Αθλητισμός

Απόλλων Πάτρας – H Επιστροφή

Η καρδιά του ελληνικού μπάσκετ έχει απλωμένες τις αρτηρίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας. Μια από αυτές τις αρτηρίες δεν θα μπορούσε παρά να είναι και η Πάτρα, φυσικά.

Μια πόλη που ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό και έχει αναδείξει ιστορικές ομάδες και αθλητικές προσωπικότητες σε φυσικά ή και άλλα αθλήματα..

Από την Παναχαϊκή του Δαβουρλή μέχρι και τον Προμηθέα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η Πάτρα έχει ζήσει ιστορικές στιγμές με τις ομάδες της πόλης.

Και η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα του κόσμου, μπορεί να μην ήταν ακριβώς αυτό που λέει και το σύνθημα «στις χαρές και στις λύπες μαζί», αλλά στήριξη υπήρχε. Εξάλλου, ένα είναι σίγουρο… Οι πιστοί φίλαθλοι της πόλης γεμίζουν γήπεδα, δημιουργούν μικρές ιστορίες επιτυχίας και τοποθετούν την ελληνική επαρχία στον αθλητικό χάρτη της χώρας.

Τα μεγαλεία του παρελθόντος όμως, αφορούν το… παρελθόν.

Και τώρα τι; Θα αναρωτηθεί κάποιος.

Τώρα  έχει έρθει η ώρα, για να δούμε δύο Πατρινές ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση του Ελληνικού μπάσκετ, άραγε; Θα ζήσουν το «Τόφαλος» και η Περιβόλα τοπικά ντέρμπι ανάμεσα σε Προμηθέα και Απόλλωνα ή θα χαθεί η ευκαιρία;

Οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται, ιστορικές ή μη, μα η αγάπη μένει, παραφράζοντας κι ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι.

Και αν μη τι άλλο, η αγάπη των Πατρινών στο άθλημα με τη «σπυριάρα», ακόμα και εν μέσω δύσκολων αθλητικών και οικονομικών προκλήσεων που κατά καιρούς έχουν φέρει τα δύο αυτά ιστορικά σωματεία σε πολύ περίεργες περιόδους, παραμένει ζωντανή με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα γήπεδα.

Κι αν ο Προμηθέας τα τελευταία χρόνια έχει μοιράσει άφθονες στιγμές χαράς στους φιλάθλους του, με τη σταθερή παρουσία του στην Α1 και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν μπορεί εύκολα κανείς να πει το ίδιο για τον Απόλλωνα με το προφίλ… ασανσέρ μεταξύ των κατηγοριών.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει, όμως, τη φετινή χρονιά και για τον Απόλλωνα.

Οι «μελανόλευκοι» οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος της Α2 από την νίκη επί του Παγκρατίου και μετά, και πλέον απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής, ρίχνοντας στην 2η θέση τα πουλέν του Ολυμπιακού.

Κι εκεί αναρωτιέται κάποιος πόσο κόστισε τελικά η ήττα από τον Ολυμπιακό την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική, που αν ήταν νίκη θα είχε δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρώτη θέση και την απευθείας άνοδο, μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.

Μιλώντας για τον πρώτο γύρο, ο Απόλλωνας έδειξε αξιοθαύμαστη αγωνιστική συνέπεια με μόλις δύο ήττες και μια δυναμική που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στα μεγάλα σαλόνια της Basket League.

Μέχρι να επανεμφανιστεί στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, ωστόσο, υπάρχει ακόμη δρόμος και οι κίνδυνοι καραδοκούν. Αν ο Απόλλωνας συνεχίσει να δείχνει την ίδια σοβαρότητα, όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να πετύχει την πολυπόθητη άνοδο και θα επανεμφανιστεί στην πάλαι ποτέ Α1, ίσως και με απευθείας άνοδο!

Ξέχωρα, όμως, από τα πεπραγμένα της ταλαντούχας ομάδας του Νίκου Βετούλα εντός παρκέ, η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο γεμίζει με αισιοδοξία τους πιστούς φιλάθλους της ομάδας. Έχουν, πλέον, κάθε δικαίωμα να πιστεύουν ότι ο Απόλλωνας ανεβαίνει για να μείνει!

Οι στρατηγικές συνεργασίες με χορηγούς και οι επιτυχημένες καμπάνιες marketing συνεπάγονται οικονομική σταθερότητα και ηρεμία μετά τις προηγούμενες περιόδους διοικητικής αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας, αφήνοντας το αγωνιστικό τμήμα συγκεντρωμένο στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Κάτι που φαίνεται, άλλωστε, από το όμορφο μπάσκετ που αποδίδει η ομάδα, απερίσπαστη από άλλα προβλήματα που φαίνεται να ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν.

Σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που εμπνέει η δυνατή αθλητική έδρα της Περιβόλας, που ακόμη και εν μέσω lockdown έχει γίνει πλέον απόρθητο φρούριο για τους αντίπαλους που δεινοπαθούν, οι προοπτικές δείχνουν το λιγότερο αισιόδοξες.
Μπορεί να φανταστεί κανείς τι μέλλει γενέσθαι, αν μπει στην εξίσωση κι ο κόσμος της ομάδας.

Η υπόθεση άνοδος έχει ακόμη δρόμο, κι αν επιτευχθεί τότε είναι που ξεκινούν οι πραγματικές προκλήσεις για τους «μελανόλευκους». Κανείς δεν φαίνεται να… ονειροβατεί, αλλά όλοι έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κάτι καλό χτίζεται στην Περιβόλα.

Σε σωστές και υγιείς βάσεις, με έξυπνες και στρατηγικές κινήσεις εντός κι εκτός παρκέ, και κυρίως με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα