Ηλεία

Αμαλιάδα: Κοινή συνέντευξη Γ.Λυμπέρη – Πυροσβεστικής για πυρκαγιές και «Ιανό»

Την συνεργασία και των πολιτών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιών, μιας και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει, ζήτησαν κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος  κ. Νικόλαος Ρουμελιώτης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Χριπάτσιος.

Κατά την συνέντευξη, τέθηκε και η ετοιμότητα που υπήρξε και για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων από τον κυκλώνα «Ιανός».

Αρχικά, ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι ναι μεν αντιμετωπίστηκαν η πυρκαγιά και ο «Ιανός», όμως ο κίνδυνος  των πλημμυρών το επόμενο διάστημα είναι ορατός.

Δεν εφησυχάζουμε…

«Πήρα την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τον κόσμο του δήμου Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής με αφορμή και τις φωτιές, όπως την μεγάλη φωτιά της Δάφνης και των άλλων περιοχών μας, που απείλησε και το χωριό, αλλά κυρίως τον «Ιανό». Αυτήν την καταιγίδα που είχαμε θεό και μας φύλαξε, γιατί με τις προγνώσεις γνωρίσαμε τον φόβο και τον τρόμο των 12 μποφόρ που παίρναμε από τα δελτία, ο οποίος τελικά είδαμε ότι ξέσπασε στην περιοχή της Θεσσαλίας και δημιούργησε αυτές τις καταστροφές που δημιούργησε.

Αυτό σήμερα το κάνουμε γιατί η «ιστορία» δεν σταματάει εδώ. Και με τις φωτιές ακόμα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν έχει σταματήσει ακόμα. Αλλά οι πλημμύρες είναι μπροστά μας, με ότι αυτό συνεπάγεται, τόνισε ο κ. Λυμπέρης, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε:

Επομένως, καλά είναι ο θεός να βάλει το «χέρι» του, αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Η πρόληψη, που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, η προετοιμασία και κυρίως η σύμπνοια, η αλληλεγγύη και η συνεργασία, των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των ανθρώπων του εθελοντισμού.

Οι άνθρωποι, πρέπει να εμπνευστούν από εμάς και κάποια στιγμή να θεωρήσουν δικό τους θέμα την όποια φυσική καταστροφή. Έτσι το έκαναν οι παλιοί, έτσι πρέπει να το «περάσουμε» στα παιδιά μας…».

Πάντως, ο δήμαρχος Ήλιδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία: «Εφιστώ την προσοχή στον κόσμο για άλλη μια φορά με τον κορονοϊό. Είναι κίνδυνος, είναι σοβαρό θέμα, είναι επιπόλαιο ο καθένας να βγαίνει και να το αγνοεί και να φτιάχνει θεωρίες. Είναι επιπόλαιο. Ήδη, οι εντατικές γεμίζουν, ήδη οι αναπνευστήρες και οι διασωληνώσεις έχουν πάει στα ύψη, επομένως πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα όλοι μας».

Να είναι προσεκτικοί οι πολίτες

Για  μια διαρκή συνεργασία με τον δήμο και τον δήμαρχο Ήλιδας, μίλησε στη συνέχεια ο κ. Ρουμελιώτης, προσθέτοντας ότι το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιοχή και γενικότερα και στην Δυτ. Ελλάδα,  έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου, με αρκετά καλά αποτελέσματα.

«Στην πιο μεγάλη πυρκαγιά, στην περιοχή της Δάφνης, είχαμε μια άψογη συνεργασία και θεωρώ ότι έγιναν οι λιγότερο δυνατόν ζημιές που μπορούσαν να γίνουν. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιπυρική περίοδος συνεχίζει. Οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί. Μέχρι 30 Οκτωβρίου απαγορεύεται η καύση και αυτό πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικότατα τις περιπολίες και να υλοποιεί το πλάνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Το διήμερο που περάσαμε με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του «Ιανού», είχαμε επίσης μια άριστη συνεργασία με τις Υπηρεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Υπηρεσία μας όλες αυτές τις μέρες περιπολούσε και θεωρούμε ότι η συνεργασία που είχαμε απέδωσε και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή για τον επερχόμενο χειμώνα, να είμαστε μπροστά από τυχόν συμβάντα», τόνισε ο κ., Ρουμελιώτης.

Η αντιπυρική συνεχίζεται…

Ότι το τέλος του καλοκαιριού, επεφύλασσε μια μεγάλη πυρκαγιά και έναν κυκλώνα, που τελικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, ανέφερε ο κ. Χριπάτσιος: «Μετά από ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, κύλησε ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβριος, με πολλές πυρκαγιές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν κυρίως εν τη γενέσει τους, με εξαίρεση τη μια πυρκαγιά που σημειώθηκε στην Δάφνη.

Όλες οι πυρκαγιές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν  από το Πυροσβεστικό Σώμα. Υπάρχουν και τα εναέρια μέσα και οι εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.

Όλοι αυτοί, ήταν παρόντες στο συγκεκριμένο συμβάν και μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε και να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά σε ένα τετράωρο, παρά τους ανέμους που ήταν εντάσεως 7- 8 μποφόρ.

Απότομα μετά, ξεκίνησε η καταιγίδα, ο κυκλώνας  «Ιανός», όπου αντιμετωπίστηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα από τους ίδιους φορείς και υπηρεσίες».

Ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας υπενθύμισε ότι η  αντιπυρική περίοδος τελειώνει τέλος Οκτωβρίου και μέχρι τότε, όποιος θέλει να κάψει για να καλλιεργήσει, ανάλογα με τους δείκτες, πρέπει να εφοδιάζεται με άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας και από τις κατά τόπους υπηρεσίες, για να λαμβάνει όλα τα μέτρα που αναγράφονται πάνω στο σχετικό έντυπο, προειδοποιώντας τους τυχόν παραβάτες ότι θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.

Όσοι κάνουν ανεξέλεγκτες καύσεις, θα έρχονται αντιμέτωποι με τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο και είναι αρκετά «τσουχτερά», κατέληξε.

«Και με τις φωτιές ακόμα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, δεν έχει σταματήσει ακόμα. Αλλά οι πλημμύρες είναι μπροστά μας, με ότι αυτό συνεπάγεται…», τόνισε ο κ. Γ. Λυμπέρης
Ότι το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιοχή και γενικότερα στην Δυτ. Ελλάδα, έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου με αρκετά καλά αποτελέσματα, είπε ο κ. Ν. Ρουμελιώτης
«Όσοι κάνουν ανεξέλεγκτες καύσεις, θα έρχονται αντιμέτωποι με τα διοικητικά πρόστιμα…», προειδοποίησε ο κ. Κ. Χριπάτσιος

Όλη η επικαιρότητα