Μεσσηνία

Αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη στην Τριφυλία

Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα προτείνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας να παραμείνει το ενιαίο τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το 2021.

Επίσης, να ισχύσουν οι μειώσεις και οι ελαφρύνσεις που είχαν αποφασιστεί ήδη από τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά Δημήτρης Στριμπάκος επισήμανε πως, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, οι προβλεπόμενες συνολικές εισπράξεις του Δήμου Τριφυλίας για το έτος 2021, οι οποίες αναμένονται να ανέλθουν στο ύψος των 5.627.065,89 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και χρηματικού υπολοίπου), ισοσκελίζουν το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 5.627.065,89 ευρώ. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών του Δήμου Τριφυλίας.

Από την αντιπολίτευση η Σταματία Αλεξοπούλου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Για το 2021 πρέπει να λάβουμε υπόψη την εδώ και ένα χρόνο δυσχερή οικονομική συγκυρία από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες πλήττουν και θα πλήξουν νοικοκυριά – επιχειρήσεις και το 2021. Τα τ.μ. των επιφανειών επί των οποίων επιβάλλονται τα τέλη στον Δήμο Τριφυλίας, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020 αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000. Άρα, αυξάνονται και τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Αλλά οι προβλέψεις εσόδων δεν πρέπει να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη όπως αυτά που προβλέπετε για το 2021.

Με δεδομένη την δυσχερή οικονομική συγκυρία αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2021 μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών και προτείνω: μείωση κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα, μείωση τουλάχιστον 50% για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων γιατί οι βοηθητικοί χώροι δεν παράγουν όγκο απορριμμάτων ίδιου μεγέθους με τις κύριες χρήσεις, απαλλαγή καταβολής τελών όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία, απαλλαγή πολυτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε πολύτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ,
μείωση κατά 50% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, μείωση κατά 35% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μείωση κατά 60% σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, απαλλαγή όσων έχουν αναπηρία ίση με 67% και άνω καθώς και των οικογένειών τους που τους φροντίζουν ως προστατευόμενα μέλη».

Τελικά το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πάρει απόφαση και να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση του προέδρου για μη μεταβολή των δημοτικών τελών.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία Καλαμάτας

Όλη η επικαιρότητα