Ηλεία

Ανοιχτή επιστολή αναγνώστριας στον δήμαρχο Ήλιδας, Γιάννη Λυμπέρη

Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΠΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ήλιδας η φιλόλογος κ. Ειρήνη Πασσά αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, ούσα βαθύτατα απογοητευμένη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Ήλιδας τα τελευταία χρόνια. Όπως κάθε πολίτης που σέβεται και αγαπά τον τόπο του, έτσι κι εγώ, ορμώμενη από μια πηγαία αγανάκτηση που προκύπτει από την αδράνεια και τη στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, λαμβάνω το θάρρος να απευθυνθώ στη δημοτική αρχή και την κεφαλή του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να σας εκθέσω τους προβληματισμούς μου και να σας καταθέσω τις προσωπικές μου προτάσεις. Προλογίζω τους σκοπούς μου, λέγοντας ότι πρόθεσή μου είναι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να αποτελέσουν τους αρωγούς στην προσπάθεια που θα ξεκινήσετε για την εξυγίανση του τόπου και την παίδευση των δημοτών.

Είναι πασιφανές ότι ο Δήμος Ήλιδας καθώς και ο Νομός Ηλείας στο σύνολό του έχουν απομακρυνθεί από το μονοπάτι της ανάπτυξης και της προόδου, εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική δυσπραγία δεν αποτελεί άλλοθι, καθώς στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αρκετοί δήμοι της χώρας επλήγησαν και ενεργούσαν προκειμένου να ορθοποδήσουν, άλλοι βρήκαν το εφαλτήριο για να βελτιωθούν με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν δήμους – πρότυπα σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς, ο Δήμος Ήλιδας όχι μόνο δεν προσπάθησε να ανακάμψει πνευματικά, πολιτιστικά και οικονομικά, αλλά βυθίστηκε στη δίνη της απάθειας, της δειλίας στην ανάληψη πρωτοβουλιών και της ανάλωσης σε διαμάχες με κύριο επιχείρημα την έλλειψη πόρων.

Η υπομονή είναι αρετή, αλλά κάποια στιγμή εξαντλείται. Οι δημότες έκαναν υπομονή, πίστεψαν σε υποσχέσεις και στις φρούδες ελπίδες που δίνονταν κατά καιρούς για ανάπτυξη και εξυγίανση του τόπου και κάποια στιγμή κουράστηκαν, εγκατέλειψαν την προσπάθεια και άφησαν να τους κυριέψουν αρνητικά συναισθήματα όπως μίσος για το ωραίο, ζήλια για το καινούργιο, εκδίκηση για το συνδημότη που επιζητά την πρόοδο. Οι δημότες σας, κύριε Δήμαρχε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν χάσει κάθε ίχνος σεβασμού και ευγένειας προς το συνάνθρωπο και την περιουσία του. Καθημερινά, κατά την παραμονή μου στην πόλη της Αμαλιάδας, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, γίνομαι μάρτυρας εικόνων θλιβερών: πολίτες να ουρούν μπροστά σε οικίες, να πετούν σκουπίδια όπου βρουν, να βωμολοχούν σε δημόσιους χώρους και γενικότερα, να αποδεικνύουν περίτρανα ότι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει το δήμο Ήλιδας είναι μια: κατάντια.

Σας παρακαλώ θερμά να αναλογιστείτε όσα σας γράφω με πόνο καρδιάς για τον τόπο μου. Όπως αντιλαμβάνεστε η επιστολή μου δεν έχει στόχο να στηλιτεύσει το έργο σας, αλλά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη προόδου του δήμου Ήλιδας σε όλους τους τομείς. Επιπλέον, σας προτρέπω να δείξετε το δρόμο, ως κεφαλή του τόπου, για αλλαγή. Η αλλαγή αυτή δε θα έρθει με τις διαμάχες με όμορους δήμους (π.χ. Δήμος Πύργου), αλλά με τη συνεργασία και την ομόνοια, δε θα έρθει με την αναμόχλευση κοινότυπων ζητημάτων που οφείλουν να είναι δεδομένα το 2020 (π.χ. καθαριότητα, ύδρευση – αποχέτευση, κ.ά.), αλλά με τη γρήγορη επίλυσή τους και την ενεργοποίηση για καινοτόμες ιδέες που θα αναδείξουν ότι αυτός ο δήμος τελικά κάτι αξιόλογο έχει να παρουσιάσει. Με γνώμονα την ανάπτυξη και τον εξευγενισμό των πολιτών, ο τόπος θα μπορέσει να αναδείξει την απαράμιλλη ομορφιά του.

Παρακάτω σας παραθέτω τις προτάσεις που σκέφτηκα ως απλή δημότης του δήμου Ήλιδας, που έχω ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η διαμονή μου εκεί διαρκώς έφερνε στο νου μου το ερώτημα: γιατί η Αμαλιάδα να μην μπορεί να κάνει τα ίδια και καλύτερα, την ώρα που όχι μόνο δε στερείται αλλά υπερτερεί σε πολλά σημεία από αυτούς; Γιατί να μην μπορεί ο Δήμος Ήλιδας; Γιατί, εν τέλει, να μην μπορεί ολόκληρος ο Νομός Ηλείας; Απώτερος στόχος μου με τις παρακάτω προτάσεις μου είναι να λάβουν ενεργό δράση οι δημότες και επιτέλους η ουσιαστική σύμπραξη δήμου και δημοτών να αναβαθμίσει πνευματικά και υλικά αμφότερους.

Για την πόλη της Αμαλιάδας, συνδυαστικά με τα χωριά του Δήμου Ήλιδας προτείνω τα εξής:

  1. Καθιέρωση Πανηλειακής εβδομάδας Αρχαίας Ήλιδας: θα περιλαμβάνονται ιστορικοί περίπατοι, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από νοικοκυρές και παραγωγούς του δήμου, πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των σχολείων του δήμου.
  2. Άμεση ανακαίνιση του κτιρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης – στην οποία δύο φορές έχω κάνει δωρεά βιβλίων και θλίβομαι με την αποκρουστική εικόνα του κτιρίου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά – καθώς και του δημαρχείου της πόλης. Η ανακαίνιση είναι εφικτή μέσω σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  3. Επαναλειτουργία του δημοτικού αναψυκτηρίου στην πλατεία του Ανεμόμυλου – όπου η δική μου γενιά είχε την τύχη να ζήσει τον παλμό μια πλατείας γεμάτης παιδικές φωνές και ζωντάνια από κόσμο.
  4. Σύσταση στους κατοίκους για επιμέλεια και καθαριότητα των οικοπέδων τους και ανάληψη πρωτοβουλίας καθαρισμού από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου με το αντίστοιχο αντίτιμο.
  5. Διαφήμιση στο διαδίκτυο από το τμήμα Προώθησης ή Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Ήλιδας – αν δεν υπάρχει να συσταθεί – και ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του δήμου προς τους πολίτες.
  6. Δημιουργία δημοτικού parking στην πόλη της Αμαλιάδας με τις κατάλληλες προδιαγραφές (ασφαλτόστρωση, σήμανση, οριοθέτηση θέσεων, φωτισμός).
  7. Φωτισμός σε πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές του δήμου – προώθηση της ενεργειακής ανάπτυξης.
  8. Ενεργοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Ήλιδας, κατόπιν προτροπής του δήμου, για παρουσίαση προτάσεων σχετικά με την ανάδειξη του πολιτισμού του δήμου.
  9. Συνεργασία του Δήμου Ήλιδας με τον εμπορικό σύλλογο και τους καταστηματάρχες για μείωση των καφενείων και προτροπή των ιδιοκτητών των καταστημάτων για ενοικίαση του χώρου τους για τη δημιουργία π.χ. παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου, κ.ά. Η πόλη της Αμαλιάδας έχει πολλά καφενεία, τα οποία δε βοηθούν στην παίδευση των πολιτών προς τον εξευγενισμό, αντίθετα συμβάλλει στην άξεστη συμπεριφορά τους, που παρατηρείται επανειλημμένως.
  10. Αξιοποίηση του πολιτιστικού κέντρου με θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές όλο το χρόνο. Επιβάλλεται η συνεργασία με δήμους άλλων νομών π.χ. Δήμος Αττικής.
  11. Σύσταση προγράμματος: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ! με ενημέρωση των πολιτών και δράσεις.
  12. Δημιουργία παιδικών χαρών και παιδικής χαράς για ΑμεΑ – σύμφωνη με τη νομοθεσία και υλοποίηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  13. Καθιέρωση ημέρας διευθέτησης θεμάτων – ζητημάτων των δημοτών (π.χ. αγωγοί σπασμένοι, ελλιπής φωτισμός, θέματα που άπτονται επίλυσης από τον δήμο). Με την πρόταση αυτή θα λειτουργεί το αρμόδιο τμήμα εντός του δήμου και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους δημότες.
  14. Διαμόρφωση του λαογραφικού μουσείου με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορίας του δήμου και του νομού σε διάφορες ιστορικές περιόδους, τίμηση επιφανών ηρώων και προσωπικοτήτων.
  15. Μετατροπή του σιδηροδρομικού σταθμού σε μουσείο.

Για τον οικισμό της Κουρούτας  – προκειμένου να αποτελέσει τουριστικό προορισμό, διότι έχει απωλέσει αυτή την ιδιότητα – προτείνω τα εξής:

  1. Ανάπλαση της πλατείας και ονομασία αυτής – φωτισμός, καινούργιες πλάκες, καινούργια παγκάκια.
  2. Δημιουργία θερινού κινηματογράφου στο δάσος της Μαραθιάς.
  3. Αξιοποίηση από τη δημοτική αρχή του δημοτικού κάμπινγκ με αναψυκτήριο, παιδική χαρά, εστιατόριο, τουαλέτες και περίπτερο πληροφοριών για τους κατασκηνωτές: παροχή φυλλαδίων με χάρτη της πόλης, αξιοσημείωτων ιστορικών μνημείων του νομού προς επίσκεψη κ.ά. – το φυλλάδιο θα προκύπτει δωρεάν από τη διαφήμιση των καταστημάτων της πόλης και του οικισμού.
  4. Ανάπλαση του δάσους της Μαραθιάς και σύνδεσή του με την Κουρούτα.
  5. Πινακίδες κατά μήκος του οικισμού και σύσταση οδών στον οικισμό.
  6. Δημιουργία περίπτερου θαλάσσιων σπορ.
  7. Κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης περιμετρικά της παραλίας και καθαριότητα της παραλίας πριν την τουριστική περίοδο.
  8. Επαναφορά της γιορτής της σαρδέλας στο Παλούκι με εορτασμούς.
  9. Ουσιαστική οριοθέτηση των ομπρελών στην παραλία από όλα τα καταστήματα.
  10. Ουσιαστική εξάλειψη του φαινομένου της ηχορύπανσης που γίνεται ανυπόφορη τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για τις παραπάνω ενέργειες, σας προτρέπω να προβείτε σε μια πράξη τολμηρή και συνάμα αξιέπαινη που κάνουν κι άλλοι δήμοι της χώρας. Μπορείτε να ζητήσετε τις συμβουλές από άλλους δήμους που έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να καινοτομούν σε διάφορους τομείς. Παραδειγματιστείτε λόγου χάρη από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος δε δίστασε να ζητήσει τη βοήθεια του Δήμου Περιστερίου για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ και σίγουρα κάτι θετικό θα βγει.

Είναι στο χέρι όλων μας και πρωτίστως στη θέληση τη δική σας να αλλάξει άρδην ο Δήμος Ήλιδας. Ας μην ακουγόμαστε πια ως δήμος για αρνητικές ειδήσεις, αλλά για λαμπρά επιτεύγματα που γίνονται με το χαμόγελο, τη θετική ενέργεια και το μεράκι των αρχών του τόπου και των δημοτών. Είθε στο μέλλον να αποπνέει ο αέρας της ανανέωσης, της θετικής αύρας και των καινοτομιών στα χώματα τούτα που έχουμε την ευλογία και την τιμή να πατούμε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Θα είμαι στη διάθεσή σας, εγώ και πολλοί άλλοι που μοιραζόμαστε αυτές τις σκέψεις για το Δήμο Ήλιδας. Και είμαστε πολλοί.

Με εκτίμηση,

Πασσά Ειρήνη.


Το Patrisnews δίνει στους αναγνώστες του την ευκαιρία να “ακουστούν”. Στείλτε κι εσείς την δική σας “παρέμβαση”, τις δικές σας προτάσεις, για τον δήμο και την περιοχή σας στο e-mail μας:

patrisnews@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα