Ηλεία Υγεία

«Αναγκαίος και υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των υγειονομικών»

Ακούστε το άρθρο

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕ∆ΡΟΙ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Των Χρ. Κανελλόπουλου
& Παν. Πεντάζου

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τόνισε πως, «από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου – Ολυμπίας κου Χρήστου Γιαννικούλη και Αμαλιάδας κου Κωνσταντίνου Τσαούση, καθώς και του ιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου για το αν συμφωνούν με αυτήν την απόφαση του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Και φυσικά και οι τρεις ανέφεραν πως πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός όχι μόνο όλων των υγειονομικών, αλλά και όλου του Ελληνικού πληθυσμού για να κερδηθεί ο «πόλεμος» που διεξάγεται σε όλη την υφήλιο με τον covid-19.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗΣ

«Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο»

Ο κος Χρήστος Γιαννικούλης Πρόεδρος του Ι.Σ.Π.Ο. χαρακτήρισε αναγκαίο το μέτρο, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότεροι ιατροί έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν ή και έχουν νοσήσει (φυσική ανοσία).

«Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο, το οποίο βέβαια ως προς τους ιατρούς δεν αφορά παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει προγραμματίσει εμβολιασμό ή και έχει νοσήσει (φυσική ανοσία).

Πρέπει να τονίσουμε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για αναγκαστικό εμβολιασμό, υπό την έννοια του βίαιου καταναγκασμού σε μια ιατρική παρέμβαση την οποία επ’ ουδενί λόγω επιθυμεί ο υπόχρεος εμβολιασμού.

Απλώς θεσπίζεται ο εμβολιασμός κατά COVID-19 ως προϋπόθεση για την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η ιατρική.

Αυτό δεν είναι κάτι καινοφανές. Υπάρχουν για παράδειγμα Ευρωπαϊκές χώρες όπου εδώ και χρόνια ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β, ως προαπαιτούμενο για να διατηρούν ενεργό σύμβαση εργασίας με κάποιο νοσοκομείο, ώστε να μην γίνουν φορείς της νόσου όχι μόνο για δική τους προστασία αλλά και για να μην τη μεταδώσουν σε ασθενή τους σε περίπτωση τραυματισμού τους κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου.

Ακόμη και κατά τις διεθνείς μετακινήσεις είναι υποχρεωτικοί ορισμένοι εμβολιασμοί κατά διαφόρων νόσων (π.χ. κίτρινος πυρετός) που ενδημούν σε συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να επιτραπεί το ταξίδι από και προς τις χώρες αυτές και αυτό όχι μόνο για την προστασία των ταξιδιωτών, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας ώστε να μην μεταφέρουν μεταδοτικές νόσους από τη μία χώρα στην άλλη. Αυτή μάλιστα η υποχρέωση για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι ναυτικοί ισοδυναμεί στην πράξη με απόλυτο προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Ας μην λησμονούμε επίσης την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας ακόμη και στη χώρα μας, προκειμένου ένα παιδί να εγγραφεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να μη υπάρξουν επιδημίες λοιμωδών νόσων στα σχολεία.

Συνεπώς η θέσπιση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά κάποιας νόσου ή νόσων ως προαπαιτούμενου για την άσκηση κάποιας επαγγελματικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής κ.λ.π. δραστηριότητας προς χάριν της δημόσιας υγείας δεν είναι κάτι νέο ούτε κάτι σπάνιο. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζεται για την COVID-19.

Λόγοι δημόσιας υγείας ισχύουν και στην περίπτωση αυτή καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να μην μηδενίζει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου, την περιορίζει ωστόσο σημαντικά. Συγκεκριμένα οι ιατροί που διαχειρίζονται την κατάσταση βαρέως πασχόντων δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι ίδιοι πηγή μετάδοσης της νόσου στους ασθενείς τους: αρκεί για παράδειγμα να σκεφθεί κανείς τις τραγικές συνέπειες αν ένας ανεμβολίαστος ογκολόγος ιατρός ή αιματολόγος ιατρός, μεταδώσει τον ιό στους ανοσοκατασταλμένους, λόγω της ίδιας της κακοήθους νόσου ή λόγω χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών, ασθενείς του.

Επομένως ναι, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος, επαναλαμβάνω όχι τόσο για τους ιατρούς, καθώς αυτοί ήδη έχουν σχεδόν όλοι εμβολιαστεί, όσο για τους υπόλοιπους υγειονομικούς, όπου όσοι από αυτούς δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ευτυχώς ούτε εδώ πάρα πολλοί, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι κάτι που τους το επιβάλλει ο κοινωνικός ρόλος του λειτουργήματός τους».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

«Είμαστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού»

Από την πλευρά του ο κος Κώστας Τσαούσης Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας τόνισε ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, είναι υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και γενικότερα όσων ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας.

Αυτό, θα ανεβάσει και την εμπιστοσύνη του πολίτη, αλλά και το «τείχος» προστασίας.

Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα κυκλοφορήσει στα μέλη του αφίσες, όπου θα λένε στην είσοδο των ιατρείων ότι «ο γιατρός έχει εμβολιαστεί», ώστε ο πολίτης να δείξει εμπιστοσύνη όταν ο ίδιος του ο γιατρός έχει εμβολιαστεί.

Κατά 99% τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας έχουν εμβολιαστεί. Ένας, ίσως δύο γιατροί δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Ελάτε να εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Τέλος ο κος Βαγγέλης Δημητρόπουλος, Γιατρός – Υπεύθυνος Εμβολιαστικού Κέντρου Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να εμβολιαστούν.

«Το 70% του προσωπικού της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας είναι εμβολιασμένο. Υπάρχουν άτομα που έχουν εκφραστεί αρνητικά ως προς τον εμβολιασμό.
Με τα νέα μέτρα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εγώ από την πλευρά μου, τους προτρέπω να εμβολιαστούν, να απαλλαγούν από τους φόβους που τους κάνουν αρνητικούς ως προς τον εμβολιασμό.

Δεν υπάρχει άλλος «δρόμος». Ο «δρόμος» της ελευθερίας είναι ακόμα μακρύς. Σίγουρα, θα μας ταλαιπωρήσει και τον ερχόμενο χειμώνα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι έρχονται για εμβολιασμό. Για παράδειγμα σήμερα (σ.σ. χθες), εμβολίασα τέσσερις 18χρονους. Από την Πέμπτη ανοίγει και η φόρμα για 15χρονους και 17χρονους.

Στο Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαλιάδας η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά. Καθημερινά στην εμβολιαστική γραμμή της Phizer εμβολιάζονται 280 πολίτες συνολικά. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις.

Μέχρι στιγμής στο Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαλιάδας έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 24.000, από τους οποίους οι μισοί είναι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Αυτό αφορά τη μονάδα της Phizer».

Όλη η επικαιρότητα