WEB tv Ηλεία Οικονομία

Αλ. Νταουλάρης: «Η Κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερη ανάσα στις επιχειρήσεις μέσω της 7ης Επιστρεπτέας» (vid)

Εγκαινιάζεται τον Απρίλιο ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται ότι η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της ενώ παράλληλα σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.

H απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020, ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Για τα νέα μέτρα στήριξης, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα, ο λογιστής Αλέξης Νταουλάρης.

«Από το Επιτελείο εξετάζεται αν στις τρεις πρώτες Επιστρεπτέες θα δοθεί μείωση από 30% έως 50%. Να θυμίσουμε ότι η μείωση που ίσχυε στις τρεις πρώτες ήταν να μην μειωθεί το 30% εφόσον υπήρχε μείωση τζίρου από 70% και άνω.

Όσον αφορά τις πρώτες επιστρεπτέες, επειδή δεν υπήρχε το «μπόνους» της μη επιστροφής του 50% ήταν αρκετοί αυτοί που επέλεξαν να μην πάρουν τις επιστρεπτέες υπό τον φόβο ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την επιστρεπτέα είναι να κρατήσει τις θέσεις του προσωπικού του οπότε πολλοί επιχειρηματίες φοβούμενοι το μέλλον, προτίμησαν να πάνε εκ του ασφαλούς για να διατρέχουν λιγότερους κινδύνους. Όσοι επέλεξαν και το πήραν, ελπίζουμε η Κυβέρνηση να δώσει αυτή την ανάσα και στην νέα επιστρεπτέα γιατί και στην τελευταία, την έκτη, πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Το πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα γιατί αν δεν έχει χρήματα δεν μπορείς να καλύψεις τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Αυτό είναι που πρέπει να κοιτάξει η Κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προσέξει λίγο περισσότερο την έβδομη επιστρεπτέα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ανάσα στις επιχειρήσεις καθώς τώρα που φτάνουμε σε σημείο να γίνει επανεκκίνηση της αγοράς, να έχουν οι επιχειρήσεις χρήματα για να υποστηρίξουν τα έξοδα που ήδη τρέχουν αλλά και αυτά που θα αυξηθούν όταν ανοίξουν.

Η Κυβέρνηση στην πρώτη δέσμη μέτρων είχε δώσει παράταση τόσο σε ασφαλιστικές εισφορές  όσο και σε οφειλές προς την Εφορία, η οποία έχει παραταθεί μέχρι τέλος Απριλίου και έχει ανακοινωθεί ότι θα μπορεί να γίνει ρύθμιση, πχ εάν αποπληρωθεί εντός χρόνου θα είναι άτοκη ή αλλιώς με ένα χαμηλό επιτόκιο. Αναμένουμε τα επίσημα για να δουν και οι επιχειρηματίες πως θα ρυθμίσουν αυτές τις υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν».

Όλη η επικαιρότητα