αριστερά. Οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν βάση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη στήριξη της οικονομίας για να μην καταρρεύσει κάτι που δεν βλέπω να γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου δεν αποτελεί μία ιδεοληψία αλλά είναι πλέον μία αναγκαιότητα για την επιβίωση και την ευημερία των κοινωνιών. Η κρίση του κορωνοιού το έκανε απολύτως ευκρινές, με το ζήτημα του τουρισμού που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Χρειάζεται αλλαγή σχεδίου στον κλάδο αυτό με στροφή στην ποιότητα, με πρασίνισμα -αν θέλετε- του τουρισμού και σύνδεση με το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, τον πολιτισμό με την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων και φυσικά ενίσχυση των υποδομών περιβάλλοντος, ειδικότερα στα πιο επιβαρυμένα μέρη. Για να μπορούν έτσι οι τοπικές κοινωνίες να σηκώσουν το βάρος της τουριστικής ανάπτυξης. Δεύτερο σημαντικό παράδειγμα είναι η αναγκαία ψηφιακή μετάβαση αφού η τεχνολογία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Αλλά η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που να μην δημιουργεί κοινωνικούς αποκλεισμούς όπως π.χ στις μεγαλύτερες ηλικίες ή στους φτωχούς ή σε αποκλεισμούς περιφερειών που θα βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Χωρίζω τις χρηματοδοτήσεις σε δύο τρέχουσες ανάγκες. Μια για τη στήριξη εργαζομένων και νοικοκυριών με το τρέχον ΕΣΠΑ που έχει πλήρη ευελιξία ως προς τις δράσεις που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Δεύτερη με τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει πλέον ο κρατικός οργανισμός, που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και φαίνεται πόσο πολύτιμο είναι τώρα να έχουμε αυτά τα εργαλεία και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Πρέπει να το κάνουμε για να κρατήσουμε την οικονομία μας ζωντανή για να μπορούμε στη συνέχεια να αξιοποιήσουμε τα νέα εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ 21-27 και την υλοποίηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.

Το νέο εργαλείο το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ αποτελεί ένα βήμα μπροστά για όλη την Ευρώπη που καταργεί τα μέτρα λιτότητας μετά από πολλά χρόνια. Έχουμε ένα ταμείο που διαθέτει σημαντικούς πόρους για τα κράτη – μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που θα βρούμε μπροστά μας με την πίεση του χρόνου και μία λογική που διακατέχει το πολιτικό προσωπικό πολλές φορές για την απορρόφηση, να δαπανηθούν, να σπαταληθούν αυτά τα χρήματα σε έργα και παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί… αυτοί οι πόροι πρέπει να διαχυθούν ουσιαστικά στην εθνική οικονομία».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Olympia Forum Ι: Δείτε LIVE την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Όλη η επικαιρότητα