Ηλεία Οικονομία

«Ανοιχτοί- κλειστοί» μέχρι την… πόρτα και στην Αμαλιάδα

Σε μια  πρωτόγνωρη… επαναλειτουργία, μπήκε από χθες και η αγορά της Αμαλιάδας με την εφαρμογή του click away κατά… Μπαμπινιώτη «παράδοση εκτός/ παραλαβή εκτός», με καταστηματάρχες και καταναλωτικό κοινό, να «ψάχνουν» τα απαραίτητα «βήματα», ώστε να μην συμβεί κανένα «παρατράγουδο» με τον νόμο!

Η γνώση αφέθηκε «ελεύθερη» με την κανονική επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων, όπως και ο καλλωπισμός με το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων – πάντα με συγκεκριμένο αριθμό πελατών, ραντεβού, μάσκα και αποστάσεις -, ωστόσο η νέα τάξη πραγμάτων με το click away στα υπόλοιπα καταστήματα που την έναρξη του lock down, παρέμεναν κλειστά κατέδειξε ότι ο κόσμος περισσότερο ήταν σε μια διερεύνηση και αμηχανία, παρά ανάγκη για ψώνια, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Οι περισσότεροι ψώνιζαν τα απολύτως απαραίτητα είδη ένδυσης για την χειμερινή περίοδο, παρά είδη που θα τα συνδύαζαν με μια έξοδο ή επίσκεψη, μιας και αυτά για την φετινή εορταστική περίοδο είναι απαγορευμένες λέξεις!

Μερίδα των καταστηματαρχών υποστήριξε ότι αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούν στο μέτρο του click away και για λόγους υγείας και για να καταφέρουν και τα μαγαζιά τους κάπως να δουλέψουν αυτό το διάστημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη κατηγορία καταστηματαρχών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει, ούτε προς όφελος των ίδιων, ούτε προς διευκόλυνση στις αγορές του καταναλωτικού κοινού, ζητώντας από την κυβέρνηση το κανονικό άνοιγμα των μαγαζιών, με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων πρόληψης από τον ιό, αλλά και πραγματική στήριξή τους.

Γιώργος Δημητρόπουλος, Βιβλιοπανόραμα

«Ξεκινήσαμε και τα βιβλιοπωλεία, μετά από αρκετή καθυστέρηση, γιατί θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γενικότερα στην Ευρώπη τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά. Ο κόσμος βγήκε έξω, έρχεται να ψωνίσει, γιατί του έλειπε το βιβλίο για συντροφιά και γιατί έχει βαρεθεί πλέον τηλεόραση και διαδίκτυο με αυτά που βλέπει.

Η κίνηση τουλάχιστον σήμερα είναι ζωηρή. Τηρούμε όλα τα μέτρα στο χώρο μας και οι πελάτες κρατούν τις αποστάσεις».

Βλάσης Ρούτσης, Κουρείο

«Δουλεύουμε μόνο με ραντεβού για συγκεκριμένη ώρα, ώστε να μην περιμένει και κόσμος έξω. Έχουμε ήδη αρκετά κλεισμένα ραντεβού για τις επόμενες μέρες, αλλά πιστεύω ότι στην προηγούμενη καραντίνα η ζήτηση με το άνοιγμα ήταν μεγαλύτερη.

Τώρα ο κόσμος έχει καμφθεί ψυχολογικά γιατί βλέπει ότι όλο αυτό με τον ιό συνεχίζεται και δεν έχει διάθεση. Αυτό συνδυάζεται και με την λειτουργία και των υπόλοιπων μαγαζιών με τον τρόπο που γίνεται πλέον.

Είναι λίγο περίεργη η κατάσταση και δεν ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι, για πόσο θα παραμείνουμε ανοιχτοί. Τα προβλήματα από το κλείσιμο και το κλίμα, τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε και όταν κάτι επαναλαμβάνεται δυσκολεύει γενικότερα την ψυχολογία όλων μας».

Γιάννης Γεωργακόπουλος – Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Κοσμηματοπωλείο

«Είμαστε ανοιχτοί – κλειστοί μέχρι την πόρτα! Το να δειγματίζεις κάποια είδη, όπως εμείς για παράδειγμα τον χρυσό στην πόρτα ή άλλα καταστήματα όπως ένδυσης τα ρούχα στην πόρτα, όπως και το 80% του εμπορίου.

Πιστεύω το click away είναι ένα μέτρο που δεν θα «δουλέψει». Καλύτερα, λοιπόν, να γυρίσουμε στην πρωταρχική κατάσταση που έλεγαν με του κάθε καταστήματος τα τετραγωνικά να μπαίνει μέσα ο ανάλογος αριθμός πελατών, παρά αυτό που συμβαίνει με αυτό το μέτρο.

Είναι ένα μέτρο δώρο – άδωρο. Να το δει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αυτή την εβδομάδα ότι δεν μπορεί να ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο και να το αποσύρει η κυβέρνηση».

Φίλιππος Δαλαμάρας – Είδη ένδυσης

«Είναι οι απαιτήσεις της εποχής και της πανδημίας. Τι να κάνουμε; Ελπίζουμε κι αυτό να λειτουργήσει σε έναν βαθμό, που δεν θα φτάνει πιστεύω ούτε το 50%, αλλά ώστε μέχρι και αυτό να φτάσει, ώστε να καλύψουμε κάπως τα καθημερινά μας έξοδα και όχι τις μεγάλες ζημιές τις οποίες συνεχίζουμε να έχουμε και συσσωρεύονται.

Ο τελευταίος μήνας του έτους είναι ο καλύτερος για όλα τα καταστήματα. Αφού η πανδημία δεν το επιτρέπει, ακολουθούμε κι εμείς τις επιταγές των μέτρων. Υπομονή και να το ξεπεράσουμε, για να επανέλθουμε στην ομαλότητα».

Όλη η επικαιρότητα