Ηλεία

Απάντηση Μ. Βορίδη στον Α. Νικολακόπουλο – «Σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ οι ζημιές της 24ης Ιουλίου στην Αρχ. Ολυμπία»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος έκανε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων και στον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη σχετικά με τις ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020 σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμετάλλευσης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020, στην εν λόγω περιοχή επισημαίνεται ότι αφορούσαν κυρίως σε φυτικό κεφάλαιο ελαιόδεντρων. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν επισημάνσεις από κλιμάκιο γεωτεχνικών του ΕΛΓΑ και υποβλήθησαν αρχικές αιτήσεις ζημιάς από τους παραγωγούς.

Για τις καταγραφές των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων, θα γίνει μία πρώτη εκτίμηση το φθινόπωρο και η τελική εκτίμηση θα γίνει με την αναβλάστηση των δέντρων (την ερχόμενη άνοιξη) όπως η διαδικασία ορίζεται από τον κανονισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων( ΚΟΕ) και τη Γεωπονική επιστήμη.

Όσον αφορά στις ζημιές που διαπιστώθηκαν σε πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα της ανωτέρω περιοχής, σημειώνετε ότι το έργο των καταγραφών ολοκληρώθηκε από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Στη συνέχεια οι ζημιές του φυτικού και του παγίου κεφαλαίου, καθώς και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο κανονισμός κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων και οι κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών Οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το τέλος αντιπυρικής περιόδου όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία.

Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης αντικατάστασης των ζημιών.

Όλη η επικαιρότητα