Ηλεία Πολιτική

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το 2021»

Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά που έφυγε ήταν αναμφίβολα η χρονιά των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων για τη χώρα μας.

Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές συνέπειες σε μια οικονομία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από δεκαετή κρίση. Αντιμετωπίσαμε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας που έλαβε πολύπλευρες διαστάσεις προκαλώντας της σοβαρότερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη μεταπολίτευση.

Παρά τη σοβαρότητα και τη κρισιμότητα των προκλήσεων είναι κοινή ομολογία ότι
καταφέραμε πολλά. Ενεργοποιήθηκε η ατομική και συλλογική ευθύνη, λάβαμε
έγκαιρα μέτρα, αποτρέψαμε την μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας, το κράτος
λειτούργησε αποτελεσματικά κάνοντας ψηφιακά άλματα ενισχύσαμε το εθνικό
σύστημα υγείας το οποίο δοκιμάστηκε αλλά άντεξε και συνεχίζουμε τη μάχη με
ελπίδα και αισιοδοξία που προέρχεται όχι μόνο από την αποτελεσματική και
καλύτερη -σε σχέση με άλλες χώρες αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και από
την έναρξη των εμβολιασμών.

Στον οικονομικό τομέα λήφθηκαν μέτρα για να περιοριστούν οι απώλειες για όλους τους πληττόμενους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Με αποτελέσματα μάλιστα, καθώς η ύφεση στη χώρα τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους ήταν μικρότερη από άλλες χώρες του νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία ενώ πριν από την πανδημία η χώρα μας παρουσίαζε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαικό μ.ο.

Στα εθνικά θέματα προασπίσαμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα σύνορα μας στον Έβρο, οι μεταναστευτικές ροές περιορίστηκαν σε ποσοστό 75%, έχουμε διεξάγει μια μεγάλη διπλωματική και πολιτική προσπάθεια κλείνοντας εκκρεμότητας πολλών ετών όπως η συμφωνία με Ιταλία και Αίγυπτο για θαλάσσιες ζώνες, με Αλβανία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο και βέβαια η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ προς τη δύση. Μετατρέψαμε τις ελληνοτουρκικές  διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές, όπως επίσης έχουμε καταφέρει να προκαλέσουμε μια γενικότερη συζήτηση και επαναξιολόγηση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας  και υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη απειλή κυρώσεων. Πέραν αυτού όμως κινούμαστε και στην ανάπτυξη ισχυρών συμμαχιών με άλλα κράτη της περιοχής όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ αλλά και στην εμβάθυνση των σχέσεων μας με παραδοσιακούς συμμάχους όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία. Μα πάνω από όλα οι ελληνικές ένοπλές δυνάμεις ήταν παρούσες καθόλη τη διάρκεια της κρίσης με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και πλέον ενισχύονται σημαντικά αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων.

Μέσα σε όλες αυτές τις προκλήσεις η ελληνική Βουλή πέρασε πάνω από 144 νομοσχέδια πολλά από τα οποία περιέχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το κράτος, την οικονομία, το περιβάλλον, την παιδεία, τη δικαιοσύνη που έχουν διαμορφώσει πλέον άλλες προϋποθέσεις για να ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον που θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η βασική πηγή αισιοδοξίας για το 2021, μια εμβληματική χρονιά αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση  των κρίσεων και προκλήσεων. Δείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γράψουμε νέες σελίδες επιτυχίας στην ιστορία του τόπου μας.

Αλλά η χρονιά που μόλις μπήκε έχει και πολλά άλλα αισιόδοξα μηνύματα. Η έναρξη του εμβολιασμού και η έγκριση πλέον και  άλλων εμβολίων, άλλων εταιριών, δείχνει ότι πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση από την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η χώρα μας, χάριν στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί  έχει κερδίσει την χαμένη της εμπιστοσύνη τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων που της δίνει τη δυνατότητα να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και έτσι παρά το γεγονός ότι λαμβάνει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, διατηρεί τα ταμειακά της διαθέσιμα στα ίδια επίπεδα και ταυτόχρονα αποπληρώνει τα προηγούμενα χρέη της προς το ΔΝΤ. Εμπιστοσύνη που φαίνεται και από τις αποφάσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, να επενδύσουν στη χώρα μας, δίνοντας νέα δυναμική στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντική ώθηση θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου σε μια ιστορική απόφαση για την ΕΕ που για πρώτη φορά αποφάσισε τον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αντλήσει μέσα στο 2021 5,5 δίς ευρώ και συνολικά τα επόμενα χρόνια 32 δις εκτός των λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ξεπερνώντας λοιπόν την πανδημία, ακόμα και αν αυτό γίνει σταδιακά μέσα στο έτος, διαμορφώνοντας το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας , αναμορφώνοντας το κράτος το οποίο θα παρέχει πλέον ολοένα και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, με τον τουρισμό να απογειώνεται ξανά από το καλοκαίρι επηρεάζοντας θετικά όλους τους συναφείς κλάδους είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα αναπτυχθεί ξανά και μάλιστα, όπως προβλέπουν και οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας που θα διασφαλίσουν οι ισχυρές μας συμμαχίες, η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς και η σημαντική ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων που θα υλοποιείται εντός του έτους.

Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις και τις πολυεπίπεδες προκλήσεις. Έχουμε καταφέρει πολλά και μπορούμε ακόμα περισσότερα. Το 2021 όλοι μαζί, με κοινό αγώνα για την Ελευθερία μας θα ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας, και θα να ξαναμπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης  και της δημιουργίας. Έχουμε κάθε λόγο να το ελπίζουμε και να είμαστε αισιόδοξοι.

Όλη η επικαιρότητα