Ηλεία

Απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Πύργου – «Κατεβάζουν ρολά» για τα δικαιώματά τους

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΥΡΓΟΣ

Και η Ηλεία κατεβάζει σήμερα «ρολά» με του εργαζομένους να αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Συνολικά 17 σωματεία συμμετέχουν στην σημερινή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου και με αιχμή του δόρατος την υπεράσπιση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καλούν άπαντες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους προκειμένου να υπερασπιστούν όλοι μαζί αναφαίρετα δικαιώματα και κεκτημένα χρόνων.

Χθες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία οι συμμετέχοντες αντιτάχθηκαν σθεναρά στο εργασιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την περασμένη Τρίτη.

Και μπορεί η ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη να αναμένεται στις 17 Ιουνίου, ωστόσο ήδη (και) το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις- διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις.

Τρύφωνας Αθανασόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΜΕ

«Οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα και αν ψηφιστεί»

«Ό,τι δεν διέλυσε η κρίση των προηγούμενων χρόνων, των μνημονίων και τα μέτρα όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχονται με την μορφή χιονοστιβάδας να το τσακίσουν οι νόμοι της πανδημίας που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας κατέθεσαν στην Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Τα μέτρα αυτά προφανώς και δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40.

Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στην λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην ψηφιστεί.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα δίνουμε συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα και αν ψηφιστεί».

Xρήστος Γαρύφαλλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως

«Διεκδικούμε εργασία και ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια»

«Όπως όλοι γνωρίζετε κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.

Είναι ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η Κυβέρνηση επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει από τα μνημόνια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως και όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και ενώνουμε την φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων συμμετέχοντας μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ στην κεντρική πλατεία του Πύργου με όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δίνοντας την δική μας δυναμική και ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες.
Δυστυχώς δεν υπήρξε συμμετοχή για να συμμετάσχουμε και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και έτσι όλοι μαζί θα δώσουμε ένα βροντερό”παρών” στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Διεκδικούμε εργασία και ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Το νομοσχέδιο – λαιμητόμος Χατζηδάκη δεν θα περάσει»

Aθανάσιος Κατσίμπελης, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου

«Ευθύνη και χρέος μας να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός εργασίας προωθούν προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας που σαρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, με το εκτρωματικό αυτό νομοσχέδιο επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αποτελεί ευθύνη και χρέος μας να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά αποτρέποντας την ψήφισή του.

Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, Το ΕΚΑ και δεκάδες άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα καθώς και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις της χώρας και στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 πμ».

Ανδρέας Ασημακόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

«Θα είναι μεγάλη η απάντηση των εργαζομένων»

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας συμμετέχει στην απεργία και καλεί το σύνολο των εργαζομένων να δηλώσουν το δυναμικό τους ‘’παρών’’.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό θα μας βρει όλους απέναντι.

Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή προεργασία και ένας μεγάλος συντονισμός με σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θεωρούμε η απάντηση που θα δώσουν οι εργαζόμενοι στον Πύργο θα είναι πολύ μεγάλη».

Σωκράτης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας

«Δεν θα περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας»

«Στα πλαίσια της συγκέντρωσης για τα εργασιακά, πρέπει όλοι να συγκέντρωσης απέναντι σε αυτόν τον εργασιακό Μεσαίωνα που επιθυμεί να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την αρχή, όταν κυκλοφόρησε, το τι ακριβώς μας περιμένει, όλοι οι εργαζόμενοι δηλώσαμε αγωνιστικό ‘’παρών’’, ειδικά οι υγειονομικοί του Ν. Ηλείας που έχουμε φάει στο πετσί μας την υποβάθμιση, την υποστελέχωση και την υποανάπτυξη που έχουμε στις νοσηλευτικές μας δομές, είπαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε και στον χώρο της εργασίας περαιτέρω υποβάθμιση. Στηρίζουμε το αγωνιστικό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και των εργατικών σωματείων, δηλώνουμε αγωνιστικό “παρών” στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου για να διαδηλώσουμε ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά και να μην περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας. Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε εργαζόμενο, δεν μπορούμε να έχουμε εξαθλίωση των εργαζόμενων, δεν μπορεί ο κόσμος της εργατιάς να υποστεί άλλη υποβάθμιση».

TA ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

1. ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
3. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΡΧ.ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ
6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
7. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΠΥΡΓΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
10. ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
12. ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ μέλος της ΟΓΕ
13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
15. ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
17. ΕΔΟΠ ΔΕΗ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής

Με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής το εργασιακό νομοσχέδιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 να λένε «όχι». Να σημειωθεί ότι η ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Πλέον, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη συζήτηση επί των άρθρων, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση, προτού τελικά κατευθυνθεί πρός την Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφισή του αναμένεται να γίνει στις 17 Ιουνίου, ημέρα που εκτός απροόπτου τον λόγο θα πάρουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Όλη η επικαιρότητα