Ελλάδα

Από την «εντατική» και χωρίς πανηγυρισμούς γιορτάζει φέτος ο τουρισμός

Τι είπε ο Υπ. Εσωτερικών στην «Π» για τα νέα δεδομένα – Τι εκτιμούν στις δηλώσεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα. Φέτος η γιορτή είναι διαφορετική καθώς τον βρήκε «πληγωμένο» λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες, αεροπορικές πτήσεις, εκδρομικά γραφεία, κρουαζιέρες και ξενοδοχειακά καταλύματα στον πάγο και σε πλήρη ακύρωση και μαζί τους έμειναν άνεργοι και όσοι εργάζονται στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στην εστίαση και σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αρκετές επιχειρήσεις λειτούργησαν για να καλύψουν υποχρεώσεις τους και για να μη μείνουν άνεργοι οι υπάλληλοί τους χωρίς τελικά να καταφέρουν τον επιθυμητό στόχο…

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία με την αύξηση των κρουσμάτων, το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν συνολικά τον covid19 έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά την επανάληψη του 2020.

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού:  2-4 χρόνια για να επανέλθουμε στο 2019

Τάκης Θεοδωρικάκος Υπ. Εσωτερικών: οφείλουμε επίσης να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιο. Η μείωση του αριθμού των τουριστών παγκοσμίως είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσει ο κλάδος 460 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Οι προβλέψεις δε του ιδίου Οργανισμού είναι ότι ανάλογα τον έλεγχο της πανδημίας, για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019, θα παρέλθουν 2-4 χρόνια. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ΑΕΠ της χώρας μας κι επειδή δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία, πρέπει να οργανώσουμε το τουριστικό προϊόν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Οφείλουμε να στοχεύσουμε στον υψηλό, ποιοτικού επιπέδου τουρισμό, που έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει περισσότερα κατά κεφαλήν ευρώ ώστε να καλυφθούν, σε ένα βαθμό, οι απώλειες. Με την ίδια λογική, οφείλουμε επίσης να αναδείξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να μη περιοριστούμε στο «ήλιος και θάλασσα», για να επιμηκύνουμε χρονικά την τουριστική περίοδο. Είναι κινήσεις που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να κάνουμε αν θελήσουμε να παραμείνουμε πρωτοπόροι στο χώρο του τουρισμού. Αν προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των καιρών και αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της ασφαλούς χώρας, που με κόπο και θυσίες όλων, είχαμε δημιουργήσει την πρώτη περίοδο της πανδημίας, τότε μπορούμε να περιορίσουμε τις απώλειες και παράλληλα να εξακολουθήσουμε να είμαστε πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ένας ασφαλής προορισμός για κάθε επισκέπτη.

Νίκος Κοροβέσης : Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμου Δυτικής Ελλάδας

Ο τουρισμός μας δοκιμάζεται, πρόκειται για παγκόσμια γεγονότα που πλήττουν ολόκληρο τον κόσμό, το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά και όπως διαγράφεται η κατάσταση το 2021 ξεκινά σε «θολά» νερά. Εμείς ως Περιφέρεια προετοιμαζόμαστε όπως οφείλουμε και για τα δύο ενδεχόμενα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για μια ολοκληρωμένη προβολή. Ευχόμαστε βέβαια  να ομαλοποιηθεί η κατάσταση έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει 4 εκ. ευρώ για τουριστική προβολή μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε όλα αυτά τα εργαλεία και να κινηθούμε έγκαιρα. Όπως είχαμε επισημάνει ο εγχώριος τουρισμός ήταν αυτός που κίνησε τα νήματα φέτος και στήριξε όσο μπόρεσε την οικονομία και σίγουρα το 2020 ήταν χρόνια που όλοι διδαχτήκαμε πολλά. Συνεπώς θα είμαστε προετοιμασμένοι και σε ετοιμότητα για το 2021..

Ευστράτιος Μαυραλεξάκης :Grecotel Riviera Olympia Resort & Aqua Park – General Manager
Η Grecotel, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα, διαχειρίστηκε εξαιρετικά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν το 2020, έτσι ο σωστός χειρισμός και οι πρωτοβουλίες που εφαρμόσαμε -και ως χώρα- θέτουν γερές βάσεις και αποτελούν παρακαταθήκη για μια καλύτερη σεζόν το 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις στο υγειονομικό ζήτημα. Η Grecotel ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε το άνοιγμα των ξενοδοχείων της, ενώ σχεδίασε ειδικά και εφάρμοσε το πρόγραμμα διακοπών «Summer by the Beach» – «Καλοκαίρι στη Θάλασσα», διατηρώντας το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που την χαρακτηρίζει για ήσυχες και ασφαλείς διακοπές κοντά στην φύση εισάγοντας και τηρώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που εφάρμοσε και το Riviera Olympia Resort & Aqua Park στην Κυλλήνη, ενισχύοντας δυναμικά την περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Πιστεύω, ότι σε συνδυασμό με την ασφαλή και εύκολη οδική προσέγγιση, τις φυσικές ομορφιές, τον αρχαιολογικό πλούτο, τα αξιοθέατα και κάθε είδους δραστηριότητες που υπάρχουν εδώ, ενισχύεται η αισιόδοξη προοπτική για την περιοχή μας.

Βασίλης Τυλιγάδας: πρ.ξενοδόχων Ολυμπίας: Η Ολυμπία δεν είναι απλά ένας τουριστικός προορισμός, είναι η βάση του παγκόσμιου πολιτισμού μας.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά που για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται συνολική αντιμετώπιση έτσι ώστε και η χώρα μας να είναι ασφαλής και οι χώρες που μας επισκέπτονται να είναι σε θέση να το κάνουν. Θεωρώ ότι η χώρα μας θα πρέπει να αρχίσει νέες διακυβερνητικές συμφωνίες καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έκλεισαν και η κατάσταση έχει πλέον τροποποιηθεί και η Περιφέρεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια στοχευμένη διαφήμιση.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μέσα από την πανδημία είναι ότι ο τουρίστας δεν είναι δεδομένος. Συνεπώς επιβάλλεται να αποκτήσουμε τουριστική παιδεία. Η Ολυμπία έχει τουρίστες που θέλουν να μάθουν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, συνεπώς ένα πανεπιστήμιο ή εκδηλώσεις που να στηρίζονται και να φέρουν το όνομα «Αρχαία Ολυμπία» αποτελεί εγγύηση για  θετικά αποτελέσματα. Η Ολυμπία δεν είναι απλά ένας τουριστικός προορισμός, είναι η βάση του παγκόσμιου πολιτισμού μας.

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος : πρ. ξενοδόχων Πύργου

Η ζημιά λόγω covid φτάνει το 75% σε εισπράξεις το πρώτο επτάμηνο του 2020.Η Δυτική Ελλάδα που είναι και προτελευταία σε τουριστικές εισροές, ήταν από τις πρώτες που υπέστη μεγάλο πλήγμα. Η ακύρωση της Φλόγας ήταν το πρώτο χτύπημα,και δυστυχώς τους 2 καλοκαιρινούς μήνες που υπήρξε μια σχετικά καλή κίνηση εσωτερικού ελληνικού τουρισμού, η Δυτική Ελλάδα κινήθηκε σε πολύ μέτρια επίπεδα. Ο νομός απαξιωμένος χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις, χωρίς ένα σύγχρονο δρόμο, τραίνο, και κυρίως χωρίς σοβαρή τουριστική πολιτική,είναι αφημένος στην μοίρα του. Ζητήσαμε από τις αρχές Απριλίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να γίνει μια επιθετική τουριστική προβολή για το καλοκαίρι του ’20, δεν εισακουστήκαμε ξανά και τώρα μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα,με την πανδημία να είναι πάλι σε έξαρση. Η επόμενη χρονιά πρέπει να μας βρεί κατάλληλα προετοιμασμένους γιατί οι δυσκολίες θα συνεχίσουν. Εύχομαι να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός από πλευράς γιατί δεν ξέρω κατά πόσο και οι επιχειρήσεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντέξουν μια δεύτερη τέτοια χρονιά.

Αντώνης Μαυρόπουλος :πρ. ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

Αυτή τη δύσκολη χρονιά κάναμε ότι μπορούσαμε.Προσπαθήσαμε να έχουν δουλειά και οι εργαζόμενοι αλλά και εμείς. Τώρα ”το μπαλάκι” πηγαίνει στην κυβέρνηση της κάθε χώρας που οφείλει να πάρει μέτρα για τη μη εξάπλωση του covid19. Σύμφωνα με τα όσα ακούω πρέπει να ληφθούν μέτρα ειδικά σε κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Για τους επόμενους 3 με 4 μήνες η εικόνα της πανδημίας πρέπει να βελτιωθεί και η Ελλάδα να παραμείνει ο ασφαλής προορισμός για να μας εμπιστευτούν το 2021.

Όλη η επικαιρότητα