Αρθρογραφία

Ανησυχία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Άρθρο του Αθ. Κατσίμπελη.

Οι μαθητές οφείλουν αύριο να παρουσιαστούν στο σχολείο με μάσκα, επιδεικνύοντας εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα COVID-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους/τις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις των παιδιάτρων περί δραματικής αύξησης των κρουσμάτων Covid σε παιδιά λίγες μόλις ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Οι παιδίατροι εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στον εμβολιασμό των παιδιών, ηλικίας 12- 17 ετών, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα στις σχολικές αίθουσες και καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τους μαθητές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, «έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού θα μολυνθεί» και προσέθεσε πως «έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε σε γυμνάσιο και λύκειο, αν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην παρούσα φάση κι ενώ δεν έχουν ακόμη επαναλειτουργήσει τα σχολεία, 1 στα 4 κρούσματα αφορά σε παιδιά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 3 στα 4 κρούσματα σε μαθητές όταν επι- στρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το τελευταίο διάστημα αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών, η οποία προφανώς με τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν θα ανακοπεί εύκολα ή άμεσα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε αισιόδοξη, επαναλαμβάνοντας ότι οι οικογένειες των μαθητών αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι προστατευμένοι χάρη στον εμβολιασμό. «Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλάζει πλήρως τον χάρτη. Πέρσι κλείναμε το τμήμα με λίγα κρούσματα για να προστατεύσουμε τα σπίτια. Φέτος, όμως, τα σπίτια είναι θωρακισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Open η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι τα πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις κρουσμάτων σε σχολική αίθουσα ακολουθούν τη διεθνή τάση, σημειώνοντας ότι «σε περί- πτωση κρούσματος όλο το τμήμα θα κάνει δύο rapid tests δωρεάν από το κράτος, ενώ τα παιδιά που θα είναι πιο κοντά στο κρούσμα θα κάνουν σχεδόν κάθε μέρα τεστ, ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν self test». Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και δικό τους κόστος, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα μπαίνει σε τάξη χωρίς κάλυψη».

Η αλήθεια είναι πως στην εκπαιδευτική κοινότητα επικρατεί αγωνία για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας αγνοώντας την προτροπή του Π.Ο.Υ. για τις φυσικές αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στις σχολικές αίθουσες και για την προτροπή να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα.  Έτσι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ενώ πρέπει να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια, επιστρέφουν κάτω από συνθήκες υπερμετάδοσης του Covid-19 με το Υ.ΠΑΙ.Θ. να αρνείται να λάβει το απαραίτητο μέτρο της διασφάλισης αποστάσεων τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στα οχήματα που μεταφέρουν μαθητές.

*O Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management // Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Όλη η επικαιρότητα