Ηλεία Οικολογία Περιβάλλον

Απίστευτες εικόνες στις ακτές Σπιάντζας – Κατάκολου: Η θάλασσα ξεβράζει πλαστικά και… νεκρά πρόβατα

Ακούστε το άρθρο

Μια πραγματικά απίστευτη εικόνα αντικρίζουν τις τελευταίες ημέρες οι μόνιμοι κάτοικοι –αλλά και όσοι κάνουν την βόλτα τους ή αθλούνται- στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάτζας και του Κατακόλου… Μεγάλες ποσότητες πάσης φύσεως αντικειμένων –κυρίως πλαστικών μπουκαλιών- αλλά και… νεκρών ζώων έχουν συσσωρευτεί στην ακτή δημιουργώντας μια εικόνα που προκαλεί θλίψη και προβληματίζει ταυτόχρονα…

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς το πως αυτή η μεγάλη μάζα των πλαστικών ξεβράστηκε στην ακτή… πιθανότατα τα ρεύματα «οδήγησαν» τα πλαστικά αλλά και τα νεκρά ζώα (ανάμεσα τους και νεκρά πρόβατα, που θυμίζουν ανάλογο περιστατικό του περασμένου Δεκέμβρη σε παραλία του δήμου Ήλιδας), να κατευθυνθούν προς το συγκεκριμένο σημείο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολίτες που συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς διαφόρων σημείων περισυνέλλεξαν πλαστικά μπουκαλάκια που είχαν προέλευση από διάφορες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα (Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία κ.α.).

Φυσικά όλη αυτή ποσότητα πλαστικού μπορεί να προέρχεται κι από κάποιο «περαστικό» πλοίο που την «ξεφορτώθηκε» στα ανοιχτά…

Μαζί με άλλα αντικείμενα πάσης φύσεως δημιουργούν μια αποκρουστική εικόνα που θα πρέπει να ξυπνήσει συνειδήσεις…

«Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει»…

Κάτοικος της περιοχής –για την χειμερινή περίοδο- ο Γιώργος Αβραμόπουλος μιλώντας για τα «ευρήματα» που αντικρίζει καθημερινά περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο στην παραλία τονίζει πως «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας. Έχω μεγαλώσει στην περιοχή και θυμάμαι όταν ήμουν παιδί ότι δεν υπήρχαν, τόσα απορρίμματα, τόσα πλαστικά, και πάνω στην παραλία και πίσω από αυτή. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ και πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι. Ίσως μια εθελοντική δράση καθαρισμού… μέχρι και ψόφια πρόβατα έχουν βγει στην παραλία! Και χελώνες νεκρές! Είναι απίστευτη εικόνα… το καλοκαίρι είναι όλα καλά και το χειμώνα θυμίζει νεκροταφείο!

Εμείς οι άνθρωποι, θα πεθάνουμε, η φύση θα επιβιώσει! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ γύρω, κι εγώ μαζί, που προσπαθούν, μαζεύουν τα σκουπίδια… πρέπει να γίνει κάτι πιο συντονισμένα όμως, από όλη την Κοινότητα. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να καθαρίσουμε την ακτή, οι καντίνες να μην αφήνουν υπολείμματα. Όπως κρατάμε καθαρό το σπίτι μας έτσι πρέπει να κάνουμε και για το Περιβάλλον. Ας προβληματιστούν όλοι με αυτή την θλιβερή εικόνα».

Η Χριστίνα Βυθούλκα που διαμένει στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάτζας ανέφερε πως «Συνηθίζω να περπατάω στην παραλία και αντικρίζω πολλά σκουπίδια, κυρίως πλαστικά. Είναι μια εικόνα που προκαλεί θλίψη… ο κόσμος δεν σκέφτεται το Περιβάλλον. Ότι κάνουμε στο Περιβάλλον όμως γυρίζουν σε εμάς. Πρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω. Έχουν προσπαθήσει πολλές οργανώσεις ν` αλλάξουν κάποια πράγματα αλλά αν το ίδιο το Κράτος δεν κάνει κάτι δεν θ` αλλάξει τίποτα. Αν τα παιδάκια από το Δημοτικό δεν μαθαίνουν βασικά πράγματα για το Περιβάλλον δεν πρόκειται ν` αλλάξει τίποτα».

Μικροπλαστικά ακόμα και στον πλακούντα αγέννητων μωρών…

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ρύπανσης αξίζει να αναφερθεί πως τα τελευταία μόλις 18 χρόνια η τεράστια βιομηχανία πλαστικών έχει παραγάγει τόσο πλαστικό όσο είχε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WWF, τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο. Και τουλάχιστον 1/3 από αυτά τα πλαστικά απόβλητα έχει καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων (de Souza Machado et al., 2018).

Εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Είναι σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα σχεδόν 23.000 αεροπλάνα Boeing 747 κάθε χρόνο (Merkl et al., 2015). Οι περισσότερες από αυτές τις ποσότητες είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν (Jambeck et al., 2015) και θα παραμείνουν στη θάλασσα ρυπαίνοντάς τη.

Στα προαναφερθέντα θα πρέπει να προστεθεί η ζοφερή είδηση  που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020 και ανέφερε ότι επιστήμονες ανακάλυψαν –για πρώτη φορά– σωματίδια από μικροπλαστικά στον πλακούντα μωρών που ήταν ακόμα στον κοιλιά εγκύων γυναικών. Σημειώνεται ότι μικροσωματίδια πλαστικού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν νανοσωματίδια πλαστικού και σε ανθρώπινα όργανα (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα).

Χωρίς συστημικές αλλαγές, οδηγούμαστε σε διπλασιασμό της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών έως το 2030.

Η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς πλαστικού και η δημιουργία ενός κλειστού συστήματος στην αλυσίδα αξίας των πλαστικών είναι κομβικά σημεία για να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση έως το 2030.

Το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κινητοποιείται για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης και τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης. (φωτο: Χρήστος Κουλ)

Όλη η επικαιρότητα