Ποδόσφαιρο

Αποχή από τα γήπεδα: Τρεις μήνες μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο…

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου είχαμε την τελευταία δράση στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αλλά και τα τοπικά πρωταθλήματα  των ενώσεων , σε ολόκληρη τη χώρα. Από εκεί και μετά όλα μπήκαν στο ψυγείο ελέω κορωνοϊού, και σήμερα 4η Φεβρουαρίου 2021, συμπληρώνονται τρεις ολόκληροι μήνες απραξίας, δηλ. χωρίς ούτε μια προπόνηση, και κλειστά φυσικά  όλα τα γήπεδα! Ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση και μάλιστα μεσούσης της σεζόν, που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα! Και φυσικά το ερώτημα που παραμένει είναι ένα και μοναδικό?

Θα ξανά έχουμε φέτος δράση στη Γ’ Εθνική και τα τοπικά;;                Και αν ναι πότε;;;

Πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο με τα τωρινά δεδομένα και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, και γενικά της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ειδικά τις τελευταίες μέρες. Στις προτεραιότητες άλλωστε της κυβέρνησης δεν είναι δυστυχώς το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού,  κάτι το οποίο φάνηκε και την περασμένη Παρασκευή,  που ούτε καν μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο της επανέναρξης οι λοιμωξιολόγοι. Απλά να θυμίσουμε πως στη Γ’ Εθνική είχαν διεξαχθεί 4 αγωνιστικές,  ενώ στα τοπικά όλης της χώρας από 4 έως 6 αγωνιστικές(όπως  στην δική μας ΕΠΣ Ηλείας)!. Χοντρικά δηλαδή απέμεναν άλλες 20 με 25 αγωνιστικές ( ανάλογα την κατηγορία και το πρωτάθλημα) για το φινάλε. Θεωρητικά αν είχαμε επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων το Μάρτιο ίσως έβγαιναν οι ημερομηνίες έως τέλη Μαΐου αλλά φυσικά και με αρκετές εμβόλιμες Τετάρτες ( περίπου δύο ανά μήνα).  Είναι όμως εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορεί να ξεκινήσει κάποιο πρωτάθλημα το Μάρτιο; Εφόσον φυσικά έχουμε και ένα εικοσαήμερο προπονήσεων. Μάλλον μοιάζει απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί…

Η «Πατρίς – Σπορ» με την συμπλήρωση τριών μηνών πλήρους αθλητικής απραξίας, ζήτησε τη γνώμη , ενός παράγοντα  ομάδας, ενός προπονητή, ενός παίκτη, και ενός διαιτητή:

                                  Αναλυτικά τα όσα μας είπαν:

ΑΓΓΕΛΟΣ  ΚΟΥΗΣ(Παράγοντας  Ξενοφώντα Κρεστένων):

«Όλοι  οι παράγοντες βρισκόμαστε έξω από  τα νερά μας…»!

«Ο  αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο, όπως και εσείς γνωρίζεται, για όλους εμάς του ερασιτέχνες παράγοντες, που βάζουμε το χέρι στην τσέπη συνεχώς, είναι  το χόμπι μας!  Και θα έλεγα επιπλέον ότι για τους περισσότερους από εμάς, είναι ο τρόπος ζωής μας! Όλοι οι παράγοντες, βρισκόμαστε πλέον, έξω από τα νερά μας…! Όταν σου στερούν  για τρείς  έως τώρα  μήνες, συν την προηγούμενη  φορά, και βάλε πόσο ακόμα όλα αυτά, είναι σαν να σου στερούν  την ίδια τη  ζωή! Είναι  φυσικά πολύ άσχημο και λυπηρό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς! Καθώς πάντα προέχει υγεία, και εγώ ως γιατρός,  θα σας έλεγα  ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή,  και να περιμένουμε πλέον  την επόμενη περίοδο! Καθώς για φέτος θεωρώ πως έχουμε τελειώσει! Βέβαια το ποδόσφαιρο γυρίζει πολύ πίσω, αλλά δεν είναι μόνο αυτό? Μιλάμε ότι άλλαξε πλέον  η ζωή μας, όχι μόνο στον αθλητισμό! Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει να κάνει με την ψυχολογία όλων μας! Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι  και το τελευταίο «λουκέτο» του ερασιτεχνικού αθλητισμού»!

ΘΟΔΩΡΗΣ  ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ(Προπονητής  Αίαντα Γαστούνης):

«Είναι λυπηρό και τραγικό αυτό που συμβαίνει στο χώρο μας»!

«Τόσα χρόνια στα γήπεδα φτάνοντας μέχρι την Α΄ εθνική, ποτέ δεν είχα  βιώσει αυτό το πρωτόγνωρο  γεγονός! Είναι λυπηρό  και τραγικό αυτό που συμβαίνει  στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου! Βέβαια  καραντίνα  έχουμε σε όλη την κοινωνία, μέρος της οποίας  είμαστε και εμείς! Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς! Πάντα προέχει η υγεία, και εδώ που βρισκόμαστε, με τον κίνδυνο του ιού δίπλα μας, να μας απειλεί, χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή! Πλέον δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα! Οσο για το ποδόσφαιρο, θα έχει τρομερές συνέπειες, και θα πάει ακόμα πίσω! Οι συνέπειες θα είναι παντού! Στους παράγοντες, στους προπονητές, και πολύ περισσότερο στους παίκτες! Άλλωστε  το ποδόσφαιρο έχει έναν ρυθμό, τον οποίο όταν τον σταματάς, δεν είναι εύκολο να τον ξαναβρείς! Πόσο μάλλον για τα νεαρά και ταλαντούχα παιδιά, που είχαν κάνει όνειρα! Πλέον θα ξεκινήσουμε από την αρχή , χωρίς ψυχολογία και πολύ άγχος! Ενώ ένα μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το πόσες ομάδες θα υπάρχουν  στη  ζωή… τη νέα περίοδο»?

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ(Παίκτης  Αλφειού Επιταλίου):

«Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο  είναι ο τρόπος ζωή μας  »!

«Είναι πολύ στενάχωρο να είσαι κλεισμένος στο σπίτι,  και να σου στερούν αυτό που αγαπάς, και με το οποίο έχεις  βιώσει όλη σου τη ζωή, βλέποντας ματς από την τηλεόραση! Νοιώθουμε  σαν ένα «θηρίο στο κλουβί του», χωρίς βέβαια να ελπίζουμε σε επιστροφή στα γήπεδα, καθώς  με αυτά που βιώνουμε δίπλα μας,  είναι σίγουρο ότι θα έχουμε και συνέχεια! Απλά κάνουμε  υπομονή και περιμένουμε πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, έστω για μια προπόνηση!  Γιατί για όλους εμάς, το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας, και ότι και να γίνει, θα συνεχίσει να είναι, έστω και διαφορετικά από αυτό που γνωρίζαμε, ο τρόπος ζωής μας ! Ανεξάρτητα αν στην παρούσα φάση, κοντεύουμε να το ξεχάσουμε!!! Η μεγαλύτερη δε στεναχώρια είναι ότι χάσαμε  την μεταξύ μας επαφή, και μας λείπει  το κλίμα των προπονήσεων, των αγώνων, και φυσικά των αποδυτηρίων»!

ΣΤΑΜΟΣ ΣΦΥΡΗΣ (Εν ενεργεία  Διαιτητής και Άμισθος Σύμβουλος   για θέματα Αθλητικών  Εγκαταστάσεων  στο Δήμο Πύργου):

«Η μακρά απραξία θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα»!

«Σίγουρα αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο! Όμως προέχει η υγεία ολων μας! Ανεξάρτητα αν ο αθλητισμός λείπει από  αρκετό κόσμο! Και δεν φαίνεται να υπάρχει και «φως στο τούνελ»!  Η  μακρά  απραξία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα  ακόμα και στους εν – ενεργεία διαιτητές! Προσωπικά μου λείπει πάρα  πολύ το γήπεδο, και το κλίμα της διαιτησίας! Όσο για τις ομάδες, χωρίς έσοδα, και με τους παράγοντές τους σε δύσκολη κατάσταση, χρειάζεται η πολιτεία να τις ενισχύσει για να μείνουν όρθιες! Εμείς ως Δήμος Πύργου θα σταθούμε δίπλα στις ομάδες μας, όσο βέβαια μπορούμε, ιδίως στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Θα είναι αρκετά δύσκολη η επιστροφή, ιδίως αν αυτή γίνει τον Σεπτέμβριο»!

Όλη η επικαιρότητα