Ηλεία

Αμαλιάδα: Αναβολή δίκης του προέδρου του Αγροτικού συλλόγου χθες, αγώνας στον δρόμο σήμερα!

Κάλεσμα για το σημερινό πανηλειακό αγροτικό  συλλαλητήριο στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, έκαναν χθες από το Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, οι εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ Ν. Ηλείας και των Αγροτικών Συλλόγων Αμαλιάδας – Καρδαμά, για την διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων που παραμένουν άλυτα και έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση της κατάληψης της ΔΟΥ Αμαλιάδας το 2014, με κατηγορούμενο τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάση Αντωνάτο.

Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη για τις 5 Απριλίου 2021, λόγω δικαιολογημένης απουσίας βασικού μάρτυρα.

«Η τότε Κυβέρνηση επιχείρησε να ψηφίσει έναν νόμο για να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος μας», είπε σχετικά με την κατάληψη στην ΔΟΥ Αμαλιάδας ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης.

Συνεχίζοντας επεσήμανς: «Με τους αγώνες που κάναμε τότε, καταφέραμε και με την επόμενη κυβέρνηση καταφέραμε να έχουμε αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 7.700 ευρώ και σήμερα είμαστε πάλι εδώ για αυτό το σκοπό.

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης γιατί έλειπε δικαιολογημένα ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης. Θα είμαστε πάλι εδώ στις 5 Απριλίου 2021. Είμαστε ενάντια σε αυτούς τους νόμους και στον νέο νόμο που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ για την ποινικοποίηση των αγώνων και την απαγόρευση των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων».

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ έκανε το δικό του κάλεσμα στην σημερινή κινητοποίηση στον Πύργο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα αγωνιστούμε για όλα αυτά και θα είμαστε στους δρόμους. Και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε στο δρόμο. Έχουμε συλλαλητήριο. Οι αγρότες θα ξεκινήσουν από τα χωριά του νομού Ηλείας και θα συγκεντρωθούμε με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου και εκεί θα καθορίσουμε την πορεία μας και τις επόμενες κινήσεις».

‘Ότι μόνον με τον αγώνα στους δρόμους μπορεί να επιτευχθεί κάτι ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνάτος. Για το σημερινό συλλαλητήριο, όπως γνωστοποίησε, οι αγρότες της Αμαλιάδας και του κάμπου θα ξεκινήσουν στις 11 από τον κόμβο της Μαραθιάς και μαζί με άλλους αγρότες από την γέφυρα στο Λατίφι θα πραγματοποιήσουν πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, με προορισμό τον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

«Μας τραβάνε στα δικαστήρια λες και είμαστε ληστές. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, οι αγρότες,  και να αγωνιστούμε. Πρέπει ο κόσμος να βγει στον δρόμο και αύριο (σ.σ. σήμερα), καλούμε να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Για παράδειγμα τα καρπούζια έμειναν μέσα στα χωράφια και δεν λένε τίποτα. Δεν λένε ξεκάθαρα για αποζημιώσεις. Και για τις πατάτες το ίδιο.  Οι αγρότες όχι μόνο δεν έχουν να καλλιεργήσουν, αλλά δεν έχουν ούτε να φάνε», είπε ο κ. Αντωνάτος.

Τι ζητούν

Μεταξύ των αιτημάτων που θέτει η ΟΑΣΗ, στο πλαίσιο και της σημερινής κινητοποίησης είναι:

Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.

Να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα αναμπέλωσης της κορινθιακής σταφίδας με ευθύνη του κράτους.
Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας του καταρροϊκού, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.

Κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Άμεση και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, τα υπόλοιπα έντονα καιρικά φαινόμενα και γρήγορη αποζημίωση στο 100%.

Όλη η επικαιρότητα