Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ένα ανεπαρκές πρόγραμμα

Το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε επαγγελματίες και μη που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α’ κατοικία, δείχνουν τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτά, από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, που συμπληρώθηκαν οι πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών που έχουν στεγαστικά δάνεια για το πρόγραμμα είναι ότι μέσα σε ένα 24ώρο λειτουργίας της ειδική πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι αιτήσεις που υποβλήθησαν άγγιξαν τις 3.988.

Και αυτό λόγω του ότι το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ένα ευρύ αριθμό πολιτών αφού μοναδικό κριτήριο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που έχουν πάρει στεγαστικό.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμών.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο. Το κράτος έρχεται αρωγός στους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι, η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο.                                                                                                        Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.                                                                                                                  Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί και οδηγούνται σε πλειστηριασμό, με σκοπό να αποτραπεί αυτός επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 50% το 2ο τρίμηνο και κατά 30% το 3ο τρίμηνο. Βασικά κριτήρια είναι η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» ανακούφιση για του πολίτες    

Ανακούφιση σε όλους τους πολίτες που έχουν πραγματικά οικονομική αδυναμία λόγω της πανδημίας και καλούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους παρέχει σύμφωνα με τον Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το πρόγραμμα «Γέφυρα» που ψηφίστηκε στη Βουλή για την επιδότηση δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ο κ. Κουρμούσης τονίζει ότι το πρόγραμμα αφορά και τους ενήμερους δανειολήπτες, δηλαδή και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, «υπό την έννοια ότι το κράτος προσπαθεί να δώσει μια επιβράβευση στους συνεπείς συμπολίτες μας δηλαδή σε αυτούς που με πολύ μεγάλη δυσκολία παραμένουν και θέλουν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως θυσιάζοντας άλλες ανάγκες ή περιορίζοντας άλλες δαπάνες».

Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι η επιδότηση δεν είναι πολύ μικρότερη, περίπου 10%, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με τα εξυπηρετούμενα, και είναι περισσότερο σημειολογική υπό την έννοια της επιβράβευσης στους συνεπείς.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξήγησε ότι υπάρχει σήμερα περίπτωση να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με την πιθανότητα να χάσει το σπίτι του και να παραμένουν οι οφειλές συν τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, και αυτά να τα κληρονομήσουν και τα παιδιά του. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή να «μην έρθει κανείς αντιμέτωπος με αυτό το σενάριο, ο νόμος όμως δίνει την ευκαιρία να καθαρίσει από όλα αυτά τα προβλήματα με “αντάλλαγμα” την απώλεια της ιδιοκτησίας της περιουσίας».

Ο στόχος του νέου νόμου δεν είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους, σημείωσε.

Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ

 «Απευθύνεται σε πολύ κόσμο»

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο επιχειρηματικός κόσμο από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αφού όπως υποστηρίζουν απευθύνεται σε πολύ κόσμο, δυνατότητα που δεν διέθεταν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της διευκόλυνσης των δανειοληπτών για την εξόφληση των στεγαστικών.

«Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” είναι ένα καινούριο πρόγραμμα το οποίο φιλοδοξούν και εμείς ελπίζουμε από την μεριά μας ότι θα εξυπηρετήσει αρκετό κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι έχει τη δυνατότητα επιδότησης για ένα εννεάμηνο των δόσεων των δανείων τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Το επιμελητήριο είναι ενήμερο πάνω σε αυτά τα θέματα, έχει αρμόδιο τμήμα που θα στηρίξει τους ανθρώπους μας εδώ. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει μία ενίσχυση μέχρι και 90% των δόσεων για εννέα μήνες και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 30 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής είναι μάλλον απλή από ότι φαίνεται. Αφορά και ενήμερα και μη ενήμερα δάνεια με κριτήριο πάντα την προστασία της  πρώτης κατοικίας. Δεν μπορώ να κρίνω εγώ αν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα πρόγραμμα που πάει να άρει κάποιες δυσκολίες και απευθύνεται σε πολύ κόσμο. Μετά την υποβολή αναμένουμε τα αποτελέσματα γιατί πράγματι σε άλλα προγράμματα δεν ήταν αντίστοιχα των προσδοκιών. Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, από τη συμμετοχή και τη βοήθεια που θα παρέχουν στους επιχειρηματίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος

«Έμπρακτη στήριξη στους δανειολήπτες»

Οι βουλευτές της Ν.Δ μίλησαν για ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί έμπρακτη στήριξη προς τους δανειολήπτες καθώς και ότι δείχνει την ευαισθησία της πολιτείας πάνω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρώτη κατοικία.

«Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” που έχει εγκαινιάσει η Κυβέρνηση είναι ένα πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας που επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση του στεγαστικού δανείου και διευκολύνει σημαντικά τους δανειολήπτες, οι οποίοι πλήττονται από τον κορωνοϊό, προστατεύοντας αποτελεσματικά την πρώτη τους κατοικία και αποτρέποντας τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μέσω του προγράμματος παρέχεται έμπρακτη στήριξη στους συνεπείς δανειολήπτες.                                               Ήδη, έχουν υποβληθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησής μας, την κοινωνική της ευαισθησία και την ικανότητά της να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και ανάγκες των συμπολιτών μας. Η διαδικασία, δε, γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Στα πλεονεκτήματα που δίνει στο δανειολήπτη το πρόγραμμα αυτό αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Νικολακόπουλος. «Τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις  οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος πετύχαμε να δώσουμε λύση σε δανειολήπτες που δεν προστατεύονταν με τον Νόμο 4605/2019, οπότε ήταν αναμενόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Με αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο και πλέον γίνεται αντιληπτή η έμπρακτη στήριξη του Κράτους, καθώς επιδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο το οποίο δίνει «ανάσα» και διέξοδο σε όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών και αποδεικνύεται έμπρακτα η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στον επαγγελματικό κόσμο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε επιτύχει σημαντική διεύρυνση στις κατηγορίες κάλυψης των δανειοληπτών και ταυτόχρονα απλή διαδικασία υποβολής της αίτησης, δύο σημεία που αποδεικνύουν την επιτυχία του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο και θεωρούμε ότι στην πορεία ο αντίκτυπος θα είναι θετικός σε όλη την κοινωνία», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ανεπαρκές το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

“Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” αποτελεί μια προσωρινή διευθέτηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια δίκαιη, οριστική και βιώσιμη λύση για το σύνολο των οφειλετών. Δεν απαντάει στο τεράστιο πρόβλημα των πλειστηριασμών, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, με ήδη τεράστια καταγεγραμμένη ύφεση, μείωση εισοδημάτων και δυσμενείς προβλέψεις για εκτόξευση της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα του θέματος είχε καταθέσει τροπολογία για την παράταση και διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου, που στηριζόταν σε εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα στον πυρήνα του και να ανακουφίσει τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε απόγνωση. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν υιοθέτησε την πρότασή μας. Η χώρα μας βίωσε τη σκληρή 10ετή κρίση της περιόδου των μνημονίων και τώρα έχει μπει σε μια νέα περίοδο τεράστιας ύφεσης. Η κυβέρνηση όφειλε να προτάξει την προστασία όσων πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία καταβολής των δόσεων των δανείων τους. Αντί για αυτό επιλέγει προσωρινές και ατελέσφορες πρακτικές, όπως το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” και τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που στερεί οριστικά την πρώτη κατοικία από χιλιάδες δανειολήπτες και μετατρέπει στην καλύτερη περίπτωση τους πιο ευάλωτους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους, προς ικανοποίηση των δανειστών- τραπεζών. Αναλαμβάνει, λοιπόν, την ευθύνη των επιλογών της, που οδηγεί τους δανειολήπτες σε αδιέξοδα και απόγνωση», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υποστηρίζει ότι είναι απροστάτευτη η κύρια κατοικία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

«Η κυβέρνηση κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς, παρουσιάζοντας ως αντίδωρο το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ’’ και το νέο πτωχευτικό κώδικα που μετατρέπει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.                                                                                               Το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” περισσότερο σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων ‘’κόκκινων’’ δανείων στις τράπεζες παρά για να προσφέρει τη βιώσιμη λύση που χρειάζονται οι δανειολήπτες σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και αυτό γιατί:                                               1) Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαιρούνται τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τα δάνεια των πυρόπληκτων περιοχών του 2007, όπως είναι η Ηλεία, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρηματιών οι οποίοι αποκλείστηκαν και από τα εργαλεία ρευστότητας μέσω των τραπεζών.                                                                                                            2)   Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια μόνο για 9 μήνες για όσους έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του covid-19, χωρίς να υπάρχει στρατηγική για τους αδύναμους δανειολήπτες και την προστασία της κύριας κατοικίας το επόμενο διάστημα, πλην των προβλέψεων του νέου πτωχευτικού που οδηγεί σε ρευστοποίηση περιουσίας.                                           3) Περιλαμβάνει αυστηρές προϋποθέσεις για τους “κόκκινους” δανειολήπτες, καθιστώντας ανέφικτη την εφαρμογή του. Για να κάνουν ρυθμίσεις με τις τράπεζες, οι δανειολήπτες πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ ποσό σε σχέση με το οφειλόμενο (αν οδεύει το ακίνητο σε πλειστηριασμό) και μετά το ποσό της ρύθμισης που θα συμφωνηθεί μηνιαίως. Επίσης, σε περίπτωση δανείου που έχει καθυστερήσει ως 90 ημέρες οι δανειολήπτες υποχρεούνται να πληρώσουν το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής και μετά να συμφωνήσουν σε ρύθμιση.

4)  Δεν περιλαμβάνει βιώσιμες και ρεαλιστικές ρυθμίσεις για τους εγγυητές, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ προβλέπει έντοκη επιστροφή της επιδότησης σε περίπτωση αδυναμίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Κατρίνης.

Οφέλη

 

Από τα μέχρι στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαπιστώνεται ότι:                                     Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.                                                        Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.                                                                                                    Ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, με την έμπρακτη στήριξη του Κράτους, αφού επιδοτούμε ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.                                                                                                   Αποτρέπεται η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.                                                                                         Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο των προηγούμενων ετών.

Όλη η επικαιρότητα