Ελλάδα

Ανομία ή… αστυνομία; Διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί μιλούν για το Σώμα Φύλαξης Πανεπιστημίων

Σωστή χαρακτηρίζουν πολλοί Πανεπιστημιακοί την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Σώματος Φύλαξης των Πανεπιστημίων, ώστε να επικρατήσει, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, κλίμα ασφάλειας και ευταξίας σε αυτά διευκολύνοντας παράλληλα το έργο καθηγητών και φοιτητών.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία «ήρθε» χρονικά μετά την επίθεση διαπόμπευσης κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντώνη από ομάδα αυτοαποκαλούμενων αναρχικών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει τεθεί, θα πρόκειται για ένα Σώμα με ειδική εκπαίδευση που θα εδρεύει στα ΑΕΙ και θα φροντίζει για την αποφυγή εγκληματικών και γενικότερα παραβατικών συμπεριφορών στους χώρους των Πανεπιστημίων, μετά από συνεννόηση με τις Πρυτανείες.

Σκεπτικισμός για την υλοποίηση του μέτρου αυτού, πάντως, υπάρχει ανάμεσα και στους πανεπιστημιακούς «κύκλους», με καθηγητές να υποστηρίζουν ότι τυχόν τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τις Συγκλήτους, υποστηρίζοντας ότι τα Πανεπιστήμια έχουν κατοχυρωμένα συνταγματικά το αυτοδιοίκητο.

Στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», μίλησαν για το θέμα αυτό διακεκριμένοι καθηγητές, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους πάνω σε αυτήν την αμφιλεγόμενη – για πολλούς – εξαγγελία, που υλοποιείται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τάκης Ι. Κανελλόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Δικαίου της Ε.Ε. :«Σωστή απόφαση αλλά με προσοχή»

«Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία μου ως καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρώ ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία «Σώματος Φύλαξης των Ελληνικών Πανεπιστημίων» είναι σωστή.

Το Σώμα αυτό θα βοηθήσει στο να επικρατήσει κλίμα ευταξίας και ασφάλειας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, θα διευκολυνθεί το ερευνητικό και διδακτικό έργο των ελλήνων καθηγητών και των φοιτητών μας, θα διασφαλιστούν πολύτιμα υλικά εργαστηρίων, ηλεκτρονικοί  υπολογιστές, διδακτορικές διατριβές, κτιριακές εγκαταστάσεις  και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας των πανεπιστημίων μας και θα αποτραπούν θλιβερά και βίαια περιστατικά σε βάρος των πρυτανικών αρχών, προερχόμενα κυρίως από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία,  όπως πρόσφατα το απαράδεκτο και πρωτάκουστο επεισόδιο σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (πρώην ΑΣΟΕΕ), το οποίο εξέθεσε τη χώρα μας διεθνώς και λύπησε όλους τους έλληνες.

Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη στελέχωση, οργάνωση και καθημερινή λειτουργία του Σώματος αυτού, διότι ο πανεπιστημιακός χώρος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Το σώμα αυτό δεν πρέπει να έχει στρατιωτική ή αστυνομική οργάνωση και λειτουργία. Πρέπει να χρησιμοποιεί την πειθώ και όχι τη βία ως μέσο εκτέλεσης των καθηκόντων του. Και μόνο σε ακραίες καταστάσεις να ειδοποιεί την Αστυνομία για να επέμβει.

Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το Πανεπιστήμιο από την ελληνική κοινωνία. Η διδασκαλία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και διαθέσιμη σε κάθε έλληνα που επιθυμεί να έχει πρόσβαση στη μετάδοση γνώσεων.

Επομένως, κατ’ αρχήν θεωρώ ότι η απόφαση είναι σωστή, αρκεί η υλοποίησή της να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή».

 

Χρήστος Μπούρας,Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: «Χρειάζεται πολιτική βούληση και τόλμη»

 

«Καταρχάς, δεν μιλάμε για Αστυνομία. Μιλάμε, και είναι αυτό που θα ‘θελα εγώ, για ένα Σώμα εκπαιδευμένο κατάλληλα, το οποίο δεν θα έχει προανακριτική αρμοδιότητα και θα ανήκει στην δικαιοδοσία του Πρύτανη και της Συγκλήτου.

Νομίζω ότι για το Πανεπιστήμιο Πατρών αυτό αρκεί. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε έλεγχο εισόδου με κάρτα και είναι κάτι που δεν θα βοηθήσει στην παρούσα φάση, όπως και η αυστηροποίηση του νομικού – θεσμικού πλαισίου του.

Αυτό με τήρηση του νόμου αρκεί. Χρειάζεται, βέβαια, πολιτική βούληση και τόλμη. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα. Διότι οι νόμοι είναι υπαρκτοί, αλλά χωλαίνει η εφαρμογή τους.

Οι καιροί είναι γεμάτοι από τις δυσώδεις οσμές της επιβολής της κυριαρχίας της βίας, της μη αποδοχής της διαφορετικής γνώμης και του εξοβελισμού και τελικά της απαξίας της ανθρώπινης οντότητας».

 

Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: «Η Σύγκλητος θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει»

«Τα Πανεπιστήμια έχουν κατοχυρωμένα συνταγματικά το αυτοδιοίκητο. Επομένως, ο τρόπος φύλαξης, ο τρόπος περιορισμού της πρόσβασης είναι στην ευθύνη της Συγκλήτου.

Άρα, η Σύγκλητος, που είναι και το ανώτερο όργανο στο Πανεπιστήμιο, θα αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να μην γίνει.

Από μεμονωμένα περιστατικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε γενικότερες κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό που έγινε με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Και επαναλαμβάνω αυτό μπορεί να το αποφασίσει η Σύγκλητος. Ούτε καν ο Πρύτανης δεν μπορεί να το αποφασίσει. Είναι αποφάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων και των Συμβουλίων των Πρυτάνεων. Δεν είναι ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Την προτροπή του Πρωθυπουργού θα την σκεφτούμε οι Πανεπιστημιακοί, και θα την σκεφτούμε σοβαρά, αλλά από κει και πέρα το θέμα είναι στην αρμοδιότητα των Συγκλητικών».

 

Όλη η επικαιρότητα