Ηλεία

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ηλείας στα «τελεσίγραφα» για εμβολιασμό

Όχι» στις λογικές του καταναγκασμού λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ηλείας.

Ρεπορτάζ Παναγιώτης Πεντάζος & Χρήστος Κανελλόπουλος

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις των υγειονομικών η κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας μιλούν για μια «πολιτική» διχασμού όχι μόνο του κλάδου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι τα όποια ελλείμματα στην διαδικασία του εμβολιασμού ώστε να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητά του, έχει να κάνει με την έλλειψη πρωτοβουλιών ενθάρρυνσης, κάτι που αντικαθίσταται με αποφάσεις και «τελεσίγραφα»…

Παραιτήσεις στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»…

Μάλιστα στο Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» κάποιοι εργαζόμενοι, βλέποντας την πολιτεία να κινείται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, έφτασαν σε σημείο παραιτήσεων.

Στην παρούσα φάση, πάντως, πρόκειται για περιπτώσεις  που βρίσκονται πολύ κοντά σε συνταξιοδότηση ή σχεδόν πλησιάζουν στο χρονικό όριο.

Εάν τελικά αυτές οι παραιτήσεις γίνουν αποδεκτές και συγχρόνως δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση ως προς τους εμβολιασμούς, από Σεπτέμβριο, θα αποτελέσουν σοβαρές απώλειες στο προσωπικό του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ίδιο νοσοκομείο εργαζόμενος που πιο παλιά νόσησε και είχε κινδυνέψει η ζωή του, αρχίζει εκστρατεία κατά του εμβολίου, με τη στήριξη συναδέλφων του.

Μάλιστα, συλλέγει και υπογραφές για να προσφύγει δικαστικά κατά της υποχρεωτικότητας, διαφωνώντας με την προσπάθεια «υποχρεωτικότητας» του εμβολιασμού…

Οι εργαζόμενοι Νοσοκομείου Πύργου

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, όπως επισημαίνεται  σε σχετική ανακοίνωση που εστάλη στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», συντάσσεται  με την  απόφαση  του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία αναφέρεται  ότι,  είναι υπέρ του εμβολιασμού  των υγειονομικών καθώς  είναι προφανές πως το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο όπλο προστασίας και ασφάλειας από τον ιο covid -19, αλλά αντίθετοι  στον εξαναγκασμό προς εμβολιασμό υπό την απειλή της διαθεσιμότητας/απόλυσης.

«Η πειθώ βασισμένη στα επιστημονικά δεδομένα θα αποτελέσει το βασικό κίνητρο για τον εμβολιασμό  όλων των υγειονομικών και όχι ο εξαναγκασμός και  η επιβολή πειθαρχικών μέτρων.

Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν  στον διχασμό της κοινωνίας, οι οποίες μας βρίσκουν αντίθετους.

Όχι στον διαχωρισμό των εργαζομένων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στις απειλές για άδειες άνευ αποδοχών και απολύσεις», τονίζουν η πρόεδρος του συλλόγου κα Μαλβίνα Κερερέ και τα μέλη του Δ.Σ.

 Αντιδρά και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

ΝΟΣΟΜΕΙΟ ΠΥΛΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Ότι «η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να αποποιηθεί των τραγικών ευθυνών που έχει συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας, επιδιώκει, γι’ άλλη μια φορά, να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να στοχοποιήσει εργαζόμενους, πολίτες και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ότι πάλι εκείνοι είναι που ευθύνονται για την αποτυχία των εμβολιασμών στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Συνεχίζοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παράλληλα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εμβολιαστική πορεία στη χώρα και η πολιτική επιλογή περί υποχρεωτικών εμβολιασμών μαρτυρεί, αφενός, την αποτυχία τους και αφετέρου, προσφέρει έδαφος σε λογικές καταναγκασμού και μαζικών πειθαρχήσεων.

Η συκοφάντηση και στοχοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία από την κυβέρνηση, που από ήρωες έγιναν οι δήθεν υπαίτιοι της διασποράς του covid-19, έχουν ως κοινή συνισταμένη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου για το μαζικό κλείσιμο νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Αντί να θωρακίσουν τα νοσοκομεία  από προσωπικό, προαναγγέλλουν λουκέτα και με διχαστικές πρακτικές προωθούν εκδίωξη εργαζομένων από νευραλγικές υπηρεσίες.

Είναι προφανές πως το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο όπλο προστασίας και ασφάλειας από τον κορωνοϊό…».

«Ανοίγει» ο δρόμος των απολύσεων;…

«Η ανάγκη για μαζική συμμετοχή στον εμβολιασμό δεν θα κρύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τον χειρισμό της πανδημίας. Καμία απόλυση και αναστολή μισθού με πρόσχημα τον εμβολιασμό», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκο- μείου Αμαλιάδας κ. Σ. Σωτηρό- πουλος

Ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι «το έλλειμμα εμβολιασμού,  δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα αλλά η σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της συλλογικής ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα…» και συνεχίζοντας, προσθέτει:

«Αντίθετα ο καταναγκασμός στον εμβολιασμό με ποινές, όπως την περικοπή μισθού ή την απόλυση θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για μαζικά πογκρόμ απολύσεων με κάθε αιτία και αφορμή που θα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως αντικοινωνική συμπεριφορά».

Ως σωματείο συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενθάρρυνση και προτροπή του κόσμου της εργασίας να εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος να στερηθεί την εργασία του ή το μισθό του με το πρόσχημα που προβάλει η κυβέρνηση, τη μη συμμετοχή του στον εμβολιασμό.

«Όχι στον διαχωρισμό των εργα
ζομένων σε εμβολιασμένους και
ανεμβολίαστους και στις απειλές
για άδειες άνευ αποδοχών και
απολύσεις», τονίζουν η πρόεδρος
του συλλόγου εργαζομένων Νοσο
κομείου Πύργου κα Μ. Κερερέ
και τα μέλη του Δ.Σ.

Θυμίζουμε στους κήρυκες του νέου διχασμού, οι οποίοι εργαλειοποιούν ακόμα και την πανδημία για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της πολιτικής τους, ότι δεν θα αφήσουμε την αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώσει μια νέα εργασιακή γαλέρα με μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και απολύσεις με όχημα τον εμβολιασμό. Καλούμε όλους τις/τους εργαζόμενες/ους στο δημόσιο να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τους ίδιους και συμβάλλοντας στον αγώνα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτή είναι στάση ευθύνης, απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό.

Η ανάγκη για μαζική συμμετοχή στον εμβολιασμό δεν θα κρύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τον χειρισμό της πανδημίας. Καμία απόλυση και αναστολή μισθού με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

Όλη η επικαιρότητα